• Головна
  • Комісія погодила перейменування деяких топонімів Одеси
15:30, 16 червня 2023 р.
Надійне джерело

Комісія погодила перейменування деяких топонімів Одеси

Комісія погодила перейменування деяких топонімів Одеси

У четвер, 15 червня, Історико-топонімічна комісія завершила роботу засідання, розпочату 22 травня. Тоді Комісія не встигла розглянути низку перейменувань через велику кількість пропозицій.

Про це повідомили в міськраді

На порядок денний було винесено два блоки питань: надання нових назв і розгляд звернень громадян та організацій. У першому блоці члени комісії обговорили сімнадцять пунктів і запропонували надати нові або повернути історичні назви вулицям міста.

На мапу міста продовжують наноситися назви, пов’язані із сьогоденням українського народу, його протистоянням у довготривалій війні, розпочатою російською федерацією.

Так, проспект Гагаріна запропоновано перейменувати в проспект Нескорених. Тривалий час навколо нового імені проспекту точилася дискусія і громадськістю міста вносилися різні пропозиції. Члени комісії проголосували саме за цей варіант, адже нескореність поєднує в собі основні сенси, пов’язані з нашою боротьбою за незалежність та свободу.

Ця магістраль веде до новоствореного меморіалу загиблим українським воїнам біля Обласної адміністрації, тож її назва буде пов’язана саме із цим місцем пам’яті.

Відомому одеситам парку Горького, який було закладено в 1973 році, пропонується надати назву Парк дитячих мрій як присвяту українським дітям, які постраждали і страждають від війни. Зараз на його території безліч можливостей саме для дитячого дозвілля, тож і надалі парк буде продовжувати розвиток у цьому напрямку.

Робоча група, яка готує пропозиції щодо нових найменувань та історичні довідки, продовжує роботу з формування тематичних мікрорайонів, які пов’язані загальними історичними, культурними, географічними сенсами, та внесення в топоніміку міста імен видатних українських діячів та історичних назв.

Так, на мапі міста мають з’явитися вулиці, названі на честь видатних діячів культури – музикантів, діяльність яких пов’язана з Одесою:

- Мінська вулиця - Йозефа Прибіка вулиця;

- Гастелло вулиця – Малішевського вулиця;

- Сурікова вулиця - Столярського вулиця.

Запропоновано створити нову алею – Створну. Вона буде знаходитися на початку Преображенської вулиці, навпроти Економічного університету. Її назва пов’язана з цікавим фактом: на будинку номер 5 вулиці Преображенської знаходиться башточка з червоним ліхтарем – ця башточка і є Одеський створний маяк, продовження Воронцовського маяка, за сигналом якого орієнтуються судна, які заходять в Одеський порт.

Також члени комісії розглянули перейменування двох кладовищ. Російсько-слобідське кладовище тепер буде мати назву Слобідське, а кладовищу ім. Дмитра Донського пропонується повернути історичну назву – Офіцерське.

Нагадаємо, що всі пропозиції Комісії мають рекомендований характер та остаточно вирішуються голосуванням на сесії міської ради.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...