• Головна
  • Як Авангардівська громада на Одещині допомагає ЗСУ, переселенцям та мріє про капітуляцію рф
17:21, 11 серпня 2022 р.

Як Авангардівська громада на Одещині допомагає ЗСУ, переселенцям та мріє про капітуляцію рф

Як Авангардівська громада на Одещині допомагає ЗСУ, переселенцям та мріє про капітуляцію рф

Авангардівська територіальна громада повністю відповідає своїй назві. У 2017 році в результаті децентралізації влади вона з’явилась у регіоні однією з перших. Спочатку до неї приєдналася Прилиманська сільська рада, а згодом до складу об’єднаної громади забажало увійти село Нова Долина.

Тепер ця територія площею 73 квадратних кілометри – потужне самоуправління, яке межує із західною частиною Одеси. В чому ще воно попереду багатьох інших, попросили розповісти сільського голову Сергія Хрустовського.

Про життя під час війни написав сайт Українського кризового медіа-центру.

Він уявляє собі той день, коли російська федерація підпише капітуляцію. Обіцяє одягти вишиту мамою білу сорочку, зібрати оргкомітет з працівників селищної ради і закладів культури та дати доручення організувати в громаді велике свято. Тоді в Авангардівській громаді лунатиме дзвінкий та безтурботний дитячий сміх. Проте зараз війна, і його не чутно.

Поховали бійця 4 червня на селищному кладовищі в Авангарді. Без батька залишилися двоє неповнолітніх дітей.

«Неоголошена, але від того не менш кривава війна щодня забирає життя наших співвітчизників, – із сумом говорить Сергій.– Боронячи рідну землю від російських загарбників, гинуть кращі сини та доньки України, яким би ще жити й жити. 27 травня під час виконання бойового завдання на Херсонщині обірвалося життя нашого відважного земляка Дениса Слабенка, який, коли розпочалася повномасштабна війна, одним із перших з-поміж жителів громади пішов захищати країну від агресора. Поховали бійця 4 червня на селищному кладовищі в Авангарді. Без батька залишилися двоє неповнолітніх дітей. 21 червня в селищі Хлібодарське провели в останню путь нашого жителя і воїна Олексія Звонарьова. Олексій Леонідович став на захист нашої країни ще в 2014 році, брав участь в АТО. Без вагань пішов захищати Україну, коли розпочалося повномасштабне вторгнення».

У ці дні кожен свідомий українець робить свій внесок у перемогу: хтось воює і захищає країну, хтось підтримує на плаву економіку, а хтось у лавах IT-армії доносить правду про війну до всього світу. І майже кожен, за мірою своїх можливостей, допомагає армії фінансово та матеріально.

Одночасно українці стали нацією волонтерів, які допомагають воїнам та переселенцям, підтримуючи один одного. З перших днів повномасштабної війни до волонтерського руху долучилися й патріотично налаштовані жителі Авангардівської територіальної громади.

Як Авангардівська громада на Одещині допомагає ЗСУ, переселенцям та мріє про капітуляцію рф, фото-1

Подяка від військових голові Авангардівської територіальної громади Сергію Хрустовському Серед небайдужих, які роблять усе можливе й неможливе для того, аби наблизити нашу перемогу, голова відзначає родину Осипенків із Авангарда: «У бесіді Світлана зізнається, що спочатку декілька днів, як і більшість українців, перебувала в певному ступорі і намагалась зібратися з думками, адже сам факт того, що в твоїй країні розпочалася повномасштабна війна, лунають сирени, гине мирне населення від вибухів та звірств ворога, палають у вогні цілі міста і села, важко прийняти. Тим паче Світлана є багатодітною матір’ю, тож, безперечно, в першу чергу хвилювалася за діток. Але потім прийшло розуміння того, що потрібно щось робити, адже і в тилу можна наближати перемогу та допомагати нашим захисникам. Чоловік Світлани Олександр разом із синами та іншою молоддю з Авангарда взялися робити коктейлі Молотова, аби «гостинно» прийняти ворога, якщо доведеться».

На день вишиванки, що відзначався 19 травня, величезний прапор України мешканці пронесли по всьому Авангарду.

