• Головна
  • Жили 96 діб за графіками відключень світла: в Одесі підбили підсумки найважчої зими в історії України
14:55, 7 квітня 2023 р.
Надійне джерело

Жили 96 діб за графіками відключень світла: в Одесі підбили підсумки найважчої зими в історії України

Жили 96 діб за графіками відключень світла: в Одесі підбили підсумки найважчої зими в історії України

Опалювальний сезон 2022-2023 виявився найскладнішим в історії України через ворожі ракетні обстріли енергетичної інфраструктури. Одна з самих критичних ситуацій склалася в Одеському районі, зокрема в Одесі. По області було ліквідовано більше 37 тисяч аварій, із них 72 були масштабними і мали дуже серйозні наслідки. Спеціалісти підіймати енергетику регіону з нуля 6 разів. Жити за графіками стабілізаційних відключень мешканцям Одещини довелося протягом 96 діб.

Про ці та інші складнощі кореспондент 048.ua дізнався від генерального директора ДТЕК Одеські електромережі Дмитра Григорʼєва.

Усунення наслідків ракетних обстрілів та аварій

Зима 2022-2023 була однією з найважчих за всю історію України. Протягом осінньо-зимового періоду фахівцям довелося цілих 6 разів підіймали енергетику області з нуля після ворожих атак. Спеціалісти ліквідували більше 37 тисяч аварій в електромережах Одеської області. Із них 72 були масштабними і мали дуже серйозні наслідки.

Жили 96 діб за графіками відключень світла: в Одесі підбили підсумки найважчої зими в історії України, фото-1

«Найдовша перерва в електропостачанні, яка відбулася 10 грудня, тривала 12 годин», - зазначив генеральний директор ДТЕК Одеські електромережі Дмитро Григорʼєв.

Загалом, за його словами, з листопада 2022 року по лютий 2023 року компанія змогла повернути світло для понад 1 мільйона клієнтів.

«Для всього цього ми задіяли 206 наших бригад, які цілодобово працюють з першого дня обстрілу нашої інфраструктури і до сьогодні», - підкреслив Григор’єв.

Він також розповів, що аварійних ситуацій на мережах сталося більше, ніж за попередній осінньо-зимовий період.

«Наша мережа непристосована для того, щоб в такому режимі працювати і так часто вмикатися та вимикатися. Крім того, після тривалих перерв в електропостачанні на мережах відбувалися одночасні великі сплески навантаження. У нас виходили з ладу мережі. Горіли автоматичні вимикачі. Виходили з ладу трансформатори. Але ми працювали безперервно і полагодили все. Жодного разу ми не залучали допомогу з інших областей і впорались з цим самостійно», - розповів Дмитро Григорʼєв.

В Одеській області на той момент утворився дефіцит доступної електричної потужності. Протягом опалювального сезону 58 разів відбувалися екстрені відключення світла, які тривали від кількох годин до кількох діб.

Найважча ситуація була в Одеському районі, зокрема в Одесі через значні руйнування енергообʼєктів, що живлять район та місто.

Сьогодні досі відчуваються наслідки важкої зими. Є певні проблеми з нестачею запчастин та обладнання. Для вирішення цієї проблеми компанія заключила контракти з іноземними партнерами.

Зокрема, енергетикам не вистачає техніки, оскільки свого часу вони віддали 27 одиниць на потреби ЗСУ.

Тим не менш, з приходом весни, зменшенням кількості обстрілів та завдяки зусиллям енергетиків дефіцит електроенергії в Україні зник. Генеруючих потужностей вистачає, аби покривати все споживання. Інколи є навіть профіцит.

Графіки відключень світла

Для забезпечення роботи енергосистеми країни та недопущення більш масштабних руйнувань у ДТЕК розробили графіки погодинних відключень, що допомогло забезпечувати електроенергією об'єкти критичної інфраструктури та рівномірно розподіляти електроенергію між клієнтами.

Жили 96 діб за графіками відключень світла: в Одесі підбили підсумки найважчої зими в історії України, фото-2

«Наша головна мета була дати можливість всім нашим клієнтам планувати життя. Дати змогу спланувати свою роботу та навчання. Протягом опалювального періоду ми складали такі графіки чотири рази. Кожного разу ми підлаштовувались під ситуацію, яка ускладнювалась. Ми робили так, щоби всі нюанси в цих графіках були передбачені. Щоб там були гарантовані години, в які клієнти мали світло», - розповів Дмитро Григорʼєв.

