• Головна
  • Солоність Чорного моря в шість разів ніжча норми
17:08, 13 червня 2023 р.
Надійне джерело

Солоність Чорного моря в шість разів ніжча норми

Солоність Чорного моря в шість разів ніжча норми

Пікові навантаження на екосистему через підрив дамби Каховської ГЕС спостерігалися 9-10-11 червня.

Про це розповів начальник відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екоінспекції Південно-Західного округу Микола Слізовський на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса

“7 червня почали відбирати проби, і рівень перевищення шкідливими речовинами, нафтопродуктами, залізом, азотом амонійним перевищував в 10-15 разів. Також ми спостерігали значне опріснення води. Станом на 9 червня рівень солоності води узбережжя був 2,5 проміле при нормі 12-14. Це надалі негативно вплине на біоресурси” – зазначив фахівець.

Втім, солоність води Чорного моря на Миколаївському узбережжі краще – 4,5 проміле, перевищення норм шкідливими речовинами не виявлено.

Павло Буланович, директор департаменту екології та природних ресурсів Одеської військової обласної адміністрації зазначив, що проби води показали вміст сальмонели та кишкової інфекції, холеру не виявлено.

“Я закликаю не купувати рибу, мідії та рапанів. Це наражати себе на небезпеку, тому що може бути ланцюгова реакція, з якої буде важко впоратися. За останні два дні у воді вже виявлено три трупи тварин”, – зазначив фахівець.

Він додав, що в майбутньому у Чорному морі слід очікувати заморні явища, цвітіння водоростей, погіршення кормової бази та через це погіршення різноманіття біоресурсів.

“Будь-які конкретні прогнози ситуації зараз важко робити через захаращення Дніпро-Бузького лиману”, – додав Буланович.

Також він додав, що зараз представники влади перекрили доступ до Куяльницького лиману й закрили шлюзи до Тилігульського лиману, тому стан води там як і до вибуху на Каховській ГЕС.

Анжела Ткаченко, головний ветеринарний лікар Одеської області зазначила, що зараз фахівці перевіряють ринки Одеської області. Поки торгівля рибою з Чорного моря не зафіксована.

“ Діти в оздоровчих таборах забезпечені одноразовим посудом та бутильованою водою. Також ми перевіряємо торговельні мережі та аптеки, чи не підвищують вони ціни на воду, таких випадків не зафіксовано”, – додала фахівець.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...