Новини компаній
09:00, 13 червня 2023 р.

Як відкрити бізнес у Румунії?

Новини компаній

Бажання почати свій бізнес періодично стикається з масою труднощів: починаючи від юридичних формальностей і закінчуючи іншою бюрократією. Але порівняно з іншими країнами, Румунія має більш вигідні умови для старту. Стабільне зростання економіки і гнучкі закони створюють хорошу обстановку для розкрутки будь-якого проекту. Що ж варто взяти на замітку, коли плануєш офіційно розпочати власну справу в цій європейській республіці?

Як відкрити бізнес у Румунії?, фото-1

Плюси та мінуси бізнесу в Румунії

Унікальний статус члена Євросоюзу дає змогу приїжджим підприємцям обирати найзручніші параметри кредитування та оподаткування. Тож, користуючись свободою, майбутні бізнесмени можуть створити кілька типів фірм відразу в різних містах, а загальний капітал розподілити, знижуючи будь-які ризики. Але крім очевидних привілеїв, варто виокремити і більш практичні плюси:

  • відсутні обмеження в кількості співробітників (іноземців);

  • мінімальний статутний капітал (тепер може бути від 50 USD);

  • можливість оформити реєстрацію компанії в режимі онлайн;

  • право купити або взяти в довгострокову оренду нерухомість;

  • відсутність валютного контролю при операціях в євро і доларах;

  • інтуїтивно зрозуміла організаційна форма ведення бізнесу;

  • прямий вихід на ринок ЄС (через 27 дружніх країн);

  • досить швидкий процес офіційної реєстрації компанії;

  • легкість комплаєнсу при відкритті балансу і проведенні платежів;

  • шанс нерезидента бути директором без дозволу на роботу;

  • можливість оформити посвідку на проживання в Європі.

Найголовніше, що на території Румунії діє найпривабливіший податковий режим для скромних компаній (чий річний оборот не перевищує 1 млн євро). Тоді збір на прибуток становитиме близько 1% від обороту на фірмі з одним або кількома співробітниками або рівно 3% для підприємств, що зовсім не має штату. Зараз найпоширенішою організаційною формою ведення бізнесу в країні є товариство з обмеженою відповідальністю – SRL (Societate cu Raspundere Limitata). Натомість податки самозайнятої особи та ІП тут не користуються популярністю, адже вони не можуть скористатися пільговим податковим режимом у розмірі 1/3%.

Як відкрити бізнес у Румунії?, фото-2

Утім, мінуси при запуску бізнесу в Румунії теж є: усім іноземцям доведеться виділити додаткові витрати на послуги досвідченого нотаріуса для оформлення документів і перекладача для їхньої легалізації. Також потрібно мати на увазі й другу ваду – факт, що процедура відкриття рахунку в державному банку для внесення статутного капіталу тягнеться довго й обходиться недешево.

Форми ведення підприємництва

Згідно з місцевим законом 31/1990 "Про комерційні компанії", кожен має право створити підприємство за одним зі встановлених шаблонів:

  • уповноважена фізична особа (PFA)

Практична форма бізнесу, де допускається здійснювати будь-яку діяльність, використовуючи в основному власну робочу силу. Ця схема забороняє наймати третіх осіб для надання послуг у тій сфері, де вже було зареєстровано організацію. Але навіть роль повноправного господаря все одно зобов'язує мати центральний офіс на території країни.

  • індивідуальне підприємство (II)

Універсальна господарська кооперація, відкрита на ім'я фізособи, в рамках якої власник може наймати співробітників за трудовим договором. Хоча такий аналог ІП формально не є юридичною особою, його теж необхідно внести в базу Національного бюро торгового реєстру округу.

  • товариство з обмеженою відповідальністю (SRL або SRL-D)

Черговий різновид компанії, яку було запущено одночасно кількома особами для ведення комерційної діяльності. Особливістю схеми вважається той нюанс, що учасники несуть спільну відповідальність за зобов'язання фірми в рамках свого внеску. А статус "D" можуть отримати лише місцеві фірми, де значиться рівно 5 членів групи, робота ведеться за новим профілем і главою призначено когось із учасників спільноти.

