• Головна
  • Одесу хочуть зробити "капсулою часу"
12:45, 3 травня 2023 р.

Одесу хочуть зробити "капсулою часу"

Одесу хочуть зробити "капсулою часу"

На початку 2023 року історичний центр Одеси включили до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Безумовно, ця подія є ознакою світової підтримки України, що надзвичайно важливо в умовах повномасштабної війни. Проте невирішеним залишилося головне питання - що далі? Його у середу, 3 травня, розкрили на сесії Одеської міської ради, за якою слідкували журналісти 048.ua.

"ЮНЕСКО - не панацея від наших хвороб"

Успіх у питанні збереження історичного центру Одеси буде залежати від діяльності суспільства та влади, вважає мер міста. Попереду шлях, що складається з декількох етапів.

Перший - підготовчий. Він розпочався у 2009 році, коли історичний центр Одеси було включено до попереднього списку ЮНЕСКО. Протягом декількох років готувалося номінаційне досьє Одеси, почалися деякі реставраційні роботи на фасадах міста, а в жовтні 2022 року досьє подали до генерального офісу ЮНЕСКО у Парижі.

Після цього розпочався другий етап - становлення, який триває просто зараз. Одеса отримала сертифікат про включення до списку спадщини ЮНЕСКО, у місті відкрили пам'ятну дошку. Крім того, місцева влада отримала перелік рекомендацій, які Одеса має виконати до червня 2023 року, ще частину - до лютого 2024.

Серед рекомендацій - розширення об'єкта ЮНЕСКО до меж комплексної охоронної зони та виключення Одеського порту з об'єкту всесвітньої спадщини з винесенням його до буферної зони, де будуть діяти обмеження щодо нового будівництва.

Ще одна умова, яку має виконати місто - посилити правове регулювання, аби захистити Одесу від неналежного містобудівного розвитку. Також необхідно удосконалити системи управління та моніторингу об'єкту ЮНЕСКО.

"Ми маємо зробити запобіжники, що дозволять блокувати спроби негативного впливу на об'єкт всесвітньої спадщини. Треба розробити та запровадити таку систему управління і контролю, що не дозволить шкодити спадщині", - наголосив мер Одеси Геннадій Труханов.

Після цього розпочнеться третій етап - ремонт та реставрація.

"Етап рішучих дій та розвитку. Ми маємо бути готові до впровадження заходів, які можуть бути дещо болісними, але поступово приведуть до бажаного результату - перетворення центру Одеси на справжнє історичне місто, своєрідну капсулу часу", - зазначив міський голова під час сесії.

Проте на цьому вимоги не закінчуються. Аби зберегти унікальну одеську архітектуру, треба виконати декілька завдань. По-перше, необхідно покращити технічний та естетичний стан історичної забудови, організувати реставраційні роботи, заохотити власників будинків-пам'яток брати фінансову участь у ремонті, а також залучати інвестиції.

Міська влада має боротися з пластиковими балконами, агресивними рекламами, літніми майданчиками, МАФами та кондиціонерами на фасадах.

Труханов розповів, що попереду на місто чекає велика робота з розробки дизайн-коду - кодексу візуальних правил і стандартів. Планується розробити детальний опис дозволених кольорів фасадів, типів вікон та дверей, параметри допустимих вивісок та інше. Також створять креслення і моделі аутентичних огорож, навісів, вуличних меблів, кіосків, стендів та афіш, паркувальних стовпчиків та інших типів міського середовища. Місто має на меті виконати це у притаманному Одесі історичному стилі 19 - початку 20 століття.

Одесу хочуть зробити "капсулою часу", фото-1

Робота будівельного бізнесу

За словами мера, деякі забудовники по-варварськи ставляться до архітектури міста. А причина цього, як визнає сам Труханов, криється у слабкій системі контролю, недосконалості законодавства та у неузгодженості позицій центральних органів виконавчої влади, що дозволило деяким будівельним компаніям реалізувати "егоїстичні проекти".

"Ми будемо вживати заходи для недопущення появи дисгармонічних об'єктів в межах об'єкту спадщини ЮНЕСКО та його буферної зони, а також протидіяти хаотичній забудові", - пообіцяв мер.

Одеський порт

Як зазначили під час сесії міськради, порт відіграє важливу роль у пейзажно-видовому відкритті морського фасаду міста з боку Одеської затоки, а портові споруди є частиною морського краєвиду з боку історичного центру.

"На жаль, ми маємо декілька прикладів, коли історичні інтереси міста відійшли на другий план перед бізнес-планами інвесторів. Після включення до ЮНЕСКО ми не можемо дозволити собі повторення таких ситуацій. Морський фасад Одеси має бути вільним для споглядання гостей міста, що прибувають морем", - сказав міський голова.

Найближчим часом мерія організує робочі зустрічі з представниками бізнесу, аби узгодити цей момент.

Нагадаємо, 25 січня 2023 року історичний центр Одеси включили до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це означає, що, відповідно до умов Конвенції про всесвітню спадщину, 194 держави-учасниці Конвенції зобов’язуються не вживати жодних навмисних кроків, які можуть прямо чи опосередковано завдати шкоди об’єкту всесвітньої спадщини, і сприяти його охороні.

4 квітня в Одесі відкрили інформаційний знак на честь включення міста до ЮНЕСКО. На відкриття приїхала генеральна директорка організації пані Одрі Азулє.

Одесу хочуть зробити "капсулою часу", фото-2

"Особливий колорит Одеси відомий далеко за межами України та Європи. Перебуваючи тут, я дійсно розумію, чому для світової спільноти так важливо зберегти спадщину цього міста. Адже Одеса - це місто всього світу. Дуже космополітичне та багатонаціональне, водночас реальне і міфічне, відкрите для всіх. Це місто, що зберігає минуле та дивиться у майбутнє", - сказала пані генеральний директор ЮНЕСКО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини #юнеско
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...