• Головна
  • Одеська митниця показала "загублений" літак і пояснила, що з ним відбувається, - ФОТО, ВІДЕО
20:31, 9 листопада 2018 р.

Одеська митниця показала "загублений" літак і пояснила, що з ним відбувається, - ФОТО, ВІДЕО

Одеська митниця показала "загублений" літак і пояснила, що з ним відбувається, - ФОТО, ВІДЕО

Одеська митниця розповіла все про "загублений" літак, показала його та розписала хронологію "пригод" літака з самого 2013 року. 

Про це повідомляє корреспондент 048. 

Після публікації в 048 статті про розслідування громадських детективів "Wikiinvestigation", до нас звернулася пресс-служба Одеської митниці. Ми отримали відповіді в письмовому вигляді з хронологією подій,  крім того,  наш корреспондент побував в аеропорту, щоб на власні очі все побачити і почути пояснення. 

Як пояснили нам представники митниці, цей літак належить компанії з Великої Британії, яка ремонтує його в авіакомпанії "Чорноморські авіалінії", тому він не підлягає розмитненю чи оподаткуванню, так як після ремонтних робіт покине межі України.

Також це розслідування прокоментували в авіакомпанії "Чорноморські авіалінії", та спростували його, пояснивши що цей літак знаходиться у них на ремонті  з 2016 року, але з ряду технічних питань, та через несвоєчасне здійснення оплати замовником, обслуговування цього літака затягнулося. Плутанина яка виникла з цим літаком полягає в тому що по законодавству, товар не може більш ніж рік знаходиться в режимі переробки, тому вони вимушені були змінити режим на реекспорт, а вже через пів року знову змінити його на переробку в якому він зараз перебуває і за що вони сплатили штраф митниці в розмірі 17 000 грн.

Чорноморські авіалінії надали нам папери які підтверджують цю інформацію. Режим переробки на митній території позначається  ІМ-51 АА що можно побачити на першому фото у митній декларації

Ось повний текст офіційної відповіді, яку нам надали, ми публікуємо його без купюр: 

Публікація громадських детективів проекту "Wikiinvestigation" "Як митники літак загубили", яка набула поширення у ЗМІ, щодо начебто збитків у розмірі 14,5 млн грн, заподіяних посадовими особами митниці, не відповідає дійсності.

Вона є відверто упередженою, не об’єктивною та демонструє вільне тлумачення деяких понять положень Митного кодексу України в частині застосування митних режимів.

Для обєктивного висвітлення ситуації, яка склалася навколо повітряного судна АН-74-200, є доцільним навести коротку хронологію подій.

Повітряне судно цивільної авіації типу АН-74-200 (заводський номер 365.470.98.966) належить компанії «WALLPOINTOVERSEASL.P.» з Великої Британії.

24.10.2013 воно прибуло до Кривого Рогу та перебувало на митній території України в зоні діяльності Дніпропетровській митниці ДФС під зобов’язання командира судна про зворотне вивезення (строком до 24.10.2016).

Через технічну неможливість здійснити заплановані ремонтні роботи у Кривому Розі 04.08.2016 повітряне судно було направлено до Одеси для ремонту та проведення митних процедур щодо його оформлення у митний режим переробки на митній території України.

Поміщення повітряних та морських і річкових суден з метою ремонту у режим переробки є міжнародною практикою та регламентується статтями 147 - 161 глави 23 Митного кодексу України. Термін дії режиму складає 365 днів з моменту митного оформлення.

Акцентуємо увагу, що поміщення товарів у митний режим переробки на митній території здійснюється з умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами.

По закінченню терміну дії режиму переробки на митній території 03.08.2017 ТОВ «Авіакомпанія «Чорноморські авіалінії», яка у відповідності до договору з компанією «WALLPOINTOVERSEASL.P.» займається технічним обслуговуванням повітряного судна, оформила митну декларацію в режимі реекспорту.

Зазначений митний режим передбачає вивезення раніше ввезених товарів за межі митної території України без сплати вивізного мита та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

З технічних причин (незавершений ремонт та непрацездатний двигун) повітряне судно не змогло покинути митну територію України. У зв’язку з цим по закінченню 180 діб митна декларації щодо поміщення у режим реекспорту була визнана митницею недійсною (у відповідності п. 6 ст. 269 Митного кодексу України).

