00:40, 11 січня 2014 р.

Рецензія на фільм «Лінкольн»

Фільм онлайн Лінкольн

Фільм онлайн Лінкольн

Поки Кемерон спускається на океанське дно і ніяк не почне знімати наступний «Аватар», Нолан і Джексон все більше застряють в гігантських бюджетах і хронометраж, а Лукас продає спадщина і щось там бурмоче про бажання знімати експериментальні малобюджетку, перший блокбастеростроітель Голлівуду продовжує йти своєю , куди більш довільній дорогою. Навіть з урахуванням четвертого «Інді» (після якого п'ятий вже точно нікому не потрібний), Спілберг давно вже зв'язується з різними франчайзі майже виключно в якості продюсера, залишаючи Спілбергу-режисерові якомога більше свободи вибору. Той, у свою чергу, цією свободою користується не те щоб майстерно, але зате не дозволяє собі залишатися надовго в високо-, ні в среднебюджетной кіно, а там уже все залежить від матеріалу.

Фільм про Авраама Лінкольна не став для Спілберга результатом одномоментного натхнення - його історія почалася ще в 1999 році, коли режисер, дізнавшись про один лише намір Доріс Кернс Гудвін написати нову біографію 16-го президента, в той же момент запросив права на екранізацію. Потім був написаний не задовольнив режисера перший сценарій, приблизно в той же час від головної ролі відмовився Дей-Льюїс, після чого його місце на довгі п'ять років зайняв Лайам Нісон, поки сценарій двічі переписував спрацьований зі Спілбергом на «Мюнхені» драматург Тоні Кушнер. Саме підсумковий результат його роботи не тільки змусив режисера активніше готувати фільм онлайн до виробництва, але і повернув на проект Дей-Льюїса, навколо якого згодом згуртувалася, здається, половина відомих і не дуже другорядних осіб Голлівуду. Схожі історичні фільми онлайн є тут http://kinodivan.com.ua/.

На перегляді фільма онлайн досить швидко стає ясно, чому. «Лінкольн» як байопік освежающе вдалий багато в чому, але в першу чергу - в тому, як він навідріз у фільмі відмовляється слідувати певним жанровим стандартам. Нічого з перших 55 років життя Авраама Лінкольна глядачеві показано не буде - ні дитинство, ні юність, ні рання сімейне життя, ні служив би легким джерелом натхнення «шлях нагору». Замість цього Кушнер йде прямо протилежною дорогою і уміщає майже 90% хронометражу в хронологічних рамках одного-єдиного місяці, а саме - січень 1865, коли Лінкольн всіма правдами і неправдами просував через Палату представників 13-у поправку до Конституції, яка забороняла рабство на всій території США.

Таке наше вікно у цей світ, але якщо в нього виглянути, жодного порожнього місця видно не буде. Кушнер і Спілберг не намагаються осягнути неосяжне і нестися галопом по Європах, рухаючись не так вперед, скільки вглиб, і пропонуючи на виході детальне живописання конкретного місця і часу, в декількох локаціях і датах якого оживають один за іншим населяють їх люди. Політики і солдати, республіканці і демократи, сіверяни і жителі півдня, а в центрі - Лінкольн-президент, Лінкольн-чоловік, Лінкольн-батько, при цьому завжди - Лінкольн-людина і ні на секунду - Лінкольн-монумент.

У цьому друга важлива удача фільму - об'єкт його уваги давно вже став, що називається, більше і вище самого життя, брилою, непохитно стоїть мало не в самому центрі всієї історії Сполучених Штатів. Але всяка легенда, навіть наймасштабніша, починається з людини, і Лінкольн тут - створений з плоті і крові, дивно, абсолютно органічний, відкритий і доступний глядачеві так, як вкрай рідко бувають герої історичного кіно, великий рівно в тій мірі, в якій може бути великий тут і зараз. І Дей-Льюїс, сам вже обретший статус живої легенди, ніяк не дозволяє цій обставині вплинути на свою роботу - перед нами знову, як і завжди, повне занурення в образ, живе і непідробне, пророблена до найменшого жесту, останнього виразу очей і найтоншого зміни в незвично, але автентично високому голосі.

Решта акторів, розташовуючи набагато меншим часом на екрані, також використовують його цілком - не маючи можливості зобразити багатство характеру (хоч якоюсь мірою це виходить зробити лише Філд і Джонсу), вони вдихають життя в архетипи, і так це життя наповнює всі фільми онлайн , що не задихаючись під тягарем перук, борід, костюмів і багатослівних, витіюватих реплік, але роблячи їх органічними елементами себе. І якщо ця ожила історія в якийсь момент стане занадто енциклопедичність для свого ж кінематографічно-розважального блага, не варто турбуватися - або Дей-Льюїс розповість черговий анекдот, або прекрасний Джеймс Спейдер вкраде ще пару сцен, або чергова перепалка в Палаті в лічені секунди загостриться до краю.
А позаду всього цього - режисер. Є відома частка іронії в тому, що його головне досягнення тут - це надання можливості діалогам і акторській грі вийти на перший план. Спілберга, м'яко кажучи, нечасто можна похвалити за стриманість, і «Лінкольн» дає привід саме для цього - тут режисер протягом довгих відрізків часу взагалі не намагається звернути на себе увагу, впевненою рукою керуючи що походить з темряви. Його незмінні творчі спільники наслідують приклад - камера Януша Камінські м'яко ковзає серед обжитих інтер'єрів, кількість разів, коли починає звучати музика Вільямса, можна порахувати по пальцях, а Майкл Кан дає кожному кадру час осісти в глядацькому сприйнятті, при цьому не дозволяючи йому занадто довго затримуватися на екрані.

Ні, без збоїв ця налагоджена система фільма онлайн не обходиться - спілбергівський трейдмарковий сентиментальний пафос ні-ні, та проникає в окремі моменти, чого варто перша ж сцена фільму, в якій чорношкірий капрал цитує в обличчя Лінкольну фінал його гетисбурській промови, або сцена з першим в історії появою чорношкірих в Палаті представників. Не упускає Спілберг і можливість у двадцятий раз за фільмографію зачепити тему проблемних відносин батьків і дітей, за підсумками чого вся лінія з Гордоном-Левіттом виглядає відверто вставною і найбільше віддає банальщину. Використання Камінські вікон і дверних прорізів для освітлення персонажів з операторської знахідки швидко зводить до джерела легені (в кращому випадку) роздратування, оскільки ніяких інших знахідок за два з гаком години хронометражу тут не виявляється.

Самий же значний промах робиться у фіналі, який, варто Лінкольну перестати йти по коридору, відверто недоречним і незграбним чином переміщується на територію стандартного байопіку. Мабуть, щоб виправдати назву, дійсно не дуже вдалий, але враховуючи до того ж, що ім'я / прізвище героя - взагалі саме неоригінальні назва на світі, саме його в даному випадку варто було б поміняти, замість того, щоб в останній момент робити з фільму що -то, чим він не є. З іншого боку, цей фінальний промах зайвий раз підкреслює точність попередніх попадань, по своїй сумі не залишають жодних сумнівів у тому, що Спілберг і раніше з нами і як і раніше здатний бути у відмінній формі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим