• Головна
  • Догляд та заточування ножа Сантоку: поради з подовження терміну служби
Новини компаній
15:15, 11 квітня 2023 р.

Догляд та заточування ножа Сантоку: поради з подовження терміну служби

Новини компаній

Ніж сантоку (Santoku) – це дуже корисний універсальний ріжучий інструмент, що набуває все більшої популярності. При належному догляді та обслуговуванні ви можете продовжити термін служби свого ножа сантоку і зберегти його гостроту. У цій статті ми обговоримо кілька порад щодо догляду за вашим ножем, зокрема щодо чищення, зберігання та заточування.

jVwa3wT7aNF_nlk4m70XUHjgO6gWOsQPWZ1D_QeNgP8aT1U2Vczw_JPG0wR6XgmtgE3CO0LpuiojdGoAAtV8EshhxtpFBaC4aAneb7dpDj34p7nXFpREjBntSEXDTN7NAsjR44Lkip6Fx0alkf4uMw

Очищення

Очищення ножа сантоку після кожного використання має важливе значення для підтримки його в хорошому стані. Щоб очистити ніж, використовуйте розбавлений миючий засіб і теплу воду, щоби видалити будь-які залишки їжі або плями з леза. Уникайте використання абразивних губок або агресивних хімікатів, які можуть пошкодити поверхню леза.

Після чищення ножа ретельно витріть його м’якою тканиною або рушником. Не залишайте ніж просто висихати на повітрі, оскільки це може призвести до іржі, та появі плям на лезі. Також важливо уникати тривалого перебування ножа у воді, оскільки це може призвести до деформації або розтріскування накладок рукояті (особливо дерев'яних).

Зберігання

Правильне зберігання має вирішальне значення для збереження вашого ножа (особливо, його леза). Завжди зберігайте ніж у сухому місці, подалі від вологи. Дерев'яний блок для ножів або магнітний тримач для ножів - чудовий варіант для зберігання вашого ножа сантоку, оскільки він забезпечує і захист, і легкий доступ до ножа.

Зберігаючи ніж, переконайтеся, що його лезо не торкається інших предметів. Це запобіжить затупленню леза чи його сколам.

Заточування

Необхідно регулярно заточувати ваш ніж сантоку. Це просто необхідно щоби підтримувати його у робочому стані. Тупий ніж може бути небезпечним і призвести до нещасних випадків на кухні. Тупий ніж потребує великих зусиль під час різання, та може зненацька зіскочити і піти по некерованій траекторії. Тому тупі ножі насправді куди більш небезпечні, чим гострі.

Щоби підтримувати гостороту ножа достатньо лише не забувати правити його на мусаті після кожного використання.

  • Але якщо ваш ніж затупився серйозно, мусату вже не вистачить.

  • Краще за все заточувати сантоку за допомогою точильного каменю.

  • Заточуючи ніж, підтримуйте постійний кут, під яким лезо торкається каменя. 

  • Не треба давити на лезо щосили, навпаки, натискайте злегка. 

Будьте уважні, сантоку бувають з двостороннім та одностороннім («стамесочним») лезом. Якщо ваш ніж «двосторонній», обов’язково рівномірно заточуйте обидві сторони леза.

Важливо відзначити, що кут заточування у справжнього ножа сантоку зазвичай гостріший, чим у ножа західного зразка. Частіш за все це приблизно від 10 до 15 градусів.

Якщо у вас немає часу або навичок, можете використовувати побутові заточувальні присторої «скандинавського типу», у прорізах яких розташовані сталеві чи керамічні заточувальні елементи. Але за простоту та швидкість використання ви розплатитесь нижчою якістю заточування. Що для вас важливіше – якість чи час, вирішувати лише вам.

Підведемо підсумки

Догляд за вашим ножем Santoku має важливе значення для продовження терміну його служби та забезпечення його гостроти. Не забувайте чистити ніж після кожного використання, зберігайте його в сухому місці, подалі від вологи, і регулярно заточувайте. Дотримуючись цих порад, ви зможете підтримувати свій сантоку у відмінному стані та отримати максимальну віддачу від цього дійсно чудового універсального кухонного ножа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...