• Головна
  • Таємниця Одеси: стало відомо, скільки років Аркадії
16:47, 29 липня 2023 р.
Надійне джерело

Таємниця Одеси: стало відомо, скільки років Аркадії

Фото зі сторінки Дмитра Жданова у Facebook

Фото зі сторінки Дмитра Жданова у Facebook

Одеській Аркадії більше 180 років. Краєзнавець Дмитро Жданов розповів про історію топоніму приморської балки в межах сучасної Одеси.

Про це повідомляє кореспондент 048.ua, посилаючись на допис історика у Facebook.

Дмитро Жданов вирішив дати відповідь на питання, хто вперше назвав частину одеського узбережжя "Аркадією".

Він нагадав, що офіційно власну дачу "Аркадією" на початку 1890-х назвав директор одеської конки Еміль Камб’є. Але, на думку краєзнавця, Камб'є обрав таку назву не просто так.

Посилаючись на "Одесский альманах" за 1839 рік, він розповів, хто уперше згадав слово "Аркадія" у контексті приморської балки біля тодішньої Одеси. Мова йде про відомого "блогера" того часу - Костянтина Зеленецького.

"Весною, в праздничные дни, более других оживляется дача А.С. Стурдзы. Тогда семейства иностранцев средней руки съезжаются на нее… Прекрасен тогда вид этой дачи. Грозные скалы, усеянные кустарниками и деревьями, далекое протяжение вод, наконец множество гуляющих, рассеянных между деревьями и кустарниками, за скалами и по скату прибрежной горы – составляет превосходную картину, которая невольно приводит на мысль: золотые дни древней Аркадии", - писав у мальовничому описі Одеси Зеленський.

Жданов, підкреслюючи, що межі Одеси тоді були дещо іншими, припускає, що це поетичне порівняння заміської дачі і дало назву знаменитому Одеському курорту.

"З'явившись у 1839 році, топонім "Аркадія" відродився в 1890-х і настільки вписався в цей шматочок одеського узбережжя, що згодом одесити забули історію його походження", - пише історик. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_048
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Рубрика існує з 2021 року. Тут ми збираємо атмосферні світлини міста різних періодів минулого. У матеріалі можна побачити, як виглядали одеські вулиці, транспорт, люди, магазини та будівлі багато років тому.
Оголошення
live comments feed...