• Головна
  • Ангелос Постекоглу – найкращий тренер серпня в АПЛ
15:53, 11 вересня 2023 р.

Ангелос Постекоглу – найкращий тренер серпня в АПЛ

У березні іменитий італійський наставник Антоніо Конте залишив Тоттенгем зі скандалом: після серії невдалих матчів в Англійській Прем'єр-лізі він спробував перекласти усю провину на гравців і керівництво клубу.

«Іноді мені здається, що я працюю з командою закоренілих егоїстів. Деякі гравці не хочуть виходити із зони комфорту і задовольняються посередніми результатами, незалежно від того, хто сьогодні тренер. Мені не подобається така філософія футболістів і власників Тоттенхему. Клуб із неправильною культурою ніколи не досягне успіху у сучасному футболі АПЛ», - грубо попрощався італійський тренер.

Ангелос Постекоглу – найкращий тренер серпня в АПЛ, фото-1

При цьому, претензії Конте виглядають трохи цинічно, адже при ньому керівництво не шкодувало грошей на трансфери. Лише влітку 2022-го клуб витратив на новачків € 180 млн - за жодного іншого тренера у своїй історії лондонці не дозволяли собі такі витрати. Загалом діяльність Антоніо на посаді тренера Тоттенхему, а Конте був у керма команди півтора року, коштувала клубу €217 млн, з яких €21 млн становили витрати на тренерську зарплату, плюс €4 млн італієць отримав як компенсацію під час дострокового розірвання контракту.

За таких обставин одним із найважчих завдань для нового тренера Ангелоса Постекоглу було зняти напругу з гравців та вболівальників, які явно були зажаті та занепокоєні майбутнім клубу.

«Вступаючи в новий сезон АПЛ, я не хотів, щоб хтось ніс на собі тягар минулого. У цьому немає жодного сенсу. Я приходжу з енергією дати собі та футболістам можливість пережити нові незабутні емоції», - зазначив австралійський фахівець, до призначення якого, до речі, скептично ставилися в Англії, після новин щодо його назначення на посаду…

Підхід до тренувального процесу та інших аспектів роботи в Ангелоса виявився повністю протилежним до жорстких та навіть трохи деспотичних методів Конте. Італієць вимагав від гравців ніч перед домашньою грою проводити на базі під жорстким контролем. У Постекоглу все навпаки: він зацікавлений, щоб футболісти перебували якомога більше часу з сім'ями. Тренер вважає, що це виховує в них підвищену відповідальність і здатність самостійно приймати рішення в будь-яких ситуаціях. Гравці навіть на матчі приїжджають не разом, а зустрічаються за кілька годин до стартового свистка вже на стадіоні.

Постекоглу також заявляв у інтерв'ю, що є прихильником, щоб тонко впливати на команду за допомогою лідерів команди. У Тоттенхемі ними мають стати: новий капітан Сон Хин Мін і віцекапітани - Джеймс Меддісон та Крістіан Ромеро. Нова група авторитетів сама по собі є серйозною зміною. У ній немає нікого з торішніх представників: ні Гаррі Кейна, ні Еріка Даєра, ні Уго Льоріса, ні П'єр-Еміля Хьойбйорга.

Постекоглу практично ніколи не заходить у роздягальню для розмов із колективом. Він вважає, що гравці мають ухвалювати більшість рішень самостійно, а його місія - їх спрямовувати в ключових аспектах.

«Це дає хлопцям відчуття причетності та відповідальності - такий підхід поширюється на всіх співробітників, від масажистів до аналітиків. Кожен із цих людей набагато більший фахівець у своїй конкретній галузі, ніж я», - поділився тренер в інтерв’ю The Athletic. Це інтерв’ю, до речі, стало серйозним інфоприводом для великої кількості новин у англійському футбольному середовищі.

Разом із тренером команда спеціально й заплановано збирається лише три-чотири рази на тиждень на тактичні заняття, які не тягнуться годинами, як в інших фахівців. Для вирішення необхідних завдань Ангелосу іноді вистачає 15-20 хвилин. На цих заняттях тренер найчастіше обговорює лише конкретні ігрові ситуації та проблеми – без загального аналізу.

Тренування у Постекоглу також коротші й значно легші фізично ніж у його попередника. У Конте на першому місці були фізична підготовка, а Ангелос же робить акцент на різноманітність і змагальні елементи, які можуть бути точно і детально відтворені під час футбольного матчу.

Методика підвищеної свободи справді ефективна – гравці почувають себе більш вільно, але виконують не менший обсяг роботи, ніж за Конте. Навіть більший! Наприклад, якщо подивитися на переможний матч з Борнмутом (2:0) бігові показники «шпор» виявилися неймовірно високими. Одразу кілька гравців команд подолали позначку в 13 км (середній показник по Англійській Прем’єр-лізі становить 10-11 км).

Крім того, по показнику пресингу за PPDA (кількість передач суперника до прямої спроби відбору м'яча) торік Тоттенхем мав лише 14-й показник із 20 команд АПЛ. У поточному сезоні клуб піднявся на четверте місце. Крім того, у грі з Брентфордом лондонці здійснили 358 торкань в атакувальній третині - більше, ніж у будь-якому з 38 матчів АПЛ минулого сезону.

Ще одна фішка Постекоглу - довіра молодим гравцям. У всіх п'яти матчах цього сезону в основі виходив поки не дуже досвідчений 20-річний лівий захисник Дестіні Удоджі. В опорній зоні отримують шанси закріпитися його ровесник Папе Сарр і 22-річний Міккі ван де Вен. Не дивно, що сім літніх придбань «шпор» - це гравці від 18 до 26 років.

Звичайно, робити якісь висновки сьогодні ще рано. Тоттенхем перебуває лише на початку нового шляху в АПЛ з новим тренером і його незвичними підходами до управління. Проте фанатам «шпор» явно варто довіряти та підтримувати Ангелоса Постекоглу. Хоча б тому, що зараз «лондонці» вперше в історії своїх виступів у АПЛ набрали після п'яти турів 13 очок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...