• Головна
  • Неймовірна Одещина: як невелике село Бірзула стало сучасним містом Подільск
10:00, 20 лютого
Надійне джерело

Неймовірна Одещина: як невелике село Бірзула стало сучасним містом Подільск

Неймовірна Одещина: як невелике село Бірзула стало сучасним містом Подільск

На південному заході Одеської області розташоване місто, що вважається важливим культурним, історичним і економічним центром регіону. Мова йде про місто Подільск. Воно було засноване ще у ХVIII столітті, має багату історію, яка відображається в архітектурних пам'ятках та культурній спадщині.

Редакція 048.ua вирішила дізнатися більше про походження та появу міста, яке тричі змінювало свою назву.

Бірзула або перші згадки про населений пункт

Першою назвою міста (яке тоді ще звелося селом) була Бірзула. Історичні згадки про село вперше датувалися 1779 роком, тож цей час і вважають датою заснування.

У цей період селяни переселилися з Правобережної України на територію між Бугом і Дністром, де й заснували село Бірзулу. Тут жили представники різних національностей: українці, росіяни, молдавани, поляки, а також євреї та німці-колоністи у різні періоди історії. Це, певним чином, пояснює різноманітність прізвищ сучасних мешканців Подільська.

Втеча від польського гніту призвела людей під турецьке владарювання, де доводилося платити немалі податки та терпіти позбавлення права на власне майно.

З 1791 року ці землі увійшли до Російської імперії, проте згодом, на початку XIX століття, життя переселенців ускладнилося. На цей раз – через кріпосну систему.

Майбутнє Бірзули здавалося безнадійним, але в 60-х роках минулого століття сталася подія, яка не лише змінила хід історії міста, але й покращила її на багато років у майбутньому. Мова йде будівництво залізничної колії Одеса-Балта.

Саме з 17 травня 1863 року розпочалося будівництво залізниці. Тут працювало понад 15 тисяч солдатів та 25 тисяч селян. Через 2,5 роки будівництво дороги завершили, а ще через 2 роки — створили Бірзульське локомотивне депо.

У 1904 році до селища завітав Микола II. Спочатку його намір візиту був пов’язаний з перевіркою військових підрозділів, які готувалися до російсько-японської війни. Однак, монарх ще виділив немалу суму коштів на будівництво земської школи для бідних. Виходить, що життя жителів Бірзули не стояло на місці: ремонти паровозів, сільськогосподарська праця, яка хоч і була тяжкою, малооплачуваною, але альтернативних варіантів у містян не було.

Чому село Бірзулу перейменували в місто Котовськ

У 1935 році село Бірзула було перейменоване на Котовськ на честь Григорія Івановича Котовського. Він був відомий, як людина, що спромоглася зробити стрімку кар'єру від простого судимого за кримінальні злочини до радянського керівника високого рівня. Чоловік мав величні досягнення військового, а радянська пропаганда зробила з Котовського символ героя громадянської війни 1918—1922 років. Перейменували населений пункт вже після смерті військового діяча.

Неймовірна Одещина: як невелике село Бірзула стало сучасним містом Подільск, фото-6

Котовськ отримав статус міста у 1938 році, коли тут вже проживало понад 17 тисяч осіб. Мирне місто 6 серпня 1941 року спіткала війна. Німці вбивали мирних мешканців, закривали школи, відправляли молодь на примусові роботи до Німеччини. Окупація була довгою та тривала 965 днів. Визволення прийшло лише 31 березня 1944 року, коли 53-та армія вигнала окупантів і звільнила місто. З того часу, 31 березня щороку відзначалося містянами як велике свято.

Вже на дванадцятий день після визволення, 12 квітня 1944 року, через Котовськ пройшов перший повоєнний потяг.

Саме 50-60-ті роки стали для міста періодом розквіту: у 1961 році побудували цукровий завод, у 1974 році запрацював м'ясокомбінат, а наступному році – фабрика пухо-перових виробів випустила свій перший товар.

ФОТО: Google

ФОТО: Google

Подільск або сучасне місто

На початку 2016 року міська рада перейменувала в місті 143 вулиці, 62 провулки, а також деякі проспекти, бульвари й площі. В рамках декомунізації вирішили змінити й головну назву. Тому з 12 травня 2016 року воно зветься Подільск.

Станом на 2020 рік тут проживало 42 657 осіб. Відстань від Одеси до Подільска складає близько 225 км, що майже 3 години їзди автомобілем.

Сьогодні це багатьом відоме місто, де проживає переважна кількість людей середнього та молодого віку.

В місті є два навчальних заклади з середньою освітою: Подільський медичний коледж та Подільський професійний ліцей.

Залізнична дорога умовно поділяє Подільск на дві половини. Одна з них більш розвинена та має окремі райони: Військове містечко, Черемушки, район ЦРЛ (Центральної районної лікарні) та інші.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини #Подільск #історія міста
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...