• Головна
  • В Одесі може з'явитися вулиця на честь Менделя Мойхер-Сфоріма: як він пов'язаний з містом
18:01, 4 лютого

В Одесі може з'явитися вулиця на честь Менделя Мойхер-Сфоріма: як він пов'язаний з містом

В Одесі може з'явитися вулиця на честь Менделя Мойхер-Сфоріма: як він пов'язаний з містом

Його справжнє ім’я – Соломон Абрамо‌вич, але він називав себе Менделе Мойхер-Сфорім, що у перекладі означає книгоноша. І з цим ім'ям він увійшов до світової історії та історії Одеси. Шолом-Алейхем назвав його «дідусем єврейської літератури».

Про це розповіли в Одеській міськраді.

Псевдонім був обраний не випадково, головним персонажем багатьох повістей Менделе був книгоноша, який подорожував у кибитці, зустрічав різних людей і розповідав свої історії.

У повісті “Подорож Веніямина Третього”, написаній 1878-му році, Мойхер-Сфорім говорить про невідступну мрію єврейського народу повернутися на свою історичну батьківщину. І що цікаво, саме Одеса має безпосереднє відношення до виникнення на Близькому Сході Єврейської Держави Ізраїль. Саме звідси починалася репатріація євреїв на землю предків, які розвивали та облаштовували Єрусалим, Хайфу, Яффо, Гедер.

З 1881 року понад 40 років Менделе Мойхер-Сфорім очолював навчальний заклад для єврейських дітей «Талмуд-Тора» на Спиридонівській, 26. Тут же він і мешкав - у будинку при школі.

В Одесі на згадку про Менделя Мойхер-Сфоріма вулиця Дігтярна носила його ім’я з 1927 по 1941 рік.

До 8 лютого триває електронне голосування щодо перейменування 46 об'єктів топоніміки. Серед них - за перейменування площі Льва Толстого на честь Менделе Мойхер-Сфоріма.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини #Мендель Мойхер-Сфорім
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...