• Головна
  • Онлайн чи офлайн. Все, що треба знати одеським батькам та школярам про навчальний рік 2022
13:59, 15 серпня 2022 р.

Онлайн чи офлайн. Все, що треба знати одеським батькам та школярам про навчальний рік 2022

Онлайн чи офлайн. Все, що треба знати одеським батькам та школярам про навчальний рік 2022

Через повномаштабну війну новий навчальний рік у школах не буде схожий на попередні. З усіх шкіл Одеси лише 33 можуть прийняти дітей очно, бо мають укриття, що відповідають нормам. Директор міського департаменту освіти і науки Олена Буйневич на брифінгу розповіла, як проходитиме навчання у сьогоднішніх реаліях.

Заклади, у яких діти зможуть вчитися офлайн, вже повністю готові до нового навчального року. Укриття в них обладнані всім необхідним, починаючи від протипожежної сигналізації, завершуючи наборами сухих пайків, водою та ліками.

"Звісно, ми всі очікували, що таких закладів буде більше, бо думали, що наші підвали в більшості можна зробити такими, які зможуть прийняти дітей під час повітряної тривоги", - сказала Буйневич.

Вона зазначила, що відповідність одеських шкіл нормам безпеки під час війни займалися фахівці ДСНС та Держпродспоживслужби. Перевірка була суворою. Мали значення навіть висота стелі та товщина стін.

Не дивлячись на маленьку кількість шкіл, які працюватимуть очно, місць має вистачити всім, адже більш, ніж 97% батьків обрали для своєї дитини дистанційну форму навчання. 

Офлайн

Директор одеського департаменту освіти пояснила, що, якщо батьки обирають очне навчання, тоді дитину буде направлено в очний клас того закладу освіти, який має укриття. Це може бути інша школа, а розташовуватись вона буде необов'язково біля дому, де мешкає школяр.

Список шкіл, які працюватимуть очно, задля безпеки публікуватися не буде. Батькам особисто найдійде інформація щодо того, у якій школі буде навчатися очно їх дитина. Крім того, їм повідомлять день та час батьківських зборів перед навчальним роком.

Якщо ж дитина переводиться до іншої школи, щоб навчатися очно, її місце у попередній школі зберігається.

Уроки будуть розділені на дві групи: основні проходитимуть очно, інші - дистанційно. Це робиться задля того, щоб максимально скоротити час перебування дитини у школі. До основних предметів входить математика, українська та іноземна мови, історія, хімія та фізика.

Групи продовженого дня функціонувати цього року не будуть.

Також Олена Буйневич наголосила на необхідності пропрацювати з дитиною безпечний шлях з дому до школи та навпаки. Показати, де можна укритися, якщо на шляху лунатиме сигнал повітряної тривоги.

Чи можна перевести дитину з однієї форми навчання на іншу?

З очної на дистанційну - у будь-яку хвилину. З дистанційної на очну - якщо будуть місця.

Вчителі

Жодного педагога, який знаходиться не в Одесі, не буде звільнено. Всі вчителі продовжуватимуть проводити уроки дистанційно.

Проблеми з підручниками

Цього року учні зіштовхнуться із дефіцитом підручників, адже діти, які з родиною залишили Одесу, не повернули книги до школи. У 1, 4, 6 та 11 класах такої проблеми не буде.

Особливо нестача підручників торкнеться 5 класів. Як пояснила директор департаменту освіти, це перша паралель, яка йде за програмою Нової української школи, і ці підручники не надруковані. Якщо не вдастся знайти ці підручники у електронному варіанті, то навчальний рік розпочнуть із використанням тих книг, які є у наявності.

Для тих, хто не в Одесі

Країни діляться на дві групи: ті, в яких не вимагають навчання в місцевій школі і діти продовжують вчитися дистанційно у своєму одеському закладі, та ті, в яких обов'язкове навчання дитини у школі тієї країни, де вона тимчасово перебуває.

У другому випадку є наступні рішення:

1. Забрати документи з одеської школи та написати заяву з проханням зберегти місце за дитиною. Під час перебування у іншій країні дитина має навчатися у місцевій школі та при поверненні до одеської школи надати довідку про навчання у школі за кордоном.

2. Можна перевести дитину на домашнє навчання. Тоді ви отримаєте повний перелік тем уроків за всіма предметами, посилання на сайт Департаменту освіти та науки, де можна переглянути ці уроки. В кінці року дитина буде атестована та переведена до наступного класу.

3. Екстернат. У цьому випадку дитина вступає до школи у лютому і за три місяці проходить програму свого класу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одесса #новости
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...