• Головна
  • В Одесі розширять межі зони об'єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, - ФОТО, ВІДЕО
17:20, 19 вересня 2023 р.
Надійне джерело

В Одесі розширять межі зони об'єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, - ФОТО, ВІДЕО

В Одесі розширять межі зони об'єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, - ФОТО, ВІДЕО

Історичний центр Одеси, який внесли до списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, розширять до меж Комплексної охоронної зони історичного центру. Вона проходить по вулицях Старопортофранківській, Пантелеймонівській, Леонтовича та Лідерсівському бульвару.

Про це повідомили у міськраді. 

В Ер-Ріяді (Саудівська Аравія) 10 вересня 2023 року відкрилась 45-та сесія Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (КВС).

У складі української делегації на сесії був присутній директор міського Департаменту культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Іван Ліптуга.

В Одесі розширять межі зони об'єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, - ФОТО, ВІДЕО , фото-3

Він повідомив, що впродовж сесії українська делегація проводила додаткові консультації з керівництвом Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо розширення меж зони ЮНЕСКО в Одесі.

Влітку цього року на виконання рішення 18-ї позачергової сесії Комітету ЮНЕСКО пропозиції щодо нових меж "Історичного центру Одеси" були направлені українською стороною до Центру всесвітньої спадщини для схвалення.

Зазначені пропозиції були сформовані з урахуванням рішень науково-методичної ради Міністерства культури та інформаційної політики України, яка рекомендувала розширити межі об’єкта ЮНЕСКО в Одесі до вулиць Торгової, Ковальської, Успенської та Лідерсівського бульвару.

Однак експерти ІКОМОС (Міжнародна рада з охорони пам'яток та історичних місць), на думку яких покладаються керівні органи ЮНЕСКО, наполягають на більшому розширенні меж "Історичного центру Одеси", а саме – до меж Комплексної охоронної зони історичного центру, що визначена Історико-архітектурним опорним планом 2008 року та Генеральним планом Одеси 2015 року. Ця межа проходить по вулицях Старопортофранківській, Пантелеймонівській, Леонтовича та Лідерсівському бульвару.

"Зона основного об’єкта ЮНЕСКО має бути розширена до кордонів комплексної охоронної зони, яка проходить в Одесі по вулиці Пантелемонівській і вулиці Старопортофранківській. Під час наших консультацій з представниками ЮНЕСКО та інших консультативних органів ІКОМОС настояло, щоб ця зона відповідала комплексній охоронній зоні", - зазначив Іван Ліптуга.

Графічні матеріали з позначенням нових розширених меж об’єкта всесвітньої спадщини "Історичний центр Одеси" будуть направлені українською стороною до Центру всесвітньої спадщини найближчим часом.

Також Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (КВС) ухвалив рішення про внесення двох об’єктів всесвітньої спадщини "Київ: Собор святої Софії і прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська Лавра" та "Ансамбль історичного центру Львова" до Списку всесвітньої спадщини під загрозою, враховуючи загрозу, яку становить російська збройна агресія для об’єктів культурної спадщини України.

Під час засідання делегація України виступила із суворим засудженням злочинів росії проти культурної спадщини України і наголосила, що єдиною причиною внесення згаданих об’єктів до Списку ЮНЕСКО під загрозою є російська агресія проти України.

Включення українських об’єктів до цього Списку надає Україні додаткові юридичні аргументи для збору доказів агресії росії проти культурної спадщини України. Також відкриває двері для додаткової технічної допомоги, аби реалізувати нові надзвичайні заходи для захисту унікальної спадщини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_048 #Україна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...