• Головна
  • Що не можна при дисплазії шийки матки: особливості лікування
Новини компаній
15:54, 13 липня 2023 р.

Що не можна при дисплазії шийки матки: особливості лікування

Новини компаній

qaOCbRFsGOmghxBFDJFvQ3xYGoksBudK-ajBSxOIoxZadHG7zCqtn2jH3NYLpGS0j5egS7PT5zdQ1kl7k5zyHYpF5_WoN2QmYd94V3i4TSh6u3-7JriB2S_WXsbmh2fNZvqpQBtozxMJknsJRcGWXZQ

Дисплазія шийки матки пов'язана з розростанням атипових клітин у різних шарах епітелію шийки. Причина такої недуги - вірус папіломи людини, а в групі ризику всі жінки дітородного віку. Перш ніж почати лікування дисплазії шийки матки, лікар має попередити пацієнтку про деякі обмеження. 

Що не можна при дисплазії шийки матки? Про це нам розповіли експерти медичного центру “Омега-Київ”.

Чому виникає дисплазія: стадії хвороби

Дисплазія вражає тканини епітелію шийки матки. У разі зниження імунітету вірус папіломи людини, а це основний винуватець недуги, вбудовується в ДНК клітин та видозмінює їх. Але ВПЛ не єдина причина захворювання. 

Також спровокувати дисплазію та її перехід з однієї стадії до іншої можуть такі чинники:

  • безладне статеве життя;

  • гормональний дисбаланс;

  • наявність статевих інфекцій;

  • ранні пологи.

Що стосується ступеня, у цієї хвороби їх три:

  • легка, перша - слабко виражена патологія, за якої задітий нижній шар клітин;

  • помірна, друга - уражені нижній та середній шар епітелію;

  • важка, третя - уражено ⅔ епітелію й високий ризик розвитку раку.

Діагностують захворювання на огляді в кріслі з використанням процедури кольпоскопії https://omegamc.ua/ua/kolposkopiya.html. Апарат дає змогу розгледіти стан слизової та найменші зміни тканин. 

Чи ефективне медикаментозне лікування

На ранній стадії дисплазію шийки матки можна вилікувати медикаментозно. Лікар призначає місцеве лікування (спринцювання, противірусні свічки, тампони) та прийом противірусних ліків, імуностимуляторів.

Пацієнткам із діагнозом не рекомендують самостійно шукати інформацію про дисплазію шийки матки та лікування на форумі в інтернеті, а прислухатися тільки до лікаря. У кожному клінічному випадку призначають індивідуальне лікування, яке залежить від стадії хвороби, розміру вогнища ураження, супутніх діагнозів. 

Що не можна при дисплазії шийки матки 2 ступеня: особливості лікування

Якщо дисплазія прогресувала до 2 ступеня, показане хірургічне втручання. Усі процедури зі збереженням органа та не впливають на процес зачаття надалі.

Основні способи лікування:

  • кріодеструкція - заморожування рідким азотом;

  • електрокоагуляція - припікання струмом;

  • радіохвильова коагуляція - вплив радіохвилями;

  • радіохвильова конізація - висічення уражених тканин шийки та цервікального каналу.

Після проведення медичних маніпуляцій на матці лікарі рекомендують дотримуватися деяких обмежень на час відновлювального періоду. Потрібно утриматися від інтимного життя й не використовувати тампони, які можуть зашкодити процесу загоєння тканин.

Також рекомендується уникати підйому важких предметів та активних тренувань, походу в сауну й гарячих ванн. Потрібно регулярно відвідувати гінеколога та стежити за процесом реабілітації. Щойно тканини відновляться, лікар дозволить повернутися до звичайного життя без обмежень.

Що не можна при дисплазії шийки матки 3 ступеня? Після лікування неоплазії (CIN 3), або важкої стадії дисплазії список обмежень під час реабілітації ідентичний. Може відрізнятися лише частота контрольних оглядів та деякі дієтичні приписи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...