• Головна
  • Чи потрібно видаляти зуби «мудрості»
Новини компаній
15:55, 29 квітня

Чи потрібно видаляти зуби «мудрості»

Новини компаній

Зуби «мудрості» — це ті, що ростуть останніми, зазвичай між 17 і 25 роками. Ці зуби відомі також як треті моляри. Для деяких людей вони можуть стати причиною дискомфорту та проблем.Тому діагностика, видалення або збереження цих зубів вимагає уважного підходу. Стоматолог-хірург Максим Макаренко розповідає про випадки, коли потрібно зберігати треті моляри, а коли —видаляти.

Що таке «зуби мудрості» 

Зуби мудрості — це треті моляри, які ростуть у кінці верхньої та нижньої щелеп. Вони мають таку назву через те, що прорізуються останніми серед постійних зубів у віці, коли людина стає «мудрішою» між 17 і 25 роками. Тому їх можуть одночасно називати зубами «мудрості», «вісімками» та «третіми молярами». Це все синоніми. Джерело — mm-dental.com.ua.

Як проходить діагностика таких зубів

Діагностика зубів мудрості включає огляд стоматолога та рентгенівське обстеження (комп’ютерну томографію). Стоматолог аналізує положення та стан зубів та вирішує, чи потрібно їх видаляти.

Видалення з “вісімок” може бути необхідним у таких випадках:

Недостатньо місця для правильного росту зуба. Зуб росте неправильно та може пошкодити навколишні зуби. Зуб не прорізався або застрягає під яснами. Загострення хронічного періодонтиту Періостит Абсцес Синусит Перелом щелепи в місці розташування зуба Флегмона

  • Лімфаденіт
  • Навколощелепний абсцес
  • Амелобластома та інші гнійні прояви кіст.

Напівретинований зуб. Це напівпрорізана вісьмірка, яка давить на корінь сьомого зуба. Часто постійний тиск провокує запальні процеси, ускладнює гігієну та провокує розвиток карієсу коренів “сімки”. В такому випадку лікарі рекомендують видалити зуб мудрості.

Чи потрібно видаляти зуби «мудрості», фото-1

У яких випадках краще зберегти зуб мудрості

В нашій клініці протоколи лікування побудовані так, щоб зберегти кожен зуб — каже Максим Макаренко. Адже ми переконані, що здоровий природний корінь — найкраща опора для коронки або “мосту”. Тому ми не поспішаємо видаляти “вісьмірки”, якщо немає до цього показань.

Збереження зуба мудрості може бути доцільним, якщо:

Зуб мудрості росте правильно та не приносить дискомфорту. Тобто для нього достатньо простору, він розмішений вертикально, не здійснює тиск на сусідні зуби, не порушує прикус. Зуб мудрості має потенціал бути корисним у збереженні кісткової тканини та укріпленні структури ротової порожнини. На перспективу “вісьмірки” можуть бути опорою для мостовидного протезу. Адже не завжди вдається зберегти сьомий та шостий зуб. Тоді зуби мудрості стають опорою для протезу, шансом відновити жувальні функції щелепи.

В таких випадках при появі на емалі зуба мудрості початкових ознак карієсу, його успішно лікують, відновлюють жувальну поверхню, зберігаючи корінь.

Чи потрібно видаляти зуби «мудрості», фото-2

Особливості видалення таких зубів

Видалення зубів мудрості може вимагати хірургічного втручання у випадках, коли зуб застрягає під яснами або знаходиться у атиповому положенні (наприклад, лежачому). Процедура може виконуватися під місцевою або загальною анестезією. Зазвичай видалення нижніх третіх молярів триває до 1 години. Статистично, саме нижні треті моляри частіше не прорізуються повністю, мають атипове положення та інші аномалії, а саме видалення таких зубів вважається складним. Видалення зубів мудрості на верхній щелепі проходить простіше і зазвичай за 1 візит можна видалити відразу два зуби.

Операцію із видалення вісьмірки виконує виключно стоматолог-хірург. Лікар знеболює операційну ділянку. При наявності ясневої кишені над зубом, розрізає її, щоб отримати доступ до коронки. У випадках, коли зуб мудрості не виростає або росте неправильно, може знадобитися розкриття кістки, щоб отримати доступ до нього. Фрезою або п'єзотомом (ультразвуковий скальпель) створюється доступ до зуба, після цього елеватором зуб видаляють. Часто при таких операціях зуб або коріння зуба видаляють сегментами й це є нормою.

При необхідності накладають шви на ясна, на місце лунки кладуть марлевий тампон із кровоспинним засобом. Додатково прикладають холодовий компрес на 30 хвилин для зупинки кровотечі, зменшення набряку.

Після видалення лікар надає пацієнту інструкції щодо догляду після операції, рекомендації щодо прийому ліків та особливостей харчування.

Пацієнти мають приготуватись, що дискомфорт та больові відчуття після видалення зуба триватимуть 5-7 днів. Якщо накладались на ясна шви, то через 5 -7 днів потрібно прийти для їх зняття. Повне загоєння зубної лунки триває 3 місяці.

Як відбувається реабілітація після видалення 

Після видалення зубів мудрості важливо дотримуватися всіх рекомендацій стоматолога-хірурга щодо догляду за лункою зуба після видалення та харчування. Зазвичай відновлення займає 5-7 днів та може супроводжуватися невеликим дискомфортом та набряканням ясен.

Наслідками видалення зуба мудрості є набряки у нижній третині обличчя, іноді незначні синці, локальне підвищення температури. Ці симптоми при правильному догляді за ротовою порожниною, дотриманні рекомендацій лікаря мають минути за 3-5 днів.

Якщо через 5 днів навпаки підвищилась температура, або з’явився набряк, відкрилась кровотеча, то потрібно негайно записатися на консультацію до свого лікаря для з’ясування подальших дій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...