• Головна
  • Що зміниться в Одесі з 1 вересня
17:01, 31 серпня 2023 р.

Що зміниться в Одесі з 1 вересня

Що зміниться в Одесі з 1 вересня

Перший місяць літа в Одесі принесе із собою чимало перемін, які торкнуться різних сфер життя містян. Редакція 048.ua з'ясовувала, чого чекати одеситам у вересні.

Нові назви для ще майже 50 вулиць

З 10 липня в Одесі триває електронне опитування з питань перейменування 49 об’єктів топоніміки. Голосування завершиться 10 вересня, після чого приймуть остаточне рішення щодо долі низки вулиць та проспектів, серед яких: Вільямса, Шишкіна, Гагаріна, Каманіна, Маяковського, Космонавта Комарова та інші.

Що зміниться в Одесі з 1 вересня, фото-1

Діти навчатимуться у змішаному форматі

З 1 вересня в Одесі понад 90% шкіл працюватимуть у змішаному форматі – і очно, і дистанційно.

Розклад занять керівники шкіл складатимуть відповідно до кількості бажаючих навчатись очно та об'єму укриття. Майже всі школи навчатимуться у дві зміни. Батьки можуть обирати формат навчання: очно чи дистанційно. Якщо половина хоче навчатись онлайн, будуть створювати дистанційний клас.

Що зміниться в Одесі з 1 вересня, фото-2

В одеських школах стане більше укриттів

Департамент освіти та науки Одеської міської ради запланував введення в експлуатацію 70 укриттів в школах міста до 1 вересня.

Ще 30 укриттів планують відкрити до 1 листопада.

Що зміниться в Одесі з 1 вересня, фото-3

ПЦУ з 1 вересня перейде на новий календар

Православна Церква України з 1 вересня 2023 року перейде на новоюліанський календар для нерухомих свят.

Таким чином ПЦУ відзначатиме Різдво 25 грудня, а не 7 січня. Покрову – 1 жовтня, Водохреще – 6 січня, а День Святого Миколая – 6 грудня.

Що зміниться в Одесі з 1 вересня, фото-4

Деякі переселенці залишиться без виплат

З 1 вересня 2023 року допомога продовжується для тих громадян, чий майновий стан потребує такої підтримки, і не продовжується для громадян, чий майновий стан дозволяє здійснювати суттєві витрати без допомоги держави.

Так, виплата допомоги внутрішньо переміщеним особам буде припинена, якщо за результатами верифікації встановлено, що після набрання чинності цієї Постанови вони:

- придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менш ніж 5 років), крім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби оборони країни;

- придбали на суму понад 100 тис. грн земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого за рахунок державного чи місцевого бюджету);

- мають на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі понад 100 тис. грн;

- придбали іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківські метали на загальну суму понад 100 тис. грн;

- мають у власності житло, що розташоване на інших територіях, ніж тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 кв. м на одного члена сім’ї.

Якщо за результатами перевірки отримувачів через державні реєстри буде прийняте рішення про припинення допомоги, громадянину про це буде повідомлено. У разі незгоди, він може оскаржити таке рішення органу соцзахисту або надати підтверджуючі документи та продовжувати отримувати виплати.

Також Постановою надано можливість отримувати допомогу внутрішньо переміщеним особам, у яких народилися діти після переміщення. Це врегулює проблему, яка виникала з отриманням допомоги на дітей, які народились у ВПО після переміщення і, відповідно, їхнє зареєстроване місце проживання співпадало з місцем задекларованого місця проживання їхніх батьків (місця, куди переїхали ВПО).

Запрацюють групи короткотривалого перебування для дошкільнят

В Одесі з 1 вересня запрацює послуга групи короткотривалого перебування для дошкільнят.

Наразі дитячі садочки можуть прийняти дітей очно за кількістю місць в укритті закладу.

2-3 рази на тиждень дитина матиме можливість відвідувати заняття з вихователями, психологами, логопедами тощо.

Що зміниться в Одесі з 1 вересня, фото-5

Нові правила перетину кордону на машині

До 1 вересня водіям необхідно оновити дані щодо класу екологічності (ЄВРО) в тих пасажирських транспортних засобах, у відомостях яких не вказано клас екологічності або вказано клас екологічності ЄВРО-1.

Із 1 вересня, якщо у пасажирському транспортному засобі не буде визначений клас екологічності або зазначений клас екологічності ЄВРО-1, подати заявку на перетину кордону «18-60» стане неможливим.

Читайте також: Одеситів просять долучитися до акції "перше вересня без квітів": подробиці

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...