• Головна
  • В Одесі урочисто відкрили інформаційну табличку ЮНЕСКО, - ФОТО
16:03, 4 квітня 2023 р.
Надійне джерело

В Одесі урочисто відкрили інформаційну табличку ЮНЕСКО, - ФОТО

В Одесі урочисто відкрили інформаційну табличку ЮНЕСКО, - ФОТО

Сьогодні, 4 квітня, навпроти Археологічного музею урочисто відкрили інформаційну табличку на знак включення історичного центру Одеси до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомляє кореспондент 048.ua.

На урочисте відкриття інформаційної таблички приїхала генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле. 

В Одесі урочисто відкрили інформаційну табличку ЮНЕСКО, - ФОТО, фото-1

Включення історичного центру Одеси до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО - це такий своєрідний меседж солідарності від світової спільноти для українців, щоб вони побачили: у ці складні часи європейська спільнота підтримує Україну, - підкреслила Одрі Азуле. 

“Але також ми б хотіли зазначити наше відношення до того, що справді необхідно зберегти таку культурну спадщину та захистити її від бомб, як ,наприклад, ми знаємо, що у вас був випадок, коли пошкодили музей (Художній музей, - ред.) 23 липня минулого року. Ми б хотіли затвердити те, наскільки необхідно захищати від війни все, у тому числі і мову, пам’ятки, архітектуру, театри, пам’ять та музику. Скоро ми починаємо нову нашу ініціативу зі збереження колекцій Одеського археологічного музею і це стало можливим завдяки організації та сприянню посла доброї волі ЮНЕСКО”, - додала гендиректорка.

В Одесі урочисто відкрили інформаційну табличку ЮНЕСКО, - ФОТО, фото-2

Також Одрі Азуле прокоментувала нічну атаку російськими БПЛА по Одесі.

“Це причина, чому важливо мені бути тут та захищати” , - підкреслила гендиректорка ЮНЕСКО. 

Це знакова та історична подія для нашого міста, - каже міський голова Одеси Геннадій Труханов. За його словами, місто зробило відповідні кроки і буде робити ще - в міськраді збираються провести брифінг, щоб мешканці міста зрозуміли, наскільки важливо, що частина центру Одеси - тепер під захистом ЮНЕСКО. 

В Одесі урочисто відкрили інформаційну табличку ЮНЕСКО, - ФОТО, фото-3

"Якщо ми хочемо зберегти це для наступних поколінь, ми маємо це робити. От це найголовніший обов’язок, який на нас покладає ЮНЕСКО. І вони нам будуть допомагати проти тих, хто не розуміє, що не треба будувати у центрі міста, що не треба робити ці мансарди, кондиціонери та балкони. З урахуванням цього будемо робити порядок”, - розповідає мер.

Редакція 048.ua хоче продемонструвати на двох прикладах, як міський голова «зберігає» культурну спадщину Одеси.

Це будинок Магнера, який знаходиться в провулку Чайковського. На минулому виконкомі вирішили створити комісію, щоб вдруге обстежити стан будівлі. Чиновники переживають, що він може просто обвалитися. 

А це компанія "Пространство" "зберігає" неповторний вид на море на бульварі Жванецького. 

В Одесі урочисто відкрили інформаційну табличку ЮНЕСКО, - ФОТО, фото-4

Повернемося до урочистого заходу.

Шлях Одеси до включення до списку всесвітньої спадщини почався ще в 2009 році, але він дуже прискорився з повномасштабним вторгненням рф, - каже радник міського голови з гуманітарних питань ОМР Віктор Вікнянський. 

В Одесі урочисто відкрили інформаційну табличку ЮНЕСКО, - ФОТО, фото-5

“Визнання ЮНЕСКО культурної спадщини Одеси - перш за все визнає, що наша культура існує і що ніхто не може сказати, що нас не існує. Це для нас дуже важливо. А з військової точки зору, якщо вони все ж таки зруйнують те, що потрапило у список - це буде дуже великі наслідки для рф. І це буде приводом виключити росію з ООН”, - каже радник.

Оригінал сертифіката про включення частини Одеси в список ЮНЕСКО залишиться в нашому місті.

Нагадаємо, що 25 січня у Парижі, за прискореною процедурою, історичний центр Одеси потрапив до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Відповідно до умов Конвенції про всесвітню спадщину, 194 держави-учасниці Конвенції зобов’язуються не вживати жодних навмисних кроків, які можуть прямо чи опосередковано завдати шкоди об’єкту всесвітньої спадщини, і сприяти його охороні.

Внесенню історичного центру Одеси до ЮНЕСКО перешкоджали росіяни, які були в Комітеті Всесвітньої спадщини. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. Міністр культури зауважив, що під час засідань представники Комітету Всесвітньої спадщини з Росії намагались затягнути та перенести процес внесення історичного центру Одеси до ЮНЕСКО.

"Думаю, що для світу — це чудовий яскравий сигнал того, що Росія намагається знищити людей, наші будівлі, історичну спадщину. Під час цього засідання один з росіян навіть сказав, а чого ви розглядаєте Одесу як українське місто? В 19 сторіччі українців не було. Я нагадав колегам, які вагалися, що росіяни заперечували сам факт існування українців і раніше. І нагадав, що в будь-який момент вони можуть це зробити з будь-якою країною. Тому що така природа агресора", — зазначив міністр.

Виконавчий комітет Одеської міської ради затвердив перелік визначних будівель-пам’яток Одеси для розміщення на них відмітного знака "Блакитного щита". Загалом в переліку зазначалася 51 пам’ятка.

Основна зона - від моря по вулиці Жуковського до Преображенської, по Преображенській направо. Там з Преображенської навколо Соборної площі, на Садову. Потім по Садовій праворуч на Торгову. Вниз до моря до порту.

Що означає включення історичного центру міста до ЮНЕСКО, читайте тут

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини #ЮНЕСКО
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...