• Головна
  • Справжнє диво: в Одеській області вперше народилося майже 200 пташенят фламінго
10:02, 26 вересня 2023 р.

Справжнє диво: в Одеській області вперше народилося майже 200 пташенят фламінго

Справжнє диво: в Одеській області вперше народилося майже 200 пташенят фламінго

На Тузлівських лиманах народилися майже 200 фламінго. Птахи вже мали спроби гніздуватися в Одеській області, проте вони були невдалими.

Про це розповів еколог Іван Русев.

За його словами, вперше в Україні фламінго в кількості 570 дорослих птахів у воєнний час 2023 року вирішили прожити з весни до осені на Тузлівських лиманах і привести малят. Раніше, у 2017 році, вони вперше в Україні намагалися сформувати колонію у Херсонської області на озері Чурюк неподалік від Криму, але вивели всього 3-х пташенят і доля їх невідома.

Під час повномасштабного вторгнення і окупації Херсонщини птахи покинули тимчасово окуповані території і вибрали Тузлівські лимани. Вперше птахи - "розвідники" великою зграєю з'явилися там у 2021 році. У тому році, коли на основних колоніях фламінго у Туреччині на озері Туз була загибель великої кількості пташенят і дорослих птахів.

"І ми тоді прогнозували, що вони скоро обов'язково загніздяться у нас. І ось воєнний рік 2023 року. Вони з'явилися у нашому нацпарку у квітні, а в травні одразу вибрали місце для гніздування на узбережжі лиману Бурнас біля села Базарь'янка. Але там гніздування було невдалим: постійно з'являлися дітлахи, вночі браконьєри, багато свійських собак - все це, незважаючи на збудовані птахами 270 гнізд, змусило залишити це небезпечне місце. Але ми вірили, що вони обов'язково знайдуть інше місце в нацпарку і виведуть пташенят у цьому році. Так і сталося", - написав Русев.

В кінці червня 2023 року фламінго загніздилися на межі великих Тузлівських лиманів Шагани та Алібей.

На вихідних працівникам нацпарку вдалося провести захід по кільцюванню пташенят.

"Це великій успіх -"Тузлівські" фламінго під час війни вивели 192 пташенят. До речі, серед дорослих є птахи з кольоровими кільцями з Франції, Туреччини та Іспанії. Сподіваємось, що після Перемоги багато українців зможуть приїхати у нацпарк у гості і подивитися на диво природи - рожеві фламінго. А супроводжувати таку важливу подію в нацпарку приїхав Дмитро Комаров зі своєю командою "Світ на виворіт", - розповів еколог.

Справжнє диво: в Одеській області вперше народилося майже 200 пташенят фламінго, фото-1
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
21:19, 6 травня
live comments feed...