• Головна
  • "Дахів не було видно": в Одесу приїхали евакуйовані мешканці Херсонщини
16:32, 7 червня 2023 р.
Надійне джерело

"Дахів не було видно": в Одесу приїхали евакуйовані мешканці Херсонщини

"Дахів не було видно": в Одесу приїхали евакуйовані мешканці Херсонщини

У вівторок, 6 червня, окупанти підірвали Каховську ГЕС. В результаті чого тисячі будинків опинилися під водою. Через це мешканці Херсонщини евакуюються в різні куточки країни. Сьогодні херсонці приїхали до Одеси, їм допомогли волонтери з ГО "Десяте квітня".  Поспілкувалася з постраждалими  кореспондентка 048.

Два евакуаційні автобуси з Миколаєва приїхали на автостанцію “Старосінна”. Привезли херсонців. Люди з рюкзаками, сумками, валізами стомлено виходять з транспорту. До них одразу підходить волонтер та розповідає, куди треба йти далі та яку допомогу їм можуть надати. Люди уважно слухають. Потім когось забирають родичі, а інші прямують до будівлі автостанції, де на них чекає гуманітарна та матеріальна допомога.

Одна з евакуйованих - 27-річна херсонка Катерина Дворянська. Дівчина з чоловіком та 5 дітками розповіла, що коли вони покидали свій будинок, то вода була вже дуже близько.

"Дахів не було видно": в Одесу приїхали евакуйовані мешканці Херсонщини , фото-10

“Одинадцять метрів десь залишалось. Ми живемо в Дніпровському районі Херсона. Річка від нас у двох кварталах. Коли дізналися про підрив ГЕС, були в шоці. Багато людей постраждали: дахів не було видно, це у тих, хто біля самої річки жив. Збиралися ми дуже швидко. Почали сьогодні зранку, бо вчора цілий день тяжко було зібратися. Світла вдома ще вчора не було. Ще й обстрілюють постійно та сильно. У нас шпаклівка вдома посипалась через це”, - розповіла дівчина. 

Катерина каже, що поки вони залишаться в Одесі, але планують повернутися у Херсон.

Як тільки люди, заходять їм одразу дають першу гуманітарну допомогу - снеки, вода, консерви тощо. 

Серед тих, хто очікує на допомогу, Дід Сергій, так він нам представився. Теж приїхав с Херсона разом з жінкою, проживав в Корабельному районі. 

"Дахів не було видно": в Одесу приїхали евакуйовані мешканці Херсонщини , фото-23

“Нас не сильно підтопило, але людей сильно. Ми зібралися та й поїхали. Вода пішла, спочатку відключать світло потім воду та стріляють. І вночі стріляють, і вдень стріляють. У нас вікна повилітали. То ми паспорти взяли, запасну майку та шкарпетки і поїхали. Що там збиратися. Поки ми залишимось в Одесі, подивимось чим все закінчиться в Херсоні, а потім будемо приймати рішення - повертатися чи ні”, - каже Сергій.

У Діда Сергія на лівому березі, який тимчасово окупований, залишилась дача. Чоловік переживає за будівлю.

“Там сильно підтопило, ми не знаємо, що там. Якщо вода буде спадати, то хоч поїхати та дізнатися, що там”.

Ксенія теж приїхала з Херсона. А з нею її хресний та його мати. Жінка проживала у Тавричеському районі.

“Поки нічого критичного, але Нікольский, який дуже близько, вже добре так підтопило. Воду ми не бачили, але мої знайомі їздили, то бачили, що Молодіжний район підтопило, Воєнку підтопило і острів, там лише одні дахи видно. Дуже страшно все це. Хочеться поїхати як можна далі. Бо ці вибухи. Щоночі. Чекали, що буде трохи тихіше, але на жаль ні. Дуже лячно. Хочемо відпочити, щоб діти не чули цих постійних вибухів. Ось, у той четвер градами обстріляли, автівка у знайомих згоріла. А у знайомого хати немає. Як вискочили з неї у чому були, так і поїхали”, - розповідає жінка. 

За травень з Херсона приїхали 1000 людей, це була планова евакуація, наразі після підтоплення буде позапланова евакуація,- каже заступник старшого соціального працівника ГО “Десяте квітня” Валерія Балтижи. 

“Ми евакуювали людей з Миколаєва. Сьогодні очікуємо близько 120 людей, які приїдуть з Херсона. І по можливості ми розселюємо людей. Якщо у людей є тут чи в області родичі, то ми допомагаємо з транспортом”, - розповідає Валерія.

Фахівці ГО "Десяте квітня" надають безкоштовну допомогу внутрішньо переміщеним особам та постраждалому населенню. Якщо ви чи ваші родичі, знайомі, друзі потребують допомоги, то звертайтесь за телефоном:  0800 33 28 58 (працює з понеділка по суботу, з 8:00 до 22:00; дзвінки безкоштовні в межах території України)

Гаряча лінія у Telegram: t.me/TTA_hotline_web

Гаряча лінія у Viber: surl.li/hsuct

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...