• Головна
  • Роман-балада Валерія Шевчука «Дім на горі»
19:52, 30 березня 2015 р.

Роман-балада Валерія Шевчука «Дім на горі»

Твір «Дім на горі» Валерія Шевчука складається із двох частин, які ідейно пов’язані між собою. Перша частина – це «Повість-преамбула», в якій описується життя родини, яка живе в одному домі 52 роки, а доля кожного члена родини має в собі якісь таємничі та загадкові моменті. Назва другої частини – «Голос трави», у складі якої 13 окремих новел, що написані були, згідно сюжету, Іваном Шевчуком. Якщо ви зацікавились цим твором, то на сайті Гіпермаркет Знань є вся інформація про роман-баладу «Дім на горі», подивитись тут school.xvatit.com можна.

В першу чергу, можна сказати, що «Дім на горі» – це справжній твір про любов до рідної землі, про любов до рідного дому, про кохання між чоловіком та жінкою. Головною  ідеєю роману-балади «Дім на горі» є досягнення єдності всього живого на нашій землі, також пізнання внутрішнього світу людини через дослідження її долі. Автор намагається зрозуміти та відкрити читачеві сенс нашого буття, показати без прикрас душу людини, заглибитися у вічне протистоянні між добром та злом, яке і є базисом руху самого життя.

У романі-балді «Дім на горі» можна виділити два ключові моменті:

- дім на горі, з якого головний герой йде у велике життя, та до якого повертається наприкінці;

- дорога, яка так і вабить його до себе.

Дім на горі, що описується Валерієм Шевчуком у романі, уособлює собою ідеал та своєрідний духовний захист, до якого так хоче дотягнутися жива душа людини. Той дім на горі так і залишився загадковим, не відкрив до кінця всі свої таємниці. В дому головним господинями є саме жінки, а чоловіки лише час від часу з’являються в ньому.

Жінки, таким чином, уособлюють в собі продовження роду та збереження традицій, а чоловіки – це такі собі блудні сини. Згідно сюжету, жінки народжували дівчаток від чоловіків, які пили воду на цій горі безпосередньо із їх рук. Хлопці ж народжувалися лише від невідомих страшних чоловіків,  які брали жінок силою.  

Велике значення у творі «Дім на горі» має символіка кольорів та окремих образів тварин та рослин, нею пронизано весь роман.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...