• Головна
  • Як мер Одеси Труханов заявив про перемовини з рф та покаявся
авторська колонка
13:41, 2 вересня 2022 р.

Як мер Одеси Труханов заявив про перемовини з рф та покаявся

авторська колонка
Як мер Одеси Труханов заявив про перемовини з рф та покаявся

Цього тижня топтемою новин в Одесі була заява міського голови Геннадія Труханова про перемовини з рф. Її підхопили українські та російські ЗМІ.

Мер Одеси Геннадій Труханов в інтерв'ю італійському виданню "Corriere della Sera" заявив, що Україні потрібно шукати компроміси із рф.

"Я вважаю, що важливо діяти політично, адже на коні життя мільйонів людей. Я не хочу, щоб мене неправильно зрозуміли. Очевидно, я мрію повернутися до наших кордонів 1991 року, але треба вести переговори крок за кроком, шукати компроміси поступово, щоб не допустити конфронтації", - наголосив Труханов.

За його словами, президент рф володимир путін не відмовився від планів захоплення Одеси. Але Труханов проти.

"Я не песиміст, і вірю, що ми в результаті переможемо. Але війна залишається довгою, важкою. Наш наступ на Херсон йде повільно, і Путін продовжує сподіватися на оточення Одеси з півночі для сполучення з "Придністров'ям"", - додав Труханов.

Мер Одеси також виступив проти знесення пам'ятника Катерині ІІ. "Я проти зносу. Навіть якщо ми руйнуємо пам'ятники, історія не змінюється. Знаю, що зібрано петицію з 25 тисячами підписів, але я чекаю. З такою логікою мені також прибрати пам'ятник Пушкіну чи Гагаріну? Це не має сенсу", – зазначив міський голова. 

Ця заява гучно обговорювалась, тому що у мера Одеси і раніше була неоднозначна репутація. Він мав паспорт рф, переходив на російську мову під час засідань сесій міськради. Таким чином він намагався загравати з електоратом, який позитивно ставився до росії та всього російського. В Одесі прихильників "рузького миру" було нажаль багато. Півроку з початку повномасштабного вторгнення, майже кожного дня затримують діверсантів та колаборантів в Одесі, а вони все не закінчуються.

Скоріше за все, і цього разу Труханов також вирішив трохи підіграти своїм виборцям, які й зараз після тисяч смертей, після зруйнованих українських міст та сіл стверджують, що "треба домовлятися". 

Проте активні та адекватні одесити дуже різко відгукнулися на такі пропозиції.

"Труханов за те, щоб Одеса залишалася під впливом москви, йому подобаються ті самі пам’ятники, що і путіну. Труханов за перемовини з росіянами, він досі не розуміє, що там немає з ким говорити, він не хоче помічати теракт у Оленівці, йому все одно на вбитих дітей. Труханов має залишити крісло мера українського міста Одеси!"- написав одеський активіст, який зараз на фронті, Дем’ян Ганул.

"Мер Одеси та громадянин РФ Труханов продовжує демонструвати свою лояльність до загарбників",- написав одеський активіст Сергій Стерненко.

Крім того, після розголосу заяви Труханова в ТГ каналах Одеси з'явилися повідомлення про те, що Офіс Президента ініціюватиме відставку Труханова через його інтерв'ю. На Банковій незадоволені заявами мера Одеси, який закликав до переговорів із росією.

Тут слід нагадати, що в Офісі президента незадоволені діяльністю мєра Одеси давно. Ще в жовтні 2021 року було відкрите кримінальне провадження на Генадія Труханова та групу чиновників з міськради. Детективи Національного бюро під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили про підозру 16 особам у незаконному заволодінні активами територіальної громади Одеси та легалізацію незаконно отриманих доходів. Якось через війну всі забули про цю гучну справу.

Тож вже ввечері 29 серпня 2022 року Генадій Труханов спростував сказане в інтерв'ю італійському виданню. Він написав гучну патріотичну заяву українською мовою.

"Вимушений офіційно заявити, що це є брехнею від першого до останнього слова. Можу лише з задоволенням зазначити, що ЗМІ кремлівських окупантів вдаються до фейків, мета яких очевидна - схилити Україну до переговорів. Щоб уникнути подальших ідіотських маніпуляцій, вимушений коротко повторити ті ж слова, які я говорю з 24 лютого - окупанти мають бути вигнані з усієї території нашої країни.

Ми будемо боротись до нашої остаточної Перемоги. Усі переговори - після того, як росіяни покинуть нашу землю. В Україні сталася безпрецедентна консолідація суспільства. Ми всі єдині, як ніколи. Спроби російської пропаганди посіяти розкол у наших лавах - приречені. Президент - лідер нації. Крим - це Україна. Віримо у ЗСУ! Перемога буде за нами!"

Сьогодні, в День народження Одеси Геннадій Труханов знов звернувся до одеситів українською, та "по-одеськи" заявив, що всім, хто мріє про рф, "пишуть прогули на цвинтарі".

Сподіваємось, що це щира заява, тому що якогось іншого ставлення до ворогів одесити не пробачать, не ті вже часи. І Одеса інша. Волонтери збирають гроші для ЗСУ, допомагають переселенцям. Кожного дня у військовий шпиталь везуть поранених з передової та одесити стають в черги, щоб здати кров. Одещина ховає своїх найкращих синів, вбитих росіянами. З ними прощаються на колінах. Ніяких перемовин з ворогами нема і не може бути.

А що стосується пам’ятника "Засновникам Одеси", так на його місці рано чи пізно буде фонтан. Так пропонують історики, так вважає більшість одеситів.

"Росія не несе цивілізаційного розвитку та щасливого майбутнього, вона несе лише біль, страждання та гниле минуле. Тож саме нинішні дії країни-агресора не залишили жодного шансу на існування цього пам’ятника, і визначили йому чи не єдиний розумний напрямок – повернення до музейного подвір’я",- зазначив архітектор-краєзнавець, дійсний член УНК ІКОМОС Сергій Дяченко.

Результати опитування на сайті 048.ua свідчать, що 51,7% респондентів вважають, що на місті Катерини ІІ потрібно встановити фонтан.

Як мер Одеси Труханов заявив про перемовини з рф та покаявся, фото-1
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_одеси
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...