  • акціонерне товариство (SA)

Організація, створена шляхом об'єднання людей, які добровільно роблять внесок у формування капіталу через акції, чия вартість впливає на вигоду між усіма учасниками. Товариство може бути як відкритим (напряму продавати цінні папери усім зацікавленим), так і закритим (з правом реалізувати акції тільки всередині власної компанії). Згідно з румунськими законами, другий варіант фірми апріорі не може бути більшим за 50 осіб, що теж регулює обмін частками.

  • командитне товариство (SICS)

Специфічна компанія, де одночасно з учасниками, що реалізують підприємницьку діяльність, додатково виділено місце на одного або кількох вкладників. Саме вони частково несуть ризик усіх збитків, пов'язаних із функціонуванням бізнесу, у межах власної частки. Але з юридичного боку вони не беруть участі в житті фірми.

Як відкрити бізнес у Румунії?, фото-3

Алгоритм відкриття бізнесу іноземцем

Перш ніж запускати власну справу, треба мати хоча б теоретичний план розвитку бізнесу. Така база допоможе чітко зрозуміти, в якому напрямку варто йти, і надати хороші гарантії партнерам або банку. Тут важливо описати особливості підприємництва саме на румунській території: врахувати схеми податків, правила оренди, актуальні ціни та інші фінансові моменти. Що детальніше і точніше все буде прораховано наперед, то надійніше виглядатиме ваша ідея на практиці.

Як відкрити бізнес у Румунії?, фото-4

Далі йде етап отримання дозволу. Зазвичай готовий план надсилають до Центру зі сприяння торгівлі та іноземним інвестиціям разом із запитом про видачу схвалення на відкриття компанії. Після оформлення заявки слід почекати 60 днів: за цей термін комісія винесе вердикт – позитивна відповідь вважається приводом для відкриття бізнес-візи.

Потім на черзі буде довгоочікуваний дозвіл на в'їзд до країни. Для всіх іноземних бізнесменів тривале перебування в Румунії заради відкриття своєї фірми за замовчуванням передбачає підготовку візи типу D/А. Весь процес підготовки займе максимум 30-45 днів. Згаданий дозвіл видають у державних дипломатичних представництвах або візових центрах після особистої зустрічі. Але паралельно із запитом треба також зібрати певний пакет документів:

  • заповнена за шаблоном заявка;

  • дійсний закордонний паспорт;

  • рішення центру (актуальне 6 місяців);

  • виписка з банку про баланс коштів (від 500 EUR);

  • підтвердження з місця проживання;

  • чинна довідка про несудимість;

  • медична страховка (договір);

  • квитанція про оплату держмита.

Тільки після перерахованих формальностей необхідно приступати до найголовнішого – до збору паперів для реєстрації компанії. Запитувані пакети різняться залежно від необхідного типу (наприклад, для LLC або SA досьє буде зібрати куди складніше, ніж для PFA).

Можна впевнено заявити, що в сучасному світі Румунія є однією з найперспективніших європейських юрисдикцій для малого бізнесу (особливо торгового профілю або ІТ-компаній). З огляду на продуману логістику і просту схему оподаткування, процес виходу на ринок буде пов'язаний з мінімальними ризиками, а підприємці-початківці замість банальних формальностей зуміють приділити максимум сил вдалій стратегії просування.

Як відкрити бізнес у Румунії?, фото-5

Відкриваючи бізнес, ви робите свій внесок в економіку Румунії, створюючи робочі місця для місцевих жителів. Це може позитивно позначитися на вашому статусі в країні і підвищити ваші шанси на те, щоб отримати румунське громадянство (детальніше можна ознайомитися на сторінці https://migrationunion.com/ro/grazhdanstvo-rumynii/). Однак варто зазначити, що отримання громадянства в Румунії – це тривалий і складний процес, який вимагає суворого дотримання всіх правил і законів країни. Рекомендується звернутися по допомогу до кваліфікованих міграційних юристів Migration Union, щоб отримати детальну інформацію про вимоги та правила, пов'язані з відкриттям бізнесу та отриманням громадянства в Румунії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Високі оцінки користувачів за Повнота інформації
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...