08:55, 1 квітня 2023 р.

Що зміниться в Одесі з 1 квітня

Що зміниться в Одесі з 1 квітня

Другий місяць весни в Одесі принесе із собою чимало перемін. У квітні, на відміну від попередніх місяців, серед змін будуть позитивні. Редакція 048.ua з'ясовувала, чого чекати одеситам у квітні 2023.

Заборона на вилов риби у водоймах Одещини

Весняно-літня нерестова заборона на любительський та промисловий вилов риби встановлюється у зв’язку з їх нерестом на водоймах підконтрольних Управлінню Держрибагентства у Одеській області.

Так, з 1 квітня по 30 червня заборона діє на р. Південний Буг в межах Одеської області, річках Кодима, Тилігул, Великий та Малий Куяльник, Барабой та інших малих річках області з їх придатковими системами (крім водних об’єктів, наданих в користування для цілей аквакультури).

З 15 квітня по 15 червня – на р. Дністер з рукавом Турунчук та заплавних озерах (заборона не поширюється на спеціалізований промисел оселедця).

З 15 квітня по 31 липня – в Дністровському лимані з плавнями (заборона не поширюється на спