• Головна
  • Інструкція для волонтерів з військового одягу
Новини компаній
17:00, 26 липня 2022 р.

Інструкція для волонтерів з військового одягу

Новини компаній

На превеликий жаль, далеко не всі потреби в одязі, взутті, спорядженні ЗСУ та ТРО закриті державою навіть сьогодні. Запасні комплекти форми, легке та утеплене сезонне взуття, термобілизна та багато іншого – ось далеко не повний перелік того, що потрапляє в армію через руки небайдужих волонтерів. Щоб новачки-волонтери, що ще не мають досвіду з підбору необхідного нашим захисникам не плуталися в асортименті військторгів, мережа магазинів Strikeshop підготувала низку практичних рекомендацій по вибору військового одягу.

Що обрати бійцям на літню спеку?

  • Основою, що складає літній військовий одяг ЗСУ, є тактична сорочка (UBACS) та карго-штани, подібні за кроєм до BDU. Відгуки з військових частин про контрактні UBACS не найкращі, тому, якщо вдасться знайти якісні тактичні сорочки західних армій – беремо. На другому місці – футболки coolmax та coolpass. В обох випадках це поліестерова тканина (різниця у плетенні – 4 та 5 ниток відповідно), яка дозволяє поту вільно випаровуватись. Такі футболки добре носити під бронежилет, коли в UBACS стає надто спекотно. Футболки з бавовни в ЗСУ є в достатній кількості.

  • Труси та літні шкарпетки – речі, яких ніколи і ні за яких умов не буває забагато.

  • До війни ЗСУ декларували появу в армії кросівок, але на справі мілітарні кросівки – це поки про волонтерів, а не про МО. Хлопці, що несуть службу на блокпостах, дуже потребують легкого дихаючого взуття на зміну важким (хоча і якісним) «Таланам». Точно не радимо брати популярну нині «сіточку» - з неї роблять взуття для спортзалу, а не для несення служби.

  • В якості головного убору завжди є потреба в панамах, адже ті не тільки краще закривають обличчя від палючого сонця, але й набагато краще маскують бійця на місцевості.

  • Для будь-якого сезону потрібні повнопалі стрілецькі (чи тактичні) рукавички з захистом кисті. В армії такі зараз не видають.

Чого потребуватимуть бійці з холодами?

Звісно, ми сподіваємося, що війна скінчиться ось-ось, але предки не дарма пропонували готуватися до війни, якщо хочеш миру. Головні слабкі місця одягу солдатів восени та взимку – відсутність якісних мембранних речей, які витримують вологість та дають тілу дихати. Мембранний одяг Softshell передбачає підкладку з теплого флісу під спеціальним шаром поліестерової дихаючої тканини. А ось Hardshell – це лише вітровка, що не зігріває, тож ці два близькі терміни плутати не треба. За технологією Softshell виробляється чимало потрібних солдатам речей – куртки, штани, шкарпетки, шапки, рукавиці. Штани, наприклад, дозволять щонайменше кілька годин сидіти на снігові, не відчуваючи вологи.

Для вологої погоди та під час снігопадів бійцям завжди потрібні такі рідкісні в армії речі, як гамаші та туристичні бахили. Для осінніх злив не зайвими будуть гумові чоботи, бахили від комплектів ОЗК, якщо їх бійці не отримали. Завжди актуальна тепла термобілизна.

Цьогоріч навесні в багатьох добровольців ТРО дефіцитними були флісові кофти та куртки з велкро-панелями для знаків розрізнення. Скоріше за все, з наступною хвилею мобілізації потреба у флісовому одязі зросте.

Яке спорядження в дефіциті?

Окрім власне одягу не зменшується потреба наших бійців у підсумках, особливо специфічних – для магазинів РПК, зручних сумок для «тарілок» ДП. Завжди потрібні військовим тактичні, медичні рюкзаки на 20-30 літрів. Попри наявність у військах достатньої кількості бронежилетів, якість до 30% з них лишає бажати багато кращого. Тож якщо ваша волонтерська група вирішить допомагати захисникам бронежилетами, плитоносками – акцентуйте свою увагу виключно на надякісних дорогих, в більшості західних зразках.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...