• Головна
  • В Одесі демонтували вивіски та таблички, які написані недержавною мовою
14:19, 5 жовтня 2023 р.
Надійне джерело

В Одесі демонтували вивіски та таблички, які написані недержавною мовою

Одещина залишається в трійці лідерів за кількістю звернень щодо порушення мовного Закону, станом на 26 вересня до Секретаріату Уповноваженого надійшло 266 звернень щодо порушення мовного законодавства в Одесі та області.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

За зверненням Уповноваженого Одеський міський голова Геннадій Труханов повідомив, що Управління реклами Одеської міської ради та Комунальна установа “Одесреклама” Одеської міської ради неухильно проводиться перевірка змісту розміщеної зовнішньої реклами.

Зокрема, у листі зазначається, що “у разі виявлення розміщення рекламних засобів без дозвільних документів або тих, що не відповідають виданим дозволам (розміром, типом конструкції, без втручання у зміст розміщеного сюжету), а також у разі виявлення розміщення вивісок, які розміщуються без зареєстрованого у встановленому порядку технічного паспорта, або таких, що не відповідають виданим технічним паспортам (розміром, типом конструкції, змістом розміщеної інформації), Управлінням реклами Одеської міської ради виносяться приписи про усунення існуючих порушень”.

Одеський міський голова наголошує, що “при здійсненні демонтажу рекламних засобів та вивісок особлива увага, черговість та пріоритетність приділяється конструкціям, які розміщуються з недотриманням вимог статей 28, 32 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. За наданою Геннадієм Трухановим інформацією в Одесі вже демонтовано 36 вивісок та табличок, розміщених виключно недержавною мовою. Серед них, зокрема, вивіски магазинів, кафе, піцерій.

“Одеса потребує посиленого контролю за дотриманням мовного законодавства в сферах реклами та інформації для загального ознайомлення. Тільки тісна взаємодії органів місцевого самоврядування з суб’єктами господарювання, що здійснюють діяльність у сферах реклами, надання послуг чи торгівлі, може поліпшити цю ситуацію. Вкотре закликаю очільника Одеси до затвердження міської мовної програми, яка, в тому числі, передбачала б заходи щодо забезпечення контролю за розташуванням зовнішньої реклами, використанням іншомовних рекламних вивісок, а також забезпечення дотримання норм законодавства про державну мову суб’єктами господарювання. Розміщена з порушеннями зовнішня реклама чи вивіска має бути демонтована. Дотримання мовного законодавства - це вимога Закону та сьогодення!”, - наголосив Тарас Кремінь.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...