• Головна
  • Війна та хліб: військові будні одеських хлібопекарів
Новини компаній
09:00, 12 липня 2022 р.

Війна та хліб: військові будні одеських хлібопекарів

Новини компаній

Кожен на цій війні має свою передову. Одеський хлібозавод №4 не зупинився ні на хвилину з 24 лютого: пекарі цілодобово жили на виробництві, далеко від своїх домівок; водії везуть хліб і під обстрілами. Люди не відриваються від технологічного процесу навіть під час повітряної тривоги – інакше місто залишиться без хліба.

Про реалії життя під час війни підприємства, яке забезпечує нашу область продуктом першої необхідності, розповідає директор ТОВ «Одеський хлібозавод №4» Добровольський Віталій.

«Ми переналаштовувалися на ходу. З перших днів війни хлібозавод працює у режимі 24/7. Коли в лютому 80% бізнесів просто завмерли, приватні пекарні закрилися, з інших міст хліба не доставляли - люди перебували в паніці,  нам вдалося завдяки героїчному духу нашої команди перебудувати всі режими роботи, щоб не було перебоїв постачання хліба, щоб була сировина, щоб співробітники могли дістатися на роботу, щоб водії ночами, в комендантську годину, безпечно розвозили хліб. Заради такої мети ми відмовилися від виробництва більшості видів із дорогими компонентами: скоротили асортимент із 124 до 7 наймасовіших позицій. Сьогодні, через 4 місяці, щоб зберегти робочі місця та надати одеситам право вибору, за яке бореться вся Україна, ми відновили випуск 60 видів продукції.

Так, хлібопекарі не в окопі. Але ми забезпечуємо економічну стабільність та харчову безпеку області, щодня доставляючи по нашому регіону продукт першої необхідності – ХЛІБ. Наразі вдається зберегти 887 робочих місць, хоча обсяги виробництва і знизилися. Самовіддана праця цих людей дозволяє повністю покривати потреби міста та області: з конвеєра за добу сходить понад 100 тон хліба – близько 500 тисяч штук виробів. До речі, складу в нас немає: з печі – на колеса та до споживача. Тут немає «вигідно – не вигідно», «їдемо – не їдемо». Ми робимо доставку і містом, і в найдальші регіони області, куди ніхто не хоче їздити: все для наших мешканців. Ми безкоштовно забезпечуємо підрозділи тероборони та патрульної поліції. Виробляємо хліб для міжнародної харчової організації під егідою ООН, яка з квітня щодня безкоштовно роздає хліб незаможним.

Війна триває. Ми розуміємо, що ситуація може як покращитися, так і стати гіршою. З містом підписано мобілізаційний договір. Продумані та прописані всі необхідні кроки з партнерами. Одесити можуть бути спокійними – ми не зупинимося. Ми маємо 156 своїх торгових точок, де люди, у разі критичної ситуації, отримуватимуть хліб.

Я хочу, щоб усі наші покупці розуміли: хлібозавод №4 був із вами і завжди буде. І у мирний час, і особливо у військовий. Ми – свої. І зробимо все, щоби кожного забезпечити хлібом. Кожного!

Україна переможе! І я мрію, що люди згадають про цінність та користь хліба. Хліб споконвіку – символ щастя, благополуччя родини та дому. Він містить практично всі необхідні організму компоненти: білки, вуглеводи, клітковину, вітаміни та мінеральні речовини. Вони, як цегла, будують фундамент здоров'я людини.

А ще я мрію зберегти у цей тяжкий час все те, що було створено до нас – наш хлібозавод №4. Ми поряд з кожним мешканцем Одеси та області. І сподіваємось, що й вони з нами. Дуже хочеться, щоб наші партнери - торгові мережі Копійка, Таврія, Сільпо, Обжора, АТБ, приватні маркети,  співпрацювали саме з місцевим виробником. Нам разом наповнювати бюджет міста, за рахунок якого виплачуються і пенсії, і допомога, і державні зарплати, а після нашої перемоги відновлюватиметься розбомблена інфраструктура. Гроші в період війни насамперед мають залишатися на місцях. І якщо наші партнери - супермаркети робитимуть акцент саме на місцевого виробника, ми випікатимемо більше продукції. І тоді зможемо не лише зберегти, а й збільшити робочі місця. А люди, у свою чергу, прийдуть за покупками до цих же супермаркетів. Це ситуація, коли кожен лише виграє.

Звертаюся до вас, дорогі споживачі, давайте підтримувати один одного у ці складні часи, щоб завжди бути із хлібом. Зі свого боку, ми гарантуємо, що робитимемо все можливе для задоволення попиту за будь-яких умов».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...