• Головна
  • Стара Одеса: добірка атмосферних світлин із минулого, - ФОТО
17:01, 27 червня 2023 р.

Стара Одеса: добірка атмосферних світлин із минулого, - ФОТО

Стара Одеса: добірка атмосферних світлин із минулого, - ФОТО

Редакція 048.ua продовжує поповнювати рубрику "Стара Одеса". Тут ми збираємо атмосферні світлини міста різних періодів минулого. У матеріалі можна побачити, як виглядали одеські вулиці, транспорт, люди, магазини та будівлі багато років тому.

Розпочнемо нову добірку із місця, знайомого кожному одеситу. Так у 1920 році виглядав одеський Пасаж. Зверніть увагу на вивіски магазинів - з українською у місті проблем не було.

Стара Одеса: добірка атмосферних світлин із минулого, - ФОТО, фото-1

Ця світлина була зроблена біля будівлі легендарного одеського цирку, який відкрився у 1894 році. Дванадцятикутну величезна будівля, що мала одразу три входи — з Коблевської, Садової та Торгової — звели за власний кошт одеського мільйонера, «пивного короля» Вільгельма Санценбахера.

Стара Одеса: добірка атмосферних світлин із минулого, - ФОТО, фото-2

На будівництво пішло 5 років. Залізні конструкції виготовляли та проектували у Німеччині спеціально на замовлення. Усередині 2300 глядачів чекав комфорт та розкіш: мармур, золото, матові лампи, арки, коридорчики та м'які крісла. Також біля цирку розмістили стайню на 60 коней та ресторан.

Близько 100 років тому по Одесі роз'їжджали такі поштові машини. Одну з них сфотографували на вулиці Степовій.

Стара Одеса: добірка атмосферних світлин із минулого, - ФОТО, фото-3

Спекотний літній день на пляжі Аркадія. Період зйомки - 1945-1951 роки.

Стара Одеса: добірка атмосферних світлин із минулого, - ФОТО, фото-4

На наступній фотографії можна побачити перехрестя вулиць Дерибасівської та Рішельєвської - прибутковий будинок братів Стифель (колишній будинок барона Рено), побудований на місці згорілої будівлі (у 1858 році). Пізніше - будинок Карла Меля, а після - прибутковий дім страхового товариства.

Фото 1860-х років.

Стара Одеса: добірка атмосферних світлин із минулого, - ФОТО, фото-5

А це вулиця Вигінна (нині - Заньковецької), 1927 рік. В'їзд – прохідна на станцію Одеса – Товарна.

Стара Одеса: добірка атмосферних світлин із минулого, - ФОТО, фото-6

Далі можна побачити, яким був Приморський бульвар у 1940-х роках. Праворуч будинок Потоцького – Маразлі. У будівлі розміщувалася канцелярія Одеського генерал-губернатора, в якій у 1844-1846 роках служив поет Я. Полонський. У 1920-х роках у будівлі розміщувалася редакція газети "Моряк", де працювали Паустовський, Бабель, Багрицький, Катаєв, Ільф, Петров та інші.

Стара Одеса: добірка атмосферних світлин із минулого, - ФОТО, фото-7

На наступному фото 1942 року зображений Олександрівський проспект та постраждала внаслідок авіанальоту будівля школи №119. Побудована вона була на місці зруйнованого 1936 року Покровського храму. У 1940 році школу розформували та відкрили там Одеську літну спеціалізовану школу №14.

У роки Другої Світової війни у школі розмістився військовий шпиталь. Відновлення та реконструкція школи відбувалося у 1947-1951 роках, за іншими джерелами у 1953 році. З 1993 - гімназія №1.

Фото 1942 рік.

Стара Одеса: добірка атмосферних світлин із минулого, - ФОТО, фото-8

Фото-момент у будівлі Одеського головпоштамту, 1973 рік.

Стара Одеса: добірка атмосферних світлин із минулого, - ФОТО, фото-9

А це прехрестя вулиць Канатної та Семінарської. Будівля Духовної семінарії (Сільсько-господарський інститут). Роки побудови - 1901-1902.

Фото після 1933 року.

Стара Одеса: добірка атмосферних світлин із минулого, - ФОТО, фото-10
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини #стара одеса #фото #історія
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Рубрика існує з 2021 року. Тут ми збираємо атмосферні світлини міста різних періодів минулого. У матеріалі можна побачити, як виглядали одеські вулиці, транспорт, люди, магазини та будівлі багато років тому.
Оголошення
live comments feed...