• Головна
  • Шикирлик, Світанок, Мільярдівка: на Одещині планують перейменувати сім сіл, - ФОТО
16:25, 6 квітня
Надійне джерело

Шикирлик, Світанок, Мільярдівка: на Одещині планують перейменувати сім сіл, - ФОТО

Шикирлик, Світанок, Мільярдівка: на Одещині планують перейменувати сім сіл, - ФОТО

В чотирьох районах Одеської області планують перейменувати сім населених пунктів, назви яких не відповідають стандартам державної мови або містять символіку російської імперської політики.

Про це повідомили на сайтікомітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. 

Нові назви населених пунктів в Березівському, Болградському, Ізмаїльському та Роздільнянському районах були погоджені у середу, 3 квітня. Йдеться про наступні села та селища: 

  • село Сухий Овраг; 
  • село Малоярославець Другий;
  • селище Суворове;
  • село Андрієво-Іванове;
  • село Міліардівка; 
  • село Перше Травня; 
  • село Старостине.
Інфографіка комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

Інфографіка комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

Село Сухий Овраг знаходиться у Березівський районі. Воно було засноване у 1918 році. Площа: 0.67 км². В ньому проживає всього 101 особа. Перейменувати планують на Сухий Яр.

Запропонована назва краще відповідає стандартам державної мови.

Село Малоярославець Другий розташоване на території Болградського району.  Територія:1.2 км². У 1817 році його заснували німецькі колоністи та назвали Альт-Постталь. За даними 1859 року тут мешкало 1146 осіб. Вже у 1886 році в населеному пункті мешкало 1890 осіб. За переписом 1897 року кількість мешканців зменшилась до 1605 осіб, з яких 1524 - лютеранської віри. За радянських часів чисельність населення зменшилася до 724 осіб. Сьогодні, за даними з відкритих джерел, у селі налічується 707 мешканців. 

Перейменувати планують на Ярославове.

Селище Суворове, яке знаходиться в Ізмаїльському районі, було засноване в 1815 році. Тоді від болгарських переселенців воно отримало назву Шикирли-Китай. У 1852 році в ньому проживали 1042 особи. Сьогодні тут проживають 4548 людей. Площа населеного пункту: 5.53 км².

Комітет ВРУ пропонує перейменувати селище на Шикирлик.

Фото з Google.com

Фото з Google.com

Село Андрієво-Іванове розташоване на території сучасного Роздільнянського району, як і три наступні. Його заснували в 1944 році шляхом об'єднання кількох хуторів та включенням до його складу колишнього єврейського та німецького землеробського поселення Штерн. Сьогодні в ньому проживають 184 особи. Площа населеного пункту всього 0.48 км².

Перейменувати хочуть на Світанок.

Фото церкви в селі. Автор: Олег Сироватко

Фото церкви в селі. Автор: Олег Сироватко

Село Міліардівка заснували у 1920 році. Воно мало назву Ней-Баден. Сьогодні тут проживає 155 осіб. Площа: 0.52 км².

Запропонована нова назва - це більш доречна українська версія, а саме Мільярдівка.

Центральна вулиця в селі. Фото: Вікіпедія

Центральна вулиця в селі. Фото: Вікіпедія

Село Перше Травня також засноване у 1920 році. Раніше мало назву Молдованка. Саме цю назву планують повернути селу, площа якого 0.52 км². За даними 2015 року, в ньому мешкало 195 осіб. 

Вулиця Бригадна. Фото: Вікіпедія

Вулиця Бригадна. Фото: Вікіпедія

Село Старостине заснували у 1921 році. Тоді воно мало назву Слободзея Українська, оскільки його першими мешканцями були вихідці з однойменного молдовського села. Станом на 2018 рік тут проживало 600 осіб. Площа населеного пункту: 1,14 км².

Новою назвою може стати Старосілля.

Фото: Вікіпедія

Фото: Вікіпедія

Членам комітету ще доведеться розробити відповідні проєкти постанов та внести їх до Верховної ради, оскільки саме цей орган влади приймає остаточне рішення щодо перейменування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_048 #Україна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...