08:28, 1 серпня 2023 р.

Що зміниться в Одесі з 1 серпня

Що зміниться в Одесі з 1 серпня

Останній місяць літа в Одесі принесе із собою чимало перемін, які торкнуться різних сфер життя містян. Редакція 048.ua з'ясовувала, чого чекати одеситам у серпні 2023.

Не всі ВПО продовжать отримувати виплати з 1 серпня

Як і було з початку повномасштабного вторгнення, розмір допомоги на проживання для переселенців залишається незмінним — 3000 гривень на місяць для дітей та людей з інвалідністю, 2000 гривень на місяць для інших ВПО.

Однак тепер допомога призначатиметься терміном на пів року. По завершенню 6 місяців переселенцям доведеться повторно звертатися до органів соцзахисту або ЦНАПів, аби виплати перепризначили на наступні пів року.

У відповідності до постанови, усі ВПО, які отримували допомогу на проживання до 1 серпня 2023 року, продовжать отримувати виплати автоматично. Але серед цих ВПО є ті, кому з 1 серпня 2023 виплати скасують.

Кому з переселенців з 1 серпня 2023 скасують виплати на проживання:

- тим, хто повернувся до покинутого місця проживання;

- тим, хто перебуває за кордоном більше 30 днів поспіль без обґрунтованих причин, що підтверджуються документально (обґрунтовані причини — наприклад, лікування, відрядження та ін.);

- тим, хто відбуває покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.

Виплати військовим

У серпні військовослужбовці строкової військової служби отримуватимуть додаткову винагороду в 6000 гривень щомісяця на додачу до основної зарплати. Раніше строковики не отримували додаткових винагород.

Також по 100 тисяч гривень щомісяця будуть нараховувати бійцям, які:

- отримали поранення під час служби та перебувають на стаціонарному лікуванні;

- перебувають у відпустці в лікувальних цілях;

- є полоненими, зниклими безвісти, заручниками або інтернованими в інші країни;

- загинули під час захисту Батьківщини.

В останніх двох випадках виплати отримають найближчі родичі військових.

Також по 2350 гривень щомісяця виплачуватимуть курсантам вищих військових навчальних закладів або закладів з військовою кафедрою або факультетом.

Військовослужбовцям, які займають інструкторські або керівні посади у частинах, будуть виплачувати додаткову винагороду в розмірі 15-30 тисяч гривень в залежності від кваліфікації.

Кінофестиваль пройде не в Одесі

14-й Одеський кінофестиваль відбудеться 19-26 серпня 2023 року в двох містах – Одесі та Чернівцях.

У Чернівцях, в культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука, відбудуться покази конкурсних програм фестивалю та індустріальні заходи. В Одесі покажуть лише ретроспективну та спеціальні програми ОМКФ.

Класти гроші на рахунок через термінал стане важче

З початку серпня у квитанціях про оплату через термінал повинен буде вказаний номер телефону платника. Відповідно система поповнення рахунку через термінали зміниться й виглядатиме наступним чином:

- особа вводить номер свого мобільного телефону на екрані термінала;

- отримує на цей номер одноразовий пароль (шляхом повідомлення або за допомогою телефонного дзвінка);

- вводить його на екрані, що підтверджує згоду на виконання платіжної операції;

- отримує квитанцію.

Проте це нововведення не стосуватиметься наступних опцій:

- сплати комунальних послуг;

- оплати квитків для залізничних перевезень;

- оплати проїзду в міському і приміському транспорті;

- оплату маршрутних пасажирських перевезень;

- поповнення проїзних і транспортних карт для проїзду в міському і приміському транспорті;

- сплата податків, штрафів, адміністративних послуг, зборів та інших платежів до бюджету.

Мобілізація, повістки та подовження воєнного стану

Воєнний стан в Україні продовжать. Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради два законопроєкти про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації. Законопроєктом "Про затвердження Указу президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" передбачено подовження строку дії воєнного стану в Україні з 05:30 18 серпня 2023 року до 15 листопада.

Військовозобов'язаним громадянам продовжують роздавати повістки, а придатних до військової служби за станом здоров'я та які не мають відстрочення, призивати до ЗСУ.

Змінені правила надання відстроення щодо догляду за родичами. Раніше право на відстрочення мали громадяни, чиї дружини, один із батьків або батьків дружини (подружжя) мають інвалідність I або II групи. Тепер відстрочка надається у тому разі у, якщо в сім'ї військовозобов'язаного немає інших людей, здатних утримувати особу з інвалідністю.

Від кінця червня набув чинності закон, який передбачає, що військовослужбовці строкової служби можуть добровільно стати мобілізованими. Військовослужбовці, у яких завершився строк дії й військова служба яких продовжена понад встановлені терміни, і які під час дії воєнного стану прослужили не менше 6 місяців, за власним бажанням можуть бути переведені до категорії мобілізованих.

Змінені умови бронювання військовозобов'язаних працівників. Розширено перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані, встановлено чіткі терміни розгляду державними органами звернень підприємств, установ і організацій щодо визначення їх критично важливими.

Оскільки призов на строкову службу не відбувається під час воєнного стану, в серпні видаватимуть три види повісток: повістку для уточнення даних, повістку на проходження військово-лікарської комісії та мобілізаційне розпорядження.

В Одесі розпочнеться будівництво нового бювета

У Пересипському районі міста збудують сучасний бюветний комплекс.

Перший комплекс альтернативного водопостачання північного житлового масиву Одеси буде встановлено в парку Ентузіастів.

Його оснастять генератором та обладнанням високого очищення артезіанської води.

Буріння свердловини глибиною 125 м планується розпочати в серпні 2023 року.

Скасування податкових пільг

З 1 серпня українським підприємцям повертають ставки податків, які діяли до початку повномасштабної війни.

Для фізосіб-підприємців (ФОП) третьої групи (річний дохід не перевищує 1 167 мінімальних зарплат або 7,819 млн грн) скасовується пільгова ставка оподаткування. Замість 2% від обороту їм потрібно буде сплачувати 5%, як до початку великої війни.

Повернення довоєнної ставки відбудеться автоматично. Зареєстровані під час дії пільгового періоду підприємці автоматично з 1 серпня вважатимуться платниками податків третьої групи із ставкою 5%.

Підприємці третьої групи, які у 2023 році змінили пільгові умови оподаткування, перейшовши на загальну систему (ПДФО – 18%, ЄСВ – 22%, військовий збір – 1,5%; за таких умов на них не поширюються обмеження щодо розміру доходів чи найму працівників), можуть повернутися до спрощеної системи (5%). Для цього їм слід подати заяву. Якщо підприємець зробить це до 1 вересня, то вважатиметься платником єдиного податку з 1 серпня.

Читайте також: Мінлива хмарність та гроза: погода на Одещині 1 серпня

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини #серпень #суспільство #зміни #ВПО
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...