• Головна
  • ЮНЕСКО не зможе врятувати Одесу від російських атак
14:00, 24 липня 2023 р.
Надійне джерело

ЮНЕСКО не зможе врятувати Одесу від російських атак

ЮНЕСКО не зможе врятувати Одесу від російських атак

Вночі 23 липня росія влаштувала теракт в Одесі, застосувавши 19 ракет різних типів. Внаслідок атаки серйозно постраждав історичний центр міста. Було пошкоджено щонайменше 25 пам’яток архітектури, значна частина яких була відмічені ЮНЕСКО та місцевою владою Блакитним щитом - емблемою Гаазької конвенції 1954 року.

Журналіст 048.ua розбирався у питанні, чому внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО центр Одеси під захистом лише умовно.

Про ЮНЕСКО

Передусім потрібно розібратися, що це за організація і чим вона займається. На сайтіМЗС України є чітке визначення. На нього і будемо опиратися.

ЮНЕСКО розшифровується як Організація Об'єднаних Націй у питаннях освіти, науки і культури (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Це спеціалізована установа ООН, яка офіційно почала існувати 4 листопада 1946 року, коли набрав чинності (після ратифікації двадцятьма країнами) Статут Організації, підписаний 16 листопада 1945 р.

Згідно зі Статутом, головне завдання ЮНЕСКО полягає в тому, щоб сприяти зміцненню миру i безпеки шляхом розширення співробітництва народів у галузі освіти, науки i культури, а також укоріненню у свідомості людей необхідності захисту миру.

Якщо простіше, це організація, яка закликає різні нації жити у мирі та злагоді і працювати на користь людства та його культури.

Основними сферами компетенції ЮНЕСКО є:

  • освіта – від дошкільної до вищої та безперервної, включаючи освіту для дорослих, превентивну, спеціальну, професійно-технічну та екологічну;
  • природничі, точні та гуманітарні науки; культура i міжнародне культурне співробітництво;
  • засоби масової інформації, інформатика та комунікація.

Конкретна робота Організації здійснюється за такими головними напрямами:

  • Велика програма I – Освіта.
  • Велика програма II – Природничі науки.
  • Велика програма III – Соціальні та гуманітарні науки.
  • Велика програма IV – Культура.
  • Велика програма V – Комунікація та інформація.

Практична діяльність ЮНЕСКО будується на засадах середньострокового плану, розрахованого на 6 років. У свою чергу, на підставі такого плану складаються три дворічні програми.

Україна в ЮНЕСКО

Україна стала членом ЮНЕСКО 12 травня 1954 року. Після того, як 21 квітня того ж року до цієї організації вступив СРСР. Рішення про приєднання УРСР та БРСР стало можливим завдяки членству України і Білорусі в ООН, яке давало право приєднуватися до будь-яких міжурядових інституцій, які діяли в оонівській системі.

Про діяльність нашої держави як члена організації можна розповісти багато цікавого. Але майже все за що завжди виступала Україна в тій чи іншій мірі, стосувалося культури миру, боротьби з пропагандою війни та боротьби з расизмом. Це багато говорить про наш народ і наші цінності, які йдуть у розріз з російськими.

Одеса

Історичний центр Одеси включили до списку Всесвітньої спадщини під загрозою 25 січня 2023 року на 18-й позачерговій сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

«Дякую всім, хто пройшов разом із нами цей шлях. Хто допомагав досягти результату, в який майже ніхто не вірив. Адже для цього знадобилося понад 10 років!», - зазначили в Одеській міськраді у той день.

Цікаво, що наше місто могло б бути включене до списку ще 24 січня, але російська делегація на початку засідання намагалася виключити питання про статус Одеси з порядку денного, а коли спроба провалилася, почала робити все, щоб затягнути розгляд рішень по інших питаннях. Надання статусу Одесі довелось перенести на наступний день.

ЮНЕСКО не може захистити центр Одеси від ракет

Факт включення міста до списку Всесвітньої спадщини під загрозою не може забезпечити безпеку, тому що ЮНЕСКО не може фізично закрити місто від російських ракет. Але це інструмент для наших дипломатів.

Цю думку ще у січні цього року розвинув менеджер робочої групи з питань включення історичного центру Одеси до основного списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Миколи Вікнянський в інтерв’ю виданню Forbes, відповідаючи на питання, чому ця робота була такою важливою: «Росіяни намагаються доводити світу, що вони цивілізовані і ніколи не руйнують об'єкти, які захищає ЮНЕСКО. Ми міркували так: якщо вони кажуть, що не руйнують об'єкти всесвітньої спадщини, це може захистити центр нашого міста. Якщо ж зруйнують – це додаткові аргументи для наших дипломатів, чому нам потрібно надавати зброю та ППО, і демонстрація того, що ми воюємо з варварами, які руйнують всесвітню спадщину».

Яскравим доказом російського варварства став нічний обстріл Одеси 23 липня 2023 року, в результаті якого було пошкоджено щонайменше 25 пам’яток архітектури. За півтора роки війни це був найсерйозніший обстріл центру міста з наймасштабнішими наслідками.

Серед пошкоджених пам’яток багато будівель XIX-XX сторіччя:

  • Будинок Чижевича;
  • Будинок Папудової;
  • Будинок Заблудовського;
  • Будинок Гагаріна;
  • Будинок Януша;
  • Будинок Жданової;
  • Будинок Рассель дель Турко;
  • Будинок Масса;
  • Особняк Манук-Бея;
  • Будинок Ковалевського;
  • Будинок Порро;
  • Будинок Машевського та інші.

Зокрема, російські терористи серйозно пошкодили Преображенський собор, вкотре доводячи, що для них немає нічого святого.

Фото: ДСНС

Фото: ДСНС

«ЮНЕСКО висловлює підтримку одеситам і щирі співчуття родинам загиблих. За попередніми оцінками, в Одесі виявлені пошкодження кількох музеїв, що знаходяться на території Всесвітньої спадщини, зокрема Одеського археологічного музею, Одеського морського музею та Одеського літературного музею. Всі вони були відмічені ЮНЕСКО та місцевою владою Блакитним щитом - емблемою Гаазької конвенції 1954 року», - так відреагувалив організації на російський теракт вночі 23 липня 2023 року.

Як захистити Одесу

Цей блок буде коротким. Володимир Зеленський всього чотирма словами зміг пояснити, як захистити історичний центр Одеси і взагалі небо над нашою державою: «Більше ППО для України».

Про це ми кажемо світу постійно, починаючи з першого дня повномасштабної війни. І вже є певні результати. Але, на жаль, цього все ще недостатньо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_048 #Україна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...