Просто про складне: докладний гід у світі бурбонів
Америка – це не лише хмарочоси Манхеттена, статуя Свободи та Діснейленд. Це країна поетів та художників, письменників та музикантів. Але в культурній державі знайшлося місце і феноменальному алкоголю. Серед іншого гордістю США є bourbon. Вже у XVIII столітті його почали виробляти у промислових масштабах, а сьогодні він у списку найбільш продаваних у світі.
Принципи виготовлення
Національне надбання Штатів користується особливою повагою та пошаною далеко за межами батьківщини. Всесвітньо відомий різновид віскі здебільшого виготовляється на території Кентуккі. У кожного виробника свій підхід, секрети та тонкощі, проте справжній бурбон завжди підпорядковується затвердженим правилам:
- основна сировина – кукурудза;
- у складі – не менше 51% цієї злакової культури;
- витримка лише у нових дубових бочках;
- спеціальні ємності мають бути попередньо обпаленими зсередини;
- один із головних інгредієнтів – вода – виключає вміст заліза, через який змінюються показники кольоровості та прозорості;
- фільтрація через деревне вугілля (для гурманів створюються нефільтровані екземпляри з різкими нюансами обвугленого дуба);
- сам процес менш трудомісткий порівняно з шотландським, завдяки меншій кількості етапів.
У чому виявляється індивідуальність: унікальні риси
Асортимент автентичного напою досить різноманітний. Окрім продукції американських винокурень, на Маудау можна знайти цей же whiskey в іспанському, ірландському виконанні або, наприклад, із заморської Мартініки. Усі варіанти по-своєму неповторні, але простежуються загальні закономірності:
- характерний золотистий колір;
- відчутна солодкість у смаковому профілі внаслідок кукурудзяної компоненти;
- яскравість і насиченість аромату, часто різкуватого;
- відсутність безлічі граней - букет розкривається швидко і вражаюче;
- ніякої димності скотчу та гіркуватості «ірландця»;
- тривалий післясмак з димними, карамельними та ванільними акцентами.
Види та особливості їх вживання
Різні бренди експериментують із рецептурою та технологією виробництва, щоб створити своє, незвичайне і при цьому цікаве. Тому в численних колекціях пропонується і традиційний, і сучасний продукт. Широко поширений як елітний Straight без барвників/ароматизаторів, так і дуже насичений High Rye (більше 10% жита), і м'який Wheated (з кукурудзяно-пшеничною основою). Кожен представник бурбонного стилю - від Jim Beam, Wild Turkey, Four Roses або Maker's Mark, Woodford Reserve, Blanton's - має ексклюзивну родзинку, що запам'ятовується. Всі вони відмінно підходять для веселого застілля та для неспішної насолоди. Оптимальна температура подачі 18-20 °С. Келихи найкращі тонкостінні для кращого зігрівання в долонях, але з товстим дном. Дегустувати вміст потрібно повільно, маленькими ковтками та не запиваючи – це моветон.