• Головна
  • "Я хочу допомагати цьому народу, де я зараз живу": в Одесі відкрилася акція "Біженці у світі"
18:02, 21 червня 2023 р.
Надійне джерело

"Я хочу допомагати цьому народу, де я зараз живу": в Одесі відкрилася акція "Біженці у світі"

"Я хочу допомагати цьому народу, де я зараз живу": в Одесі відкрилася акція "Біженці у світі"

У вівторок, 20 червня, в Одеській обласній науковій бібліотеці ім. М.С. Грушевського відбулося відкриття акції “Біженці у світі” в Одесі. Вона присвячена Всесвітньому Дню біженця.

Про це повідомляє кореспондентка 048.ua.

В науковій бібліотеці зібралися люди різних національностей та конфесій, але їх всіх об’єднує одне - вони тікали від війни та шукали прихисток в нашій державі. І ось, вже майже два роки повномасштабна війна триває в Україні. Не дивлячись на це, біженці з різних країн залишаються в Одесі. Та вірять у перемогу нашої держави.

"Я хочу допомагати цьому народу, де я зараз живу": в Одесі відкрилася акція "Біженці у світі", фото-1

Сирійській художник Сафія Баха, який став біженцем багато років тому через російську агресію, представив свої картини. На одному з полотен намальований наш державний прапор.

"Я хочу допомагати цьому народу, де я зараз живу": в Одесі відкрилася акція "Біженці у світі", фото-2

“На цій картині я зобразив Бахмут. І не дивлячись на те, що там зараз коїться, там буде українській прапор, я вірю в це”, - сказав художник.

Мангаль Фате приїхав з Афганістану в Одесу ще у 2006 році. Останній раз в Кабулі чоловік був у 2019 році, поки не прийшли таліби до влади. Він добре пам’ятає війну у 80х роках у своїй країні.

"Я хочу допомагати цьому народу, де я зараз живу": в Одесі відкрилася акція "Біженці у світі", фото-7

“Я був дорослою людиною, коли там почалася війна. Жив у Кабулі. Ми були як у великій тюрмі. Ми не могли зі своїми родичами побачитися. Я досі пам’ятаю, як приїхав мій тато. Він їхав на автобусі, його з усіх боків обстріляли, а він лежав між сидіннями, це його і врятувало”, - згадує Мангаль.

Коли почалася повномасштабна російсько-українська війна, було багато можливостей поїхати звідси, каже чоловік, але він обрав залишитися та допомагати українцям.

“Я посадив замість себе дітей та жінок у потяг. Ми допомагаємо людям. Ось зібрали сумки з необхідними речами у Херсон, Миколаїв та Донецьку область. Я хочу допомагати цьому народу, де я зараз живу”, - каже чоловік.

Організували цю акцію ГО “Десяте квітня”. Президентка організації Марина Курочкіна говорить, що за цей рік життя та діяльність організації змінилась суттєво. По-перше, виросла команда - з 50 до 350 людей.

"Десяте квітня" працює не тільки в Одесі, а і в Херсоні, Миколаєві, Кропивницькому, Черкасах, Запоріжжі, Дніпрі та Харкові. Марина Курочкіна каже, що було тисячі історій переселенців, які не можуть не зачепити серце, але історії працівників, які допомагають людям, теж чіпляють.

“Він не зовсім наш колега - представник громади з Херсона. Людина пережила всю окупацію, він дбав про тварин. Не міг виїхати та залишити їх - у нього віслючки. Чоловік зробив прекрасні глиняні вироби, ось вони тут, він малює, продовжує під обстрілами бути в Херсоні, він не виїжджав після підриву Каховської ГЕС”, - розповідає Марина.

На відкритті акції був присутній представник Агентства ООН у справах біженців в Україні П‘єр Камар. Він наголосив, що у світі більше ніж 110 мільйонів біженців.

“На жаль, через війну, яка розпочалась в Україні минулого року, українці також додались до цієї цифри. Багато українців стали біженцями та переселенцями”, - сказав представник.

"Я хочу допомагати цьому народу, де я зараз живу": в Одесі відкрилася акція "Біженці у світі", фото-13

Кількість українців, які були вимушені виїхати в країни Європи, перевищує 8,2 млн осіб. З них майже 5,2 млн офіційно зареєстровані за європейськими програмами надання захисту. Такі дані наводить Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

Найбільше українців прихистили Польща (1,6 млн переселенців) та Німеччина (приблизно 1 млн українців). Відповідно до статистики ООН, 1,2 млн українців перебувають у Росії - одна значна частина цих людей була фактично депортована чи вивезена з окупованих територій примусово, у безальтернативний спосіб.

Ще близько 5 млн українців стали внутрішніми переселенцями.

Загалом з 24 лютого було зафіксовано понад 19,7 млн перетинів кордону на виїзд з України і близько 13,6 млн — на в'їзд.

Як з’явився всесвітній День біженців?

У 1951 році в Женеві було підписано Конвенцію про статус біженців — відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1950 року. Документ, який набув чинності у квітні 1954 року, встановлює загальні підстави, на яких надається статус біженця.

Конвенція забороняє будь-яку дискримінацію щодо біженців. Вона також визначає, що біженці частково мають права на рівні з громадянами приймаючої їх країни, а частково — на тих же умовах, що й іноземці. Конвенція допускає вислання біженця в інтересах державної безпеки, однак забороняє їх примусове повернення до держави, з якої вони поїхали з огляду на загрози.

З 20 червня 2001 року на честь 50-ї річниці підписання документа ООН щороку відзначає Всесвітній день біженців, призначений зокрема для інформування та вшанування біженців з усього світу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...