• Головна
  • Корінь лопуха – користь та шкода, як застосовується?
Новини компаній
17:00, 9 червня 2023 р.

Корінь лопуха – користь та шкода, як застосовується?

Новини компаній

Лопух (Arctium lappa L.), відомий також під латинською назвою Arctium lappa L., є рослиною, походженням з Азії та Європи, але його широко культивують у Північній Америці. Ця рослина, яка досягає висоти 1-1,5 метра у дорослому вигляді, має м'ясисті плоди, які часто вживають в їжі в азійських країнах. Однак, головну цінність приховує коріння лопуха, відоме також як реп'яха, яке має широкий спектр терапевтичних і лікувальних властивостей.

Корені лопуха (реп'яхи) відомі своєю здатністю очищувати кров, покращувати роботу шлунка та полегшувати стан при цинзі, діабеті та проказі. Настої з реп'яха застосовуються для лікування застуди, фарингіту, тонзиліту та кори. Вже давним-давно препарати на основі цієї рослини використовуються для зміцнення волосся.

Корисні властивості кореня лопуха

Унікальні корисні властивості кореня лопуха пояснюються його складом, який включає органічні кислоти, насичені та ненасичені жири, іони кальцію, калію та заліза, полісахариди, поліфеноли та флавоноїди. У народній медицині особливо цінуються протизапальні та антиоксидантні властивості кореня лопуха.

Важливе дослідження, проведене в 2014 році, підтвердило протизапальні властивості лопуха та його здатність сприяти швидкому відновленню шкіри після термічних опіків. Ці результати підкреслюють значення цієї рослини як потенційного природного засобу для підтримання здоров'я шкіри та зняття запалення.

Найчастіше корінь лопуха використовують для того, щоб очистити кров. Дослідження, які були проведені нещодавно, дали результати, що він містить активні інгредієнти у кореневій системі, які можуть забирати токсини з крові.

Якщо зробити настій з кореня лопуха, то його потрібно приймати у випадку проблем з підшлунковою залозою та для того, щоб нормалізувати обмін речовин. Він підштовхує організм до вироблення інсуліну, покращує роботу травних та видільних органів. Корінь лопуха купити можна у будь - якому спеціалізованому магазині онлайн чи офлайн.

Також настоянку з кореня лопуха оцінять чоловіки, часто його призначають для лікування простатиту. Такий відвар забере запалення та дасть можливість не запустити свої хвороби, щоб у майбутньому не витрачати енну кількість коштів на лікування. Цим методом лікування можуть користуватися всі.

Корінь лопуха для волосся

В інших випадках відвар із кореня цієї рослини втирають у шкіру голови, щоб забрати подразнення, лупу, свербіж та інше.

Ріп'ячник, або лопух, не тільки допомагає лікувати облисіння, але також має позитивний вплив на зовнішній вигляд волосся, зробивши його гладшим і блискучим, а також запобігаючи появі посічених кінчиків. Корінь лопуха вже давно використовується для успішного лікування широко поширеної проблеми, відомої як фолікуліт. Крім того, відомо, що лопух успішно використовується для лікування себорейного дерматиту, який може бути результатом неправильної роботи сальних залоз або грибкової інфекції шкіри.

Запалення шкірного покриву голови часто супроводжується свербіжем, лущенням шкіри та появою лупи. Щоб позбутися відмерлого шару шкіри і запобігти розмноженню бактерій, можна використовувати маску з кореня лопуха.

Потенційні ризики та побічні ефекти

Загалом цей продукт не є шкідливим для людського здоровʼя. Проте є ймовірність виникнення різного роду алергій. Тому при появі таких симптомів як свербіж шкіри, кропив'янка, висипання, почервоніння шкіри, потрібно припинити мити голову відваром з лопуха і звернутися до терапевта.

Корінь лопуха виступає хорошим сечогінним засобом, тому пильнуйте і не вживайте його тоді, коли в організмі мало води. Не вводьте його у свій раціон, якщо приймаєте інші діуретики або сечогінні таблетки, тому що це може посилити зневоднення. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...