• Головна
  • До нацпарку «Тузлівські лимани» прилетіли ефектні птахи
10:10, 9 грудня 2023 р.
Надійне джерело

До нацпарку «Тузлівські лимани» прилетіли ефектні птахи

До нацпарку «Тузлівські лимани» прилетіли ефектні птахи

Після останнього циклону, який вирував на Одещині наприкінці листопада, з нацпарку «Тузлівські лимани» до Болгарії відлетіли фламінго, але водночас прилетіло з різних місць багато галагазів.

Про це повідомив доктор біологічних наук та начальник науково-дослідного відділу Національного природного парку «Тузлівські лимани» Іван Русев.

Найбільш чисельними на лиманах Причорномор’я наразі є качки таких видів як галагази, попелюхи, чернь чубата, мала чірянка та крижень. Галагази далеко не відлітають від місць гніздування – Причорноморських лиманів. Чисельність галагазів зараз в НПП «Тузлівські лимани» – більш 30 тисяч тільки на двох лиманах – Шагани та на південної частині Алібея.

“Чисельність галагазів на лиманах зараз повністю залежить від наявності корму. Раціон галагаза складається переважно з поживи тваринного походження. Харчується дрібними ракоподібними, молюсками, і взимку в невеликій кількості вживає в їжу вегетативні частини рослин і водорості. Чималу частку складають рачки артемії (Artemia salina) і личинки деяких двокрилих. Але найбільша доля в його їжі зараз це тони червоного мотиля”, – написав Іван Русев.

Галагаз – довірливий і естетично привабливий птах, справжня перната прикраса Тузлівських лиманів. Спостереження за галагазом навіть увійшли у відому книгу нобелевського лауреата Конрада Лоренца, присвячену агресії – інстинкту боротьби проти побратимів по виду. Хоча шлюбні ігри і бійки у галагазів спостерігаються щороку, партнери зберігають вірність один одному упродовж всього життя.

До нацпарку «Тузлівські лимани» прилетіли ефектні птахи, фото-1
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини #птахи
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...