Як Авангардівська громада на Одещині допомагає ЗСУ, переселенцям та мріє про капітуляцію рф, фото-2

Робота селищної ради в умовах воєнного стану суттєво змінилася. Ті завдання і функції, що були основними до війни, на сьогодні складають близько 30%. Всі структурні підрозділи сформовано в п’ять робочих груп за ключовими напрямками: робоча група з питань евакуації та тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб; робоча група з питань забезпечення отримання соціальних виплат внутрішньо переміщеними до громади, компенсацій, пов’язаних з їх розміщенням, допомог мобілізованим до Збройних Сил України та зарахованим до Територіальної оборони особам; робоча група з питань волонтерства та гуманітарної допомоги; робоча група з питань забезпечення стабільної роботи об’єктів соціальної сфери, критичної інфраструктури та житлового фонду населених пунктів; робоча група з питань військового обліку, бронювання та мобілізації військовозобов’язаних.

Частину працівників селищної ради та комунальних закладів мобілізовано, зокрема трьох керівників. У громаді сформовано продовольчий резерв, який постійно оновлюється та поповнюється. Налагоджено співпрацю з низкою громадських організацій та благодійних фондів. Для підтримки жителів прийнято ряд програм та передбачено фінансування за рахунок коштів місцевого бюджету. Лише протягом червня 2022 року на території громади забезпечено роздачу 1690 продуктових наборів для ВПО, а саме: 400 продуктових наборів від World Central Kitchen; 300 продуктових овочевих наборів від церкви «Дім Слави»; 750 фудбоксів зі свіжими овочами та фруктами від фермерського кооперативу «Свіжий Ринок» з Одеси (300 з яких доповнено лотками яєць); 180 продуктових наборів сформовано з закуплених селищною радою продуктів та роздано жителям; 60 продуктових, а також 322 санітарно-гігієнічні набори (50 дитячих та 272 дорослих) від БФ «Допомога» та БФ «Восток-SOS».

Одягом, взуттям та іншими речами ВПО забезпечуються щоденно, за наявності відповідної потреби. Зокрема, сім’ї з дітьми забезпечено дитячими ліжками, візочками, сім’ю пенсіонерів – матрацом тощо. «Підтримуємо й інші громади, – продовжує Хрустовський. – Так, нещодавно для підтримки Немішаївської територіальної громади Бучанського району, яка постраждала від збройної агресії російської федерації, з метою відновлення інфраструктури громади, зокрема систем освітлення та каналізування в населених пунктах громади, Авангардівською селищною радою затверджено відповідну програму відновлення об’єктів критичної інфраструктури, профінансовано видатки обсягом 500 тис. грн, придбано матеріали та обладнання (світильники, каналізаційні люки тощо), які передано згідно з чинним законодавством до Немішаївської селищної ради, що сприятиме поверненню жителів до нормального життя».

Незважаючи на війну, Авангардівська територіальна громада продовжує розвиватися, втілювати в життя заплановані проєкти та налагоджувати співпрацю з іншими громадами. У травні з метою започаткування співробітництва між муніципалітетами для втілення спільних проєктів розвитку делегація від громади Авангарда відвідала німецьке містечко Бад-Верісгофен, земля Баварія.

Мешканці Бад-Верісгофену, переймаючись ситуацією в Україні, ініціювали збір гуманітарної допомоги, яку передали для людей, постраждалих від російської агресії. Також у травні було укладено тристоронню угоду про співпрацю між Авангардівською селищною радою, КНП «Авангардівська АЗПСМ» та приватним підприємством «Медичний центр «ІНТЕРНЕШЕНАЛ-МЕДІКАЛ». У рамках угоди передбачено надання КНП «Авангардівська АЗПСМ» гуманітарної допомоги: лікарських засобів, медичного інвентаря та апаратури.

