• Головна
  • На Одещині у психоневрологічному будинку-інтернаті знущалися над пацієнтами
18:00, 12 серпня 2023 р.
Надійне джерело

На Одещині у психоневрологічному будинку-інтернаті знущалися над пацієнтами

На Одещині у психоневрологічному будинку-інтернаті знущалися над пацієнтами

Факти неналежного поводження, відсутність укриття і примусова праця: результати моніторингового візиту до Барабойського психоневрологічного будинку-інтернату на Одещині.

Про це повідомили у представництві омбудсмена в Одеській області

З метою виконання функцій національного превентивного механізму співробітниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Яною Кузьміною та Валентиною Шавлак здійснено відвідування Барабойського психоневрологічного будинку-інтернату.

Під час відвідування встановлено факти неналежного поводження персоналу закладу з підопічними. Моніторинговою групою виявлено підопічну закладу, яка перебувала в ізольованому приміщенні. Персонал пояснив необхідність таких дій щодо підопічної нападом агресії, який стався в неї напередодні. Зазначений обмежувальний захід здійснено без наявності правових підстав, без відповідного спостереження за станом особи, без обліку часу застосування ізоляції. Такі дії персоналу закладу можуть бути розцінені як прояви катування, жорстокого або такого, що принижує гідність, поводження або покарання у розумінні статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Моніторинговим візитом виявлені й інші порушення прав підопічних, зокрема:

- відсутність захисних споруд (укриття) та сигналу оповіщення «повітряна тривога»; - недотримання мінімальних норм житлової площі;

- деякі кімнати, в яких утримуються підопічні, потребують ремонту;

- не всі підопічні забезпечені приліжковими меблями та твердим інвентарем;

- продукти харчування зберігаються в холодильниках з порушенням температурного режиму та без первинного пакування;

- порушення права осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення на доступність.

Також зі слів деяких підопічних санітарні працівники залучають їх проти волі до робіт на території та підсобному господарстві установи, зокрема змушують мити маломобільних підопічних, санітарно-гігієнічні приміщення та виконувати роботи в підсобному господарстві (фермі). Підопічні зазначили, що за виконану роботу їм видають цигарки та цукерки.

З метою усунення виявлених недоліків до компетентних органів будуть скеровані відповідні листи та акти реагування Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...