08:30, 1 липня 2023 р.

Що зміниться в Одесі з 1 липня

Що зміниться в Одесі з 1 липня

Другий місяць літа в Одесі принесе із собою чимало перемін, які торкнуться різних сфер життя містян. Редакція 048.ua з'ясовувала, чого чекати одеситам у липні 2023.

Тарифи на воду

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг прийняла рішення підвищити тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення.

Таким чином, з 1 липня 2023 року вартість води підвищиться в середньому на 32% залежно від водоканалу. Також відомо, що зростання вартості водопостачання відбудеться у два етапи, другий очікується 1 вересня.

Для жителів Одеси вартість води зросте з 35,16 до 46,37 грн/м³. У Вінниці, до прикладу, - з 25,62 до 47,75 грн/м³, у Дніпрі - з 31,36 до 38,79 грн/м³, в Ужгороді - 54,57 грн/м³.

А от для жителів Херсонської, Миколаївської та Харківської областей змінювати тариф не будуть.

Що зміниться в Одесі з 1 липня, фото-1

Карантин - все

Кабінет Міністрів ухвалив рішення про завершення з 1 липня карантину та режиму надзвичайної ситуації, які було запроваджено у зв’язку з пандемією коронавірусу.

"COVID-19 став для українців важким випробуванням. Усі наші рішення протягом цього часу були спрямовані на те, аби зберегти життя людей. За період пандемії ми відпрацювали механізм реагування, що став у нагоді під час повномасштабної війни. Тепер відповідаємо на нові виклики, озброєні новими методами та підходами", - сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

У зв'язку з цим з 1 липня Одеська міська клінічна інфекційна лікарня переходить до звичайного режиму роботи.

Наразі на території лікарні продовжуються ремонтні роботи в дитячому корпусі. По факту, від старого корпусу залишилися тільки тримальні конструкції. Було зроблено повне перепланування та, по аналогії з попередніми корпусами, побудувані полубокси.

Що зміниться в Одесі з 1 липня, фото-2

Зміниться порядок продажу «Доступних ліків»

Із 1 липня лікарські засоби, що входять до програми «Доступні ліки», відпускатимуть лише за електронним рецептом. Як повідомило Міністерство охорони здоров’я України, норму про відпуск ліків за електронним рецептом застосовуватимуть на всій території країни, за винятком прифронтових територій.

«Починаючи з 1 липня норма, згідно з якою «Доступні ліки» відпускатимуться лише за електронним рецептом, повертається. Паперовий рецепт в рамках програми «Доступні ліки» продовжить діяти лише на тимчасово окупованих, прифронтових територіях і територіях, де ведуться активні бойові дії», – уточнили у МОЗ.

Водночас на всій території України, на прохання пацієнта, лікар зможе додатково роздрукувати інформаційну довідку, в якій є інформація про рецепт.

Що зміниться в Одесі з 1 липня, фото-3

В Одесі оберуть директора Археологічного музею

В Одесі призначили вибори директора Археологічного музею на 4 липня 2023 року. Вони відбудуться відповідно з постановою Національної академії наук України 4 липня 2023 року в самому музеї на вул. Ланжеронівській, 4, у приміщенні наукової кімнати. Початок виборів об 11.00.

Національна академія наук України 20 квітня оголосила конкурс на заміщення посади директора Одеського археологічного музею НАН України.

Що зміниться в Одесі з 1 липня, фото-4

Підвищення пенсій

З 1 липня в Україні проведуть чергову індексацію пенсій. Ця процедура передбачає підвищення суми пенсійних виплат для деяких професійних категорій.

Згідно з планами, індексація пенсій на липень буде застосована до трьох груп отримувачів, а саме:

- Державні службовці (ця категорія включає пенсіонерів, які пройшли державну службу і мають право на пенсійні виплати);

- Науковці (вчені, дослідники та інші представники науково-дослідних установ);

- Працівники органів місцевого самоврядування (пенсіонери, які колись працювали у сфері місцевого самоврядування: працівники міських, сільських та інших адміністративних органів).

Близько 600 тисяч українських пенсіонерів, які продовжують працювати, належать до вищезазначених категорій отримувачів. Сума надбавки, яку отримають пенсіонери згідно з планами індексації, складатиме 19,7% від розміру пенсії.

Що зміниться в Одесі з 1 липня, фото-5

Плата за "зайві" метри

Сплачувати податки необхідно до податкової служби за місцем своєї реєстрації.

Українцям до 1 липня необхідно сплатити податки за свої квартири. Розмір податку залежить від площі житла, доведеться сплатити лише за "зайві" квадратні метри.

Зазначається, що "зайвими" квадратними метрами вважається площа квартири від 60 квадратів (податок нараховують на кожен наступний метр) та будинок від 120 квадратів.

"Платити потрібно за минулий рік, сума податку становить до 1,5% мінімалки. Станом на зараз це 97,5 грн. Після отримання платіжки (до 1 липня) є 60 днів для того, щоб без штрафу сплатити податок", - йдеться у повідомленні.

Для прикладу, за квартиру площею 100 квадратних метрів потрібно сплатити за 40 квадратів. Це 3 900 грн. Якщо у вас є будинок і квартира, загальна площа повинна становити до 180 квадратів.

Сплачувати податки на нерухомість не потрібно в таких випадках:

- якщо нерухомість розташована в зоні бойових дій;

- якщо нерухомість розташована в окупованій зоні;

- якщо нерухомість знищена внаслідок бойових дій.

Що зміниться в Одесі з 1 липня, фото-6

Читайте також: Малина, смородина, болгарський перець: скільки на одеському Привозі коштують овочі та фрукти, - ФОТО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...