• Головна
  • Нержавіюча сталь у медичній промисловості: властивості, застосування та вимоги до гігієни
Новини компаній
09:00, 23 травня 2023 р.

Нержавіюча сталь у медичній промисловості: властивості, застосування та вимоги до гігієни

Новини компаній

Матеріали, що застосовуються в медицині, повинні відповідати певним вимогам. При цьому чіткий перелік діючих норм залежить від того, для чого, власне, їх використовують — для виготовлення медичного обладнання, виробництва лікувального та лабораторного інструментарію, оформлення інтер'єрів різних приміщень у поліклініках та лікарнях. У цьому сенсі відразу спадає на думку нержавіюча сталь, адже її сплави мають прекрасні експлуатаційні характеристики, а крім того активно застосовуються в харчовій промисловості. А там також високі вимоги до гігієни та безпеки. Дійсно, холодний блиск сріблястої поверхні нержавіючої сталі якнайкраще підходить не тільки для облаштування професійних кухонь у сфері HoReCa та виготовлення посуду, але й для медичного застосування.

Нержавіюча сталь у медичній промисловості: властивості, застосування та вимоги до гігієни, фото-1

Стерильність та чистота насамперед

Для використання в медичних закладах нержавіюча сталь підходить якнайкраще завдяки:

  • Приголомшливій антикорозійній стійкості - на поверхні металу утворюється тонкий захисний шар оксиду хрому. Він не дає залізу взаємодіяти з киснем та окислюватись. Тому гігієнічні або медичні процедури, що регулярно проводяться, ніяк не позначаться на експлуатаційних характеристиках виготовлених з нержавіючої сталі виробів.
  • Стійкості до впливу високих температур - отже, зі стерилізацією виготовленого з неї обладнання не буде проблем.
  • Можливість безпроблемної експлуатації в умовах перепадів температури.
  • Здібності зберігати свої властивості в контакті з агресивними хімічними речовинами та середовищами.
  • Хімічна інертність харчових сплавів - непередбачуваний вступ у реакцію з різними сполуками не просто небажаний, а виключено.
  • Міцності та зносостійкості, стійкості до різного роду механічних пошкоджень.
  • Екологічності та безпеці для здоров'я, адже йдеться про лікарні, поліклініки та лабораторії.
  • Пластичність і легкість обробки, що дозволяє виготовляти інструменти складної конструкції з безліччю дрібних деталей.
  • Довговічність — термін служби становить кілька десятків років.

Які ж марки нержавіючої сталі підходять для використання у медичній промисловості?

Марки нержавіючої сталі, яким відчинені двері для медичного використання

Застосовуються аустенітні та феритні сплави. Все залежить від того, яке завдання поставлено перед інструментами чи обладнанням. Варто назвати основні марки нержавіючої сталі, що застосовуються в такій специфічній сфері:

  • AISI 420, AISI 430 та деякі інші феритні сплави. З них виготовляють різноманітний медичний інструментарій — затискачі, ножиці, скальпелі, пристрої для зондування та інші корисні вироби.
  • AISI 304. Таку аустенітну нержавіючу сталь можна зустріти як матеріал виготовлення шаф — для зберігання інструментів та лікувальних препаратів, витяжних та стерилізаційних, різноманітних медичних меблів (ліжок, табуретів, стелажів, столів, візків тощо).
  • AISI 321. Аустенітний сплав, один з найбільш продаваних у США, з високою ударною в'язкістю та пластичністю, стійкий до високих та низьких температур, а також їх перепадів, відмінної зварюваності та підвищеної механічної міцності. Використовується для виготовлення посуду та столових приладів, лікувального та діагностичного обладнання, що використовуються в медичних закладах, а також інструментів.

Марки нержавіючої сталі, що застосовуються в медичній промисловості, дозволяють довгі роки експлуатувати виготовлені з них вироби, не побоюючись за здоров'я пацієнтів, лікарів та іншого медперсоналу лікувальних закладів. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...