• Головна
  • Де знайти приміщення для бізнесу на Одещині: онлайн-аукціони як інструмент успішної оренди
Новини компаній
17:00, 31 серпня 2023 р.

Де знайти приміщення для бізнесу на Одещині: онлайн-аукціони як інструмент успішної оренди

Новини компаній
Де знайти приміщення для бізнесу на Одещині: онлайн-аукціони як інструмент успішної оренди, фото-1

Під час війни серед болючих для підприємців питань – де знайти і як орендувати приміщення, маючи обмежений бюджет. Утім не всім відомо, що чимало доступних об’єктів є у власності держави та органів місцевого самоврядування. З початку повномасштабного вторгнення в Одеській області провели 479 аукціонів з оренди комунального та державного майна через електронну торгову систему Прозорро.Продажі. Це один з інструментів, який дав можливість бізнесу розвиватися, а громадам і державі – отримувати додаткові кошти. Чому оренда публічного майна через е-аукціони – це зручно та вигідно як орендарям, так і орендодавцям, розповідаємо в матеріалі.

Щонайменше 8 млн грн доходу щорічно – стільки надходитиме до бюджетів різних рівнів за підсумками проведених після початку повномасштабного вторгнення онлайн-аукціонів з оренди державних та комунальних обʼєктів на Одещині.

Державні електронні торги дають можливість фізичним і юридичним особам брати участь із будь-якого регіону, забезпечують прозорість процесу та чесну конкуренцію, а відтак – справедливу ринкову ціну за оренду. Для громад же – це можливість залучити кошти та активізувати бізнес у регіоні.

Де знайти приміщення для бізнесу на Одещині: онлайн-аукціони як інструмент успішної оренди, фото-2

«Запроваджений понад три роки тому механізм оренди державного та комунального майна через Прозорро.Продажі дав можливість громадам ефективно управляти своїми активами. Система онлайн-аукціонів побудована так, що ніхто не може вплинути на перебіг або результати, кожен охочий може стежити за процесом, а ринкова ціна визначається через конкуренцію учасників. Водночас для бізнесу інструмент таких онлайн-аукціонів — це доступ до активів, які може виставити на торги лише держава або громада, чесне та відкрите змагання за обʼєкти та гарантії виконання угод», – зазначає Марія Захаренко, керівниця відділу взаємодії з органами влади АТ «Прозорро.Продажі».

Найоптимальніші для бізнесу – приміщення в адмінбудівлях або ж лікувальних закладах. Окрім площі, яку пропонують орендувати, такі об’єкти мають додаткову цінність: підведені комунікації, зручне розташування, можливість облаштування під офіс, аптеку або магазин.

Наприклад, в Ізмаїлі нежитлові приміщення площею 18,8 кв. м під аптеку у відділенні Дунайської обласної лікарні здали в оренду за 26,6 тисяч гривень на місяць. Під час аукціону вартість зросла у понад 13 разів. А в Одесі місцевий бюджет щомісячно отримуватиме принаймні 5,7 тисяч гривень з оренди комунального приміщення підвалу, де розмістять магазин.

Де знайти приміщення для бізнесу на Одещині: онлайн-аукціони як інструмент успішної оренди, фото-3

А щонайменше 2,5 млн грн щомісячно – орендар сплачуватиме у держбюджет за оренду складського майданчика причалів в місті Рені. За об’єкт на торгах змагалися троє учасників, ціна оренди стартувала з 90 тисяч гривень і збільшилася в понад 26 разів.

В Одеській області, як і в інших регіонах України, можна орендувати нерухомість під дуже різні потреби – на сайті системи Прозорро.Продажі є офіси, склади, промислові споруди тощо. Ви маєте можливість обрати оптимальний для себе варіант, відфільтрувавши регіон, стартову вартість, площу чи інші характеристики. Обрати об’єкт потенційної оренди, вивчити інформацію та ознайомитися з умовами. Потім треба зареєструватися на одному з акредитованих майданчиків, подати заявку на участь і зробити переможну ставку.

Оренда на таких онлайн-аукціонах взаємовигідна – громади та держава отримують інвестиції, а бізнес має змогу обрати найбільш відповідний для себе варіант приміщення за ринковою ціною. Бо система створює рівні можливості й умови для всіх учасників.

За новинами та пропозиціями ринку зручно стежити на телеграм-каналі ФДМУ та на сторінках у Facebook Прозорро.Продажі та Фонд держмайна України.

*Цю статтю створено завдяки підтримці американського та британського народів через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Управління закордонних справ, Співдружності та розвитку (UKaid). Погляди авторів, висловлені у цих публікаціях, не обов’язково відображають погляди USAID, уряду США, UKaid або уряду Сполученого Королівства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...