При цьому, за фактом порушення вимог статті 480 Митного кодексу України відносно керівника ТОВ «Авіакомпанія «Чорноморські авіалінії» складено протокол про порушення митних правил та стягнуто штраф у розмірі 17 тис грн.

Станом на поточний момент повітряне судно АН-74-200 знаходиться в Міжнародному аеропорту «Одеса» та перебуває в режимі переробки на митній території України.

Процес технічного обслуговування та хід ремонтних робіт постійно контролюється митним органом та фіксується в Актах проведення огляду та в Актах виконаних робіт.

За попередньою інформацією, згідно плану технічних робіт закінчення ремонту заплановано на грудень 2018 року. За рішенням компанії «WALLPOINTOVERSEASL.P.» АН-74-200 (заводський номер 365.470.98.966) буде передано в оперативний лізинг одній із авіакомпаній України. Але це станеться тільки після надання Державною авіаційною службою України висновку про льотну придатність повітряного судна та його оформлення у відповідний митний режим.

Викладене вище свідчить, що посадові особи Одеської митниці ДФС діяли в межах компетенції та у спосіб, передбачений Митним кодексом України.

Повітряне судно, перебуваючи у зоні відповідальності Одеської митниці ДФС, жодного разу не порушило заявлений митний режим в частині, яка могла б стати підставою для скасування звільнення від оподаткування митними платежами. А саме: літак не покидав територію Одеського аеропорту та не використовувався в комерційних цілях, виконуючи чартерні чи інші рейси. Цей факт підтверджують і громадські детективи, роблячи разом з тим хибні висновки. Зокрема безпідставно називають надуману суму збитків, базуючись на припущеннях. Митним кодексом передбачено звільнення від оподаткування при поміщенні повітряних суден у митні режими з метою ремонту. 14,5 млн грн треба було б сплатити у разі, якщо судно ввозилося б на митну територію України в режимі імпорту та мало покупця і зовнішньоторговельний договір.

Окрім хибних тлумачень положень Митного кодексу України в частині митних режимів, зроблених умисно або через відсутність системних знань, спостерігається маніпулятивний характер подачі інформації, коли фрагмент висновку акту перевірки подається як начебто вже прийняте по ньому рішення керівника ДФС.

Для ознайомлення широкого загалу умиснонадано тільки частину висновку акту перевірки. При цьому громадськими детективами повністю ігнорується міжнародна практика, яка є нормою і для України. Вона передбачає невід’ємне право надання об’єктом перевірки заперечень (зауважень), а також обов’язкове врахування при прийнятті рішення керівником органу, що здійснював перевірку, не тільки виявлених недоліків, а й аргументацій щодо заперечень відносно них.

Слід зазначити, що у відповідності до вимог пункту 5.10 Порядку організації та проведення внутрішніх перевірок в органах ДФС, на підвідомчих підприємствах, в установах, організаціях, оформлення і реалізації їх результатів, затвердженого наказом ДФС від 07.07.2015 № 470 керівник територіального органу ДФС має право подати зауваження на акт перевірки, які долучаються до акту і враховуються керівництвом ДФС при розгляді матеріалів перевірки та прийнятті рішень за її результатами.

Після ознайомленням з актом перевірки Одеською митницею було направлено відповідні зауваження до ДФСна 92 арк.

Таким чином, до прийняття керівництвом ДФС остаточного рішення будь-які посилання на Акт перевірки та будь-які заяви щодо начебто нанесення збитків держбюджету з боку Одеської митниці є передчасними, недоцільними та такими, що не відповідають дійсності у цілому.

Більш того, наведена авторами публікації інформація щодо наявності літака в аеропорту та відсутності його вильотів, починаючи з 2016 року, спростовує гучні неправдиві заяви щодо втрат бюджету та загубленого літака, а також свідчить про некомпетентність та упередженість її авторів.

З урахуванням викладеного вище та з метою об’єктивного висвітлення ситуації, яка склалася навколо літака АН-74-200, що належить «WALLPOINTOVERSEASL.P.», просимо вжити заходи відповідного реагування щодо спростування публікації «Одесская таможня "потеряла" на своей территории самолет: где теперь незаконный борт», розміщеної в Інтернет-виданні «048.ua».

З повагою,

В.о.начальникаОдеськоїмитниці ДФСС. МАРТИНОВ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#таможня #самолет #расследование
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...