Як Авангардівська громада на Одещині допомагає ЗСУ, переселенцям та мріє про капітуляцію рф, фото-3

Окрім цього, у разі здійснення бойових дій на території громади сторони можуть організувати на базі ПП «Медичний центр «ІНТЕРНЕШЕНАЛ-МЕДІКАЛ» додаткові місця для надання першої медичної допомоги чи проведення операцій. А в перспективі, після відкриття медичного центру, буде організовано систему знижок для жителів Авангардівської громади на узгоджений перелік послуг. Будівництво приватного медичного центру відбувається у селі Нова Долина за ініціативи президента благодійного фонду розвитку та допомоги «Міжнародні горизонти», доктора медичних наук, професора Аліреза Пахлеванзаде, який також є керівником Міжнародного освітньо-наукового університету, ПО «Одеська міжнародна академія», ГО «Всесвітній реабілітаційний центр», Медичного центру «Студентська стоматологічна клініка», ПП «Амазон».

Масштаби проєкту дійсно вражають. У просторих сучасних кабінетах медичного центру, оснащених найсучаснішим обладнанням, вестимуть прийом професійні досвідчені лікарі вузького профілю, зокрема терапевт, хірург, невропатолог, кардіолог, педіатр, офтальмолог, стоматолог, акушер-гінеколог, алерголог та інші. Адаптувався до роботи в умовах війни і Авангардівський ЦНАП. Він продовжує займатися тим, що добре вміє: надавати якісні адміністративні послуги жителям громади, у тому числі й вимушеним переселенцям. Щодня приймає 40-50 заяв від внутрішньо переміщених осіб. Кожне звернення опрацьовується, надається допомога з різних питань.

У Центрі надання адміністративних послуг для вимушених переселенців готові продуктові набори. З метою підтримки та соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб, які прибули на територію громади, починаючи з 2014 року, наприкінці 2021 року було придбано у комунальну власність чотири квартири для надання в тимчасове користування ВПО. Купівля квартир була здійснена за рахунок коштів місцевого бюджету та коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України, у порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 2017 року № 769. На сьогодні у цих помешканнях проживають ВПО, зокрема сім’я, яка переїхала до Авангардівської громади з Маріуполя після 24 лютого 2022 року.

 Місцеве самоврядування не лише не заважає військовим, а й власними силами протистоїть окупантам

На думку сільського голови, обрана під час війни модель управління територією цілком виправдана: «Система влади воєнного часу, яка сформувалася в Україні протягом чотирьох місяців війни, доволі успішно працює. Місцева влада є такою ж конституційною конструкцією, як і державна. Вона є найбільш наближеною до громадян і саме результати її роботи виборець бачить у першу чергу. Місцеве самоврядування не лише не заважає військовим, а й власними силами протистоїть окупантам. Органи місцевого самоврядування всіх рівнів співпрацюють з військовим командуванням та військовими адміністраціями».

Цей взаємозв’язок, до речі, розвивався ще задовго до лютневого вторгнення росіян. На початку 2021 року тут почали налагоджувати співпрацю між селищною радою та військовими частинами, що дислокуються на території Авангардівської селищної ради. У лютому минулого року було прийнято програму підтримки військових частин, що мала за мету покращення їх матеріально-технічної бази, створення умов для задоволення, зокрема, першочергових побутових потреб.

Було також розроблено плани проведення спільних заходів та національно-патріотичного виховання дітей і молоді громади. Звісно, все передбачити не можна.

Хрустовський каже: «Якби ми знали, що буде така збройна агресія, яка несе загрозу життю та здоров’ю мирних жителів, то в першу чергу особливу увагу було б зосереджено на формуванні фонду захисних споруд цивільного захисту, як сховищ, так і протирадіаційних укриттів. Власне на сьогодні це одне з основних завдань, і у цьому напрямку в співпраці з ДСНС ведеться активна робота. Підвальні приміщення розчищаються від сміття, обстежуються та спільно з фахівцями будуть обладнані належним чином».

Сергій впевнений у тому, що як вистояли у війні з 2014 року, так переможемо і зараз. Понад чотири місяці українські захисники мужньо і самовіддано боронять країну, а весь український народ проявляє незламність у розв’язаній росією війні. Ворог прогнозував за кілька днів або за лічені тижні захопити всю Україну. Однак його плани не збулися. Голова Авангардівської громади пишається тим, як українські воїни демонструють всьому світові, що здатні бити агресора попри його перевагу в озброєнні та живій силі: «І ми не відступимо, бо це наша земля, наша Батьківщина, тут живуть наші діти».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_одеси
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...