• Головна
  • Протермінований паспорт громадянина України: що одеситам потрібно знати про вклеювання актуального фото
11:50, 26 січня
Надійне джерело

Протермінований паспорт громадянина України: що одеситам потрібно знати про вклеювання актуального фото

Протермінований паспорт громадянина України: що одеситам потрібно знати про вклеювання актуального фото

Сьогодні в Україні існує два види паспортів громадянина: звичні для більшості населення паспорти у формі книжечки та ID-картки, які почали видавати з 2016 року. Власники перших повинні при досягненні 25- і 45-річного віку вклеювати нові фотокартки, а власники сучасних документів повинні міняти свою ID-картку вперше у 18 років і потім оновлювати свої дані кожні 10 років.

Кореспондент 048.ua детальніше розібрався, що потрібно робити власникам старих паспортів, щоб їх документ не вважався протермінованим, і які можуть бути наслідки, якщо не виконати процедуру вклеювання нового фото.

У зв’язку з воєнним станом деякі питання реалізації актів законодавства у сфері міграції змінились. Якщо до повномасштабного вторгнення громадяни з паспортом зразка 1994 року у разі досягнення 25- чи 45-річного віку повинні були вклеїти нове фото протягом 30 днів, то зараз це не є обов’язковою процедурою, допоки не буде скасовано воєнний стан. Після цього у громадянина буде 30 днів, щоб вирішити питання з вклеюванням актуальної фотографії.

Протермінований паспорт громадянина України: що одеситам потрібно знати про вклеювання актуального фото, фото-1

Втім, не варто відкладати це питання на потім, оскільки сьогодні в Одесі, навіть якщо ви не прописані в місті, цю процедуру можна дуже просто вирішити, звернувшись до центру надання адміністративних послуг (ЦНАП).

В Одесі є чотири ЦНАПи:

  • вул. Косовська, 2Д;
  • проспект Добровольського, 106;
  • вул. Академіка Корольова, 9;
  • вул. Генерала Петрова, 22.

З’ясувавши, який ЦНАП розташований до вас найближче, потрібно стати в електронну чергу тут.

Щоб записатися на заміну фото в паспорті, потрібно пройти реєстрацію:

  • розпочати реєстрацію;
  • фізична особа;
  • паспортні послуги;
  • обрати необхідну послугу;
  • обрати місце отримання послуги;
  • ввести номер мобільного телефону та в наступному полі ввести код, який прийде в СМС;
  • обрати зручну дату та час;
  • отримати номер в черзі.

Зазначимо, що ви можете не вклеювати актуальне фото в паспорт, а обрати послугу заміни книжечки на ID-картку.

Після реєстрації ви повинні без запізнень з’явитися в обраний ЦНАП. На місці необхідно підійти на рецепцію, де перевірять ваш запис і попросять пройти до столика, який зазначений у вашому талоні. З собою має бути сам документ, ІНН (реєстраційний номер облікової картки платника податків) та дві фотокартки розміром 35х45 мм.

Адміністратор дасть вам заповнити та підписати декілька паперів, після чого забере ваш паспорт, щоб передати його до Державної міграційної служби. Замість паспорта вам дадуть «опис вхідного пакета документів отримання адміністративної послуги».

Якщо ваш паспорт у задовільному стані, то в нього буде вклеєно нове фото. Зазвичай ця процедура займає п’ять робочих днів. Коли документ буде готовий, на ваш номер телефону надійде СМС з повідомленням, що ви вже можете прийти в ЦНАП і забрати його. З собою потрібно взяти опис, який вам видали при першій зустрічі.

Наголошуємо, що дана послуга надається всім громадянам безкоштовно.

Що буде, якщо не вклеїти фото

Як зазначалося вище, на час дії воєнного стану ваш документ вважається дійсним. Після скасування воєнного стану у громадян буде 30 днів, щоб виконати процедуру вклеювання актуальної фотографії. Якщо цього не буде зроблено, то назавжди втрачається можливість вклеїти фото, а замість паспорта у вигляді книжечки буде видано ID-картку.

Відповідальність за порушення міграційного законодавства України передбачена ст. 197 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення»: Проживання громадян, зобов’язаних мати паспорт громадянина України, без паспорта громадянина України або за недійсним паспортом громадянина України, а також проживання громадян без реєстрації місця проживання - тягнуть за собою попередження. Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за порушення, передбачені частиною першою цієї статті, - тягнуть за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Зокрема, з протермінованим паспортом ви не зможете, наприклад: укласти шлюб, оформити позику, вступити у спадщину, відкрити рахунок у банку тощо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_048
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...