• Головна
  • Чи бути Пушкіну в Одесі: місцева влада може розглянути демонтаж пам'ятника та перейменування однойменної вулиці, - ФОТО, ВІДЕО
15:55, 20 листопада 2023 р.
Надійне джерело

Чи бути Пушкіну в Одесі: місцева влада може розглянути демонтаж пам'ятника та перейменування однойменної вулиці, - ФОТО, ВІДЕО

Чи бути Пушкіну в Одесі: місцева влада може розглянути демонтаж пам'ятника та перейменування однойменної вулиці, - ФОТО, ВІДЕО

Влада Одеси в найближчі тижні може розглянути питання про перенесення або демонтаж пам'ятника російському поету Олександру Пушкіну, а також про зміну назви однойменної вулиці. Долю ж пам'ятника на Думській площі може вирішити онлайн-голосування.

Про це у своєму відеоблозі розповів депутат Одеської міської ради Петро Обухов.

"Я думаю, що ми скоро розглянемо питання перенесення або прибирання пам'ятника Пушкіну на Пушкінській вулиці, а також перейменування вулиці. Я думаю, що це питання буде розглянуто в найближчі тижні. Що стосується пам'ятника Пушкіну на Думській площі, я думаю, що тут буде онлайн-голосування, як це було з пам'ятником Катерині II, щоб одесити висловилися, що вони думають, що з ним робити. Оскільки одесити цей пам'ятник встановлювали 134 роки тому, саме одесити повинні вирішити, що з ним буде зараз", - зазначив депутат Петро Обухов.

Нагадаємо, що на вихідних одеський художник Ярослав Войцеховський облив фарбою пам'ятник Пушкіну біля мерії. Свій вчинок митець пояснив бажанням продемонструвати, що в Одесі - українському місті - немає місця для пам'ятника діячеві культури країни, яка наразі воює проти України.

Фото: Інтент

Фото: Інтент

Згодом на місце приїхала приїхала поліція, яка провела бесіду із митцем. Правоохоронці також склали на нього протокол.

Фото: Інтент

Фото: Інтент

Вже наступного дня комунальники відмили пам'ятник від фарби. 

Вчинок художника засудила керівниця благодійного фонду "Корпорація монстрів" Катерини Ножевнікова, оскільки в той день біля міськради проходив пікет проти витрати бюджетних коштів під час війни на непершочергові потреби. А перформанс з фарбою міг зашкодити основній ідеї протестувальників.

Згодом з'ясувалося, що до заходу художник не мав відношення. Але все ж Ножевнікова наголосила, що не підтримує вандалізм, хоча ідея перенесення пам'ятника їй імпонує. 

"Вандалізм категорично не підтримую. До будь-яких пам’ятників та будівель. Це моя особиста позиція. Так виховували в родині. 

Перенос до музею "маяка" захисників великої руської культури з автоматом в руках - підтримую давно і ніколи цього не приховувала. Так само, як і пам'ятник Катерині. Подобається це комусь чи ні", - написала вона. 

Також нагадаємо, що під час чергового засіданняІсторико-топонімічної комісії при Виконавчому комітеті Одеської міської ради, яке відбулося 9 листопада, члени комісії вирішили залишити пам'ятники поету Пушкіну на Приморському бульварі, князю Воронцову на Соборній площі та Олександрівську колону у парку Шевченка.

"Пам'ятник поету О.С. Пушкіну (ск. В. Полонська, 1888 рік) розташований на Приморському бульварі, на території об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО  відповідно до номінаційного досьє. Згідно з ч. 1 ст. 5 Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії" не поширюється на об’єкти всесвітньої спадщини. Це одна з найвидатніших на території Одещини пам’яток  монументального мистецтва, становить виняткову мистецьку цінність. Комісією рекомендовано залишити його на місці", - повідомилитоді у пресслужбі міськради. 

Довідка 

Пам'ятник Пушкіну, про який йде мова, знаходиться в тій частині Приморського бульвару, де й будівля Одеської міської ради, але  у 1887—1889 роках, в часи спорудження пам'ятника, в цій будівлі розташовувалася міська біржа.

Монумент представляє з себе бронзове погруддя з фонтаном, присвячене російському поету Олександру Пушкіну. Бюст поміщений на високий квадратний п'єдестал з граніту. Під ним - ліра, за нею, по діагоналі, - перо і п'ятикутна зірка з променем, зверненим вниз.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_048 #Україна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
21:19, 6 травня
live comments feed...