Одеса у старих фотографіях: 10 миттєвостей минулого

Редакція 048.ua продовжує поповнювати рубрику "Стара Одеса". Тут ми збираємо атмосферні світлини міста різних періодів минулого. У матеріалі можна побачити, як виглядали одеські вулиці, транспорт, люди, магазини та будівлі багато років тому.

Перша фотографія нашої добірки була зроблена у п'ятидесятих роках недалеко від одеського Привозу.

А це - Новощепний ряд, а саме колишній Міський нічліжний притулок, побудований у 1888 році на пожертвування Г. Г. Маразлі. При ньому була дешева їдальня та денний притулок для дітей. На будівлі можна побачити вежу з годинником (з дзвоном та пристосуванням для нічного освітлення - кілька газових ріжків), яку було видно з Привокзальної площі. Наразі будівля входить до комплексу Одеського зоопарку.

Фото 1890-х років.

Наступна світлна присвячена одеській кондитерській Фанконі. Про неї відомо багато історій. Одна з них у 1916 році описана у газеті "Одеський листок":

"Сьогодні, опівдні, за розпорядженням влади, оточено фешенебельне кафе Фанконі, і розпочато обшук і опитування осіб, які там опинилися. Облава була спрямована проти спекулянтів. Кафе було оточено протягом 6-ї години.

Затриманих у кафе 600 осіб опитано на місці, і більшість у вечорі було відпущено. 75 осіб переведено під конвоєм у розшукове відділення. Після закінчення облави у більярдних залах, де було зібрано затриманих, знайдено багато розірваних листів, рахунків, записок, мішечків та склянок із зразками товарів. Все це також відправлено до розшукового відділення".

Таким багато років назад був Приморський бульвар.

Фото з архіву Є.Сокольського.

А цього будинку наразі не існує. Знаходився він між Ново-Аркадійською дорогою (Проспект Шевченка), вулицею Канатною та вулицею Ботанічною (Проспект Гагаріна) на території Ботанічного саду. У будівлі розміщувався Пушкінський притулок з народною аудиторією, бібліотекою та школою. Будувалася вона на приватні пожертвування з ініціативи власника та редактора міської газети "Одеський листок" В. В. Навроцького.

Чому будинок знесли - невідомо, але до початку 1940-х років його вже не існувало.

На цьому фото можна побачити будівлю Українського театру та трамвайчик №1.

Театр розміщений у будівлі, перебудованій із старого складу у 1902—1903 роках, яка є пам'яткою культурної спадщини України, відома як Театр Сибірякова. 

Рушіями ініціативи створення в Одесі постійного українського театру виступили представники театральної громадськості міста, до них прилучилися робітники одеських заводів і фабрик, порту, студенти, які в перших місяцях 1925 року озвучили місцевим органам влади питання про створення Одеського українського театру.

Ось таким чином одеська молодь їздила на футбол. Імовірно, трамвай №4.

Одеська гавань. Місцева газета 1908 року писала:

"На наливному пароплаві "Метеор", що прибув до Одеси, у суднових службовців виявлено контрабандні закордонні товари на значну суму. Митницею накладено на команду штраф у десятковому розмірі, до сплати якого пароплав заарештований".

Тещин міст - романтичне місце всіх часів. 

А на завершення - будівля Одеського залізничного вокзалу. Наче нічого не змінилося, але змінилося багато. Тоді на вокзалі ще не було підземних переходів, зате були гарні клумби з каннами. Фото 1964 року.

Читайте також: З Одеси до Карпат: скільки коштує відпочити у горах на найдорожчому курорті України