• Головна
  • Подивитися в телескоп, послухати про галактики чи побачити зоряне небо: що цікавого в Одеському планетарії
15:00, 19 березня
Надійне джерело

Подивитися в телескоп, послухати про галактики чи побачити зоряне небо: що цікавого в Одеському планетарії

Подивитися в телескоп, послухати про галактики чи побачити зоряне небо: що цікавого в Одеському планетарії

Астрономічна обсерваторія при Одеському національному університеті імені Мечникова розпочала свою роботу ще у 1871 році та деякий час була однією з найбільших наукових установ університетів країни.

У 2021 році державне фінансування обсерваторії зменшилося настільки, що виник ризик закриття науково-дослідного інституту. Завдяки спільним зусиллям колективу, який брав участь у конкурсах наукових проєктів, обсерваторія все ж таки отримала фінансування, що дозволяє їй продовжити працювати та проводити заходи для одеситів.

Журналісти 048.ua відвідали астрономічну обсерваторію в Одесі та вирішили розповісти про її роботу, щотижневі заходи і програми для містян, а також трохи згадати історію.

Історичні відомості

Обсерваторія була заснована та відкрита 15 серпня 1871 року. Спочатку вона входила до складу кафедри астрономії та використовувалася для проведення навчальних занять. Одночасно з цим, виконувала різноманітні завдання для міста, такі як перевірка навігаційних приладів кораблів, слідкування за правильним ходом міського годинника і гасіння міського освітлення.

Аби забезпечити якісні астрономічні спостереження, співробітники обсерваторії висаджували дерева, які згодом стали основою для формування Олександрівського парку (зараз парк імені Т.Г. Шевченка).

На початку ХХ століття обсерваторію оснастили новітнім науковим обладнанням та вивчати рух небесних тіл, розвивати астрофізичні дослідження Сонця, планет, зір. Окрім цього поступово розширяли наукову тематику та видавали ряд тематичних підручників.

Обсерваторія переживала важкі часи у період Першої світової війни, Жовтневої революції і громадянської війни. Однак у 1920 році, після ліквідації Новоросійського університету, обсерваторію перетворити в Одеську державну астрономічну обсерваторію, яку називали Головною державною астрономічною обсерваторією України.

Під час Другої світової війни Одеську обсерваторію намагалися розграбувати румунські офіцери, проте мобілізовані астрономи допомогли поставити охорону. Таким чином, після звільнення Одеси в обсерваторії нічого не зникло і вона відразу ж змогла відновити роботу.

Надалі в обсерваторії продовжили розвиток: розширили наукову тематику проблемами дослідження змінних зір, фотометрією астероїдів, дослідженням штучних супутників Землі, створили потужну групу телескопобудування, яка створила понад 40 телескопів.

Важкий період випав й на перші роки незалежності України: тоді зарплати не виплачували місяцями, а в обсерваторії 7 років працював постійний штатний склад у 136 осіб. До того ж продовжувала виходити наукова продукція, встановили нові телескопи, почали застосовувати комп'ютери для досліджень, а це вже дозволило отримувати сучасний спостережний матеріал і публікувати результати досліджень світового рівня.

З 2006 року обсерваторію і кафедру астрономії приєднали до кафедри теоретичної фізики фізичного факультету ОНУ.

Сучасні екскурсії та програми в обсерваторії

В Одеській обсерваторії передбачені стандартні та щотижневі програми.

Щотижневі програми завжди різняться за тематикою, адже підлаштовуються під актуальні події, наприклад, наближення незвичайної комети, “Міжнародний день планетаріїв”, День весняного рівнодення, ювілей з дня народження відомих вчених і так далі. Відповідно, програма екскурсії складається з урахуванням таких подій.

Стандартна програма, як правило, завжди однакова та займає близько двох годин. До неї входить перегляд науково-популярного фільму в планетарії, оглядова лекція на космічну тематику та екскурсія до телескопа з переглядом об'єктів, видимих на небі.

Екскурсійні групи розподіляють за віком, а для дитячих груп можливі скорочені екскурсії тривалістю близько години. Такі екскурсії, зазвичай, включають відвідування планетарію та екскурсію на телескоп.

Екскурсії проводять співробітники Астрономічної обсерваторії та Кафедри фізики та астрономії ОНУ.

Рябов Михайло Іванович, голова Одеської астрономічної обсерваторії та старший науковий співробітник, проводить лекції та розповідає історію виникнення та розвитку обсерваторії, видатних людей та вчених, про планети Сонячної системи, світ зірок, чорних дір тощо.

Рябов Михайло Іванович

Рябов Михайло Іванович

Ющенко Володимир Олександрович

Ющенко Володимир Олександрович

Ющенко Володимир Олександрович, науковий співробітник Астрономічної обсерваторії, застосовує мультимедійні можливості планетарію та демонструє зоряне небо майбутньої ночі: сузір'я зодіакального поясу, положення яскравих планет і Місяця.

Забора Даніїл

Забора Даніїл

Подивитися в телескоп, послухати про галактики чи побачити зоряне небо: що цікавого в Одеському планетарії , фото-11

Забора Даніїл, співробітник обсерваторії, проводить екскурсію на старовинний телескоп «КУК» астрономічної обсерваторії.

Екскурсії проводяться в парку імені Т.Г. Шевченка на службовій території астрономічної обсерваторії.

Їх здійснюють у складі групи від 10 до 50 осіб.

Зустрічі проводять щонеділі ближче до 18:00. Заздалегідь співробітники обсерваторії повідомляють про це у соціальних мережах та розповідають, якою буде програма заходу.

Вартість квитка для дорослого – 150 грн, для дітей після 10 років – 100 грн, для дітей до 10 років – 70 грн.

Зверніть увагу, що для відвідування заходу потрібен попередній запис.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини #планетарій #ОНУ #обсерваторія
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...