Застосовувалися ж графіки стабілізаційних відключень в регіоні протягом 96 діб.

Критична інфраструктура на генераторах

Коли 4 лютого на обладнанні НЕК Укренерго сталася масштабна аварія, в Одеській області наслідки були відчутними, тому до регіону спрямували зі всієї країни потужні генератори.

«Ці генератори віддали нам колеги з інших компаній ДТЕК і 31 генератор надало Міністерство енергетики. Ми їх встановлювали на об’єктах критичної інфрасруктури», - зазначив гендиректор ДТЕК Одеські електромережі.

Він також розповів, що завдяки генераторам вивільнялася певна потужність, яку компанія спрямовували на додаткові години світла клієнтам.

Втім 15 генераторів, які надали у складний період Одещині інші області, були призначені для тимчасового користування. Наразі строк оренди вже закінчився і їх потрібно повернути.

"Договори, які ми укладали з підприємствами критичної інфраструктури, були укладені до 1 квітня. Жодний генератор ще не поїхав, але я розумію що в сьогоднішній ситуації їх вже потрібно повертати. Всі підприємства які їх отримали, мали й мають час на придбання таких генераторів тому над цим потрібно працювати. Але декілька генераторів, які належать ДТЕК Одеські електромережі залишаються в області й ми в змозі у будь-який доставити їх та заживити об’єкт критичної інфраструктури", - зазначив Дмитро Григорʼєв.

Неочікуванні труднощі

«Ми до війни ніколи не могли подумати, що нам доведеться це робити - ми ніколи не займалися евакуацією персоналу. У перші дні війни нам довелося евакуювати персонал диспетчерського центру на іншу диспетчерську локацію. Майже півроку ми керували нашою мережею дистанційно.

Ми ніколи не займалися прямими перемовинами з нашими європейськими колегами щодо надання гуманітарної допомоги, але зупинилися наші підприємства, які виробляли обладнання та матеріали, які ми застосовуємо в ремонтних роботах. Логістика цих матеріалів стала дуже складною. Ми не розуміли, що робити, коли ми зіткнулися з дефіцитом палива та зростанням цін на обладнання. Але завдяки пошуку нових контрактів, завдяки синхронізації цієї всієї роботи з Міністерством енергетики та державами, які хотіли нам допомагати, ми все подолали.

Нам навіть довелось перепланувати роботу наших бригад, які за 6 місяців зробили те, що ми виконували за 12. Ми підготувалися до такого тяжкого осінньо-зимового сезону», - розповів Дмитро Григорʼєв.

Жили 96 діб за графіками відключень світла: в Одесі підбили підсумки найважчої зими в історії України, фото-3

Мільйони звернень через війну та відключення світла

В осінньо-зимовий період 2022-2023 років кількість звернень в ДТЕК збільшилась в понад 2 рази. Електронних звернень та дзвінків надійшло 2,4 мільйонів. Компанії довелося підʼєднати ще 50 телефонних ліній та додатково вивести на чергування 65 операторів.

Жили 96 діб за графіками відключень світла: в Одесі підбили підсумки найважчої зими в історії України, фото-4

Підготовка до наступного сезону

«Наразі ми вже маємо затверджену інвестиційну і ремонтну програми. Відповідно до них ми плануємо у 2023 році реконструювати 8 високовольтних підстанцій, оновити 842 енергообʼєкти, збудувати 90 нових енергооб’єктів, відремонтувати 2200 кілометрів ліній електропередачі і розчистити від чагарників ще 1900 кілометрів наших повітряних ліній», - розповів про плани на майбутній рік Дмитро Григорʼєв.

Жили 96 діб за графіками відключень світла: в Одесі підбили підсумки найважчої зими в історії України, фото-5

Люди

Попри війну у компанії працюють 3754 працівника, з них 110 чоловіків та 5 жінок пішли захищати Батьківщину на фронті. На жаль, п’ятеро отримали поранених. Двоє загинули.

Сьогодні посилена бригада в складі 7 працівників центру з ремонту та експлуатації повітряних високовольтних ліній та дві одиниці техніки працюють на деокупованих територіях Донецької області і допомагають відновлювати те, що зруйнував ворог.

За героїчну працю 115 працівників ДТЕК отримали нагороди різного рівня, в тому числі і Державного.

Також Дмитро Григорʼєв анонсував прем’єру документального фільму про енергетиків, яка відбудеться наступного тижня в Києві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_048
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...