• Головна
  • У пошкодженому російською ракетою Одеському ботсаду професіонали ліквідовують наслідки, - ФОТО
14:50, 4 квітня
Надійне джерело

У пошкодженому російською ракетою Одеському ботсаду професіонали ліквідовують наслідки, - ФОТО

У пошкодженому російською ракетою Одеському ботсаду професіонали ліквідовують наслідки, - ФОТО

Під час ворожої атаки по Одесі 25 березня після кількох потужних вибухів постраждав Ботанічний сад ОНУ імені І. І. Мечникова. Вибухова хвиля пошкодила теплиці та адміністративну будівлю. Силами працівників та професіоналів на території саду проводять роботи з ліквідації наслідків.

Про це повідомляє кореспондент 048.ua

Після атаки, внаслідок якої постраждав Ботанічний сад, планувалося прибирання силами працівників та волонтерів. Але згодом директорка саду Людмила Левчук повідомила, що процедуру фіксації та оцінки завданих збитків не завершено, тому прибирання доведеться перенести.

Пізніше на сторінці волонтерської ініціативи для допомоги одеським музеям Museum for Change повідомили, що роботи з ліквідації наслідків вже проводяться професіоналами, а від допомоги містян вирішили відмовитися, щоб не наражати їх на небезпеку.

"Ми не змогли залишитись осторонь, тому залучили фінансову підтримку в проведені першочергових стабілізаційних робіт: найняли групу професіоналів, які знімають скло зі стель теплиць та прибирають його всередині, щоб не наражати волонтерів та співробітників на небезпеку. Також знаходимося в процесі організації тимчасового притулку для рослин", - йдеться в повідомленні. 

Також волонтери подякували ALIPH Foundation за допомогу.

Як зазначили у своєму дописі на Facebook Museum for Change, Ботанічний сад - це єдиний парк, який залишився на Французькому бульварі, в якому зберігаються виняткові зразки локальних та екзотичних рослин, які мають велике значення для місцевих громад.

Нагадаємо, що цей сад є одним із найстаріших і найкрасивіших у країні. Його створення при тодішньому Імператорському Новоросійському університеті почалося одночасно з реорганізацією Рішельєвського ліцею, і перші 70 видів рослин, що були придбані у 1867 році, зберігалися у приватній теплиці під наглядом персоналу кафедри ботаніки. Того ж року, завдяки завідувачу кафедри Л.С. Ценковському, університет передав ліцейську лазню та університетський двір для організації ботанічного саду. Згодом, на виділені університетом кошти, була побудована невелика оранжерея та теплиця. Трохи пізніше на цій території створили колекцію рослин відкритого ґрунту, яка безперервно поповнювалась. А у саду почали проводити наукові дослідження.

Протягом двох століть простір став не лише центром наукових досліджень, а й місцем відпочинку для жителів та гостей міста. Для відвідувачів сад пропонує не лише можливість ознайомитися з рослинним світом, але й насолодитися природною красою, відпочити на затишних алеях та паркових зонах. Екскурсії для дітей та дорослих, майстер-класи з догляду за рослинами та багато інших цікавих заходів роблять сад популярним місцем для відпочинку та освіти.

Сад налічує понад 2500 видів рослин, які представлені у різних експозиціях. Від традиційних дерев до екзотичних квітів, від місцевих рослин до ендеміків з усього світу. Крім того, сад спеціалізується на збереженні рідкісних видів, допомагаючи врятувати їх від зникнення.

Одеський ботанічний сад продовжує розвиватися та вдосконалюватися, долучаючи нові види рослин, впроваджуючи сучасні методи догляду та збереження біорізноманіття. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_048 #Україна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...