• Головна
  • КРУ виявило, що у кіровоградських ПТУ навчаються «напівучні»
13:32, 11 вересня 2009 р.

КРУ виявило, що у кіровоградських ПТУ навчаються «напівучні»

Кажуть, професійно-технічна освіта в Україні переживає зараз не найкращі часи. І з цим важко не погодитись. Випускники шкіл все частіше мріють опанувати професію юриста чи менеджера, а не муляра чи кухаря, і ПТУ відходить на задній план серед рясного списку навчальних закладів. Втім, як виявили фахівці контрольно-ревізійного управління області, ця освітянська галузь знаходить свої, досить оригінальні, способи виживання.

Протягом поточного року проводилися ревізії фінансово-господарської діяльності професійно-технічних навчальних закладів нашої області. І, варто зазначити, ревізори знайшли чимало «цікавих» фактів. Наприклад, виявилось, що в нашій області є, як мінімум, 31 учень-вундеркінд. Саме таку кількість учнів, які одночасно здобували освіту і у ПТУ, і у звичайних загальноосвітніх школах, виявили фахівці КРУ. Якщо вірити розкладу занять цього ПТУ, то …півучня сидить на заняттях по спеціальності «Кухар-кондитер» чи, скажімо, «Тракторист-машиніст», а інша його половина здобуває середню освіту школі одночасно. Чи встигали учні ходити і на шкільні уроки, і на заняття в ПТУ – секрет, а от отримувати стипендію вони не забували. Так з державного бюджету зайво виплатили майже 8 тисяч гривень.

В двох інших професійно-технічних навчальних закладах встановлено інше, але при цьому не менш кричуще порушення. Тут навчались ті, хто вже має за плечима… вищу, незакінчену вищу освіту чи вже навчались у цих же ПТУ, а на додачу ще й працювали. І це при тому, що за рахунок держави можна здобувати освіту лише один раз. В цих ПТУ, певно, Законів України не бачили, але, це, як відомо, від відповідальності не звільняє. А відповідати є за що – таким ось «вічним студентам» було незаконно нараховано та виплачено стипендію на загальну суму понад 15,5 тис. грн.

Такі «дива», з легкої руки керівників, трапляються в профтехзакладах заради збільшення контингенту учнів –запоруки виплати заробітної плати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...