• Головна
  • Неймовірна Одещина: історія підземної церкви
18:23, 25 листопада 2023 р.
Надійне джерело

Неймовірна Одещина: історія підземної церкви

Неймовірна Одещина: історія підземної церкви

В Білгород-Дністровську на Одещині є підземна церква, названа в честь великомученика Іоанна Сочавського, який був жорстоко вбитий за відмову прийняти іншу віру. Також храм називають Підземним, оскільки в ньому є купіль, яка підживлюється водами святого джерела.

Паломники стверджують, що вода тут має дуже незвичайні властивості, які допомагають зцілювати різні недуги. Зокрема, допомагає при сліпоті, німоті, болю у вухах, зубах та голові. Також лікує від серцевих та шлункових недугів і вгамує лихоманку.

Хоча температура води, яка б’є з-під землі, не вища за 6 градусів, але стверджують, що викупавшись в ній, ви ніколи не захворієте.

Більше про це місце дізнавався журналіст 048.ua

Легенда про появу церкви

Іоанн Новий-Сочавський (також зустрічається: Сочаєвський чи Сучавський), був купцем і благочестивим православним християнином з міста Сучава, що у Румунії. Він серйозно ставився до ділового етикету в торгівлі і піклувався про своїх підлеглих. А під час торгових мандрівок, він відвідував численні християнські святині і мощі святих праведників.

Вважається, що великомученик Іоанн Сочавський має особливу благодать від Бога допомагати тим, хто займається торгівлею.

Великомучеником, згідно з легендою, він став, коли прибув кораблем до міста Монкастро (зараз м. Білгород-Дністровський) і був жорстоко вбитий через те, що не захотів відмовитися від своєї віри, коли йому запропонували прийняти іншу.

Існує декілька версій того, яку віру Іоанну Сочавському пропонували прийняти і як саме його вбивали. Але у всіх версіях градоначальник дозволив врешті поховати останки великомученика. Це сталося між 1330 та 1340 роками.

Згодом у Монкастро з’явилася невеличка церква, яку звели поряд з джерелом, на місці, де, за однією з легенд, купця стратили.

Історія церкви

Церква Іоанна Сочавського була заснована в першій половині XIV століття. Це означає, що храму має бути близько 700 років. Але це не зовсім так, оскільки сучасного виду він набув лише в XIX столітті. В XX столітті була укріплена криниця навколо джерела, яке розташоване поряд.

За радянських часів святиню намагалися знищити, засипавши землею. Але один із робітників залишив над засипаним джерелом камінь, аби згодом його можна було відшукати.

Через роки джерело таки знайшли, і тепер його води течуть у велику купіль, що знаходиться всередині церкви, яку прикрашають образ Іоанна Сочавського та свічки, які ніколи не згасають.

Опис споруди

Церква прямокутна і дуже маленька, всього 5.5 на 3 м, висотою 3 м. Побудована з підігнаних блоків тесаного вапняку на вапняному розчині. Підземною її називають, тому що вхід до ключа з цілющою водою здійснюється через проріз, до якого ведуть 10 кам'яних сходинок. При цьому денне світло всередину все ж таки потрапляє, оскільки у східній стіні є два напівциркульні невеликі віконні отвори. У південно-східному куті споруди знаходиться прямокутний колодязь.

Правила відвідування

Щоб потрапити до купелі святого джерела, потрібно знати декілька простих правил відвідування:

  • не можна входити без натільного хрестика на собі;
  • заборонено купатися у джерелі оголеними;
  • чоловіки та жінки повинні входити до купальні окремо;
  • занурюватися потрібно з вірою і будь-якою молитвою, в якій ви звертаєтеся до Господа чи Богородиці, навіть якщо читаєте її своїми словами.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_048 #Україна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...