• Головна
  • Через кордон на Одещині намагалися вивезти старовинні монети та ювілейне видання "Кобзаря", - ФОТО
14:55, 12 березня
Надійне джерело

Через кордон на Одещині намагалися вивезти старовинні монети та ювілейне видання "Кобзаря", - ФОТО

Через кордон на Одещині намагалися вивезти старовинні монети та ювілейне видання "Кобзаря", - ФОТО

Одеські митники виявили нумізматичну колекцію та ювілейне видання "Кобзаря", які без відповідних дозвільних документів громадяни України намагалися вивезти автобусами, які прямували до Молдови. Культурні цінності були заховані серед особистих речей.

Про це повідомили в пресслужбі Одеської митниці. 

У громадянина, що перетинав митний кордон у пункті пропуска "Старокозаче-Тудора", було виявлено 92 зовні схожі на срібні монети, срібну медаль "За хоробрість 4 ступеню", карбовану у період 1900-1917 років, а також кілька монет 1727 року, зовні схожих на мідні, та монети, метал, датування та походження яких визначити візуально неможливо.

В колекції знайшли іспанські песо, карбовані у період з 1870 по 1893 роки, німецькі марки та талери, випущені в обіг з 1876 по 1909 роки, французькі франки часів Луї Філіппа І, карбовані протягом 30-их – 40-их років ХІХ століття, британські крони, карбовані з 1821 по 1900 рік, копійки та рублі часів Російської імперії, датовані протягом ХVІІІ-ХХ століть, починаючи з 1723 року, латвійські лати 1929 року випуску та бельгійські франки, випущені в обіг протягом 50-их – 70-их років ХІХ століття.

"За інформацією з відкритих джерел, схожі на виявлені монети були обігові та карбувалися зі срібла. Однак тільки відповідна експертиза визначить їх автентичність, вартість та цінність", - зазначили у відомстві. 

А от рідкісне колекційне видання творів Т.Г. Шевченка намагалася вивезти громадянка України через пункт пропуску "Серпневе1-Басарабʼяска". У неї також не було дозвільних документів.

"За інформацією з відкритих джерел, з нагоди 125-річчя від дня народження Тараса Шевченка Урядовий ювілейний комітет ухвалив видати в 1939 році у Державному літературному видавництві України повну збірку поезій. Форзац до видання виготовив відомий український художник, архітектор та графік, засновник української професійної університетської архітектурної та художньої освіти Василь Кричевський. Збірка ілюстрована 31 малюнком майбутнього Народного художника України Івана Іжакевича.

Наклад у 20 тис екземплярів дуже швидко розійшовся серед читачів та бібліотечних фондів країни, і вже у 50-их роках минулого століття книга мала великий попит серед букіністів", - розповіли у пресслужбі митниці. 

Нумізматичну колекцію та "Кобзар" 1939 року видання тимчасово вилучили за протоколами про порушення митних правил.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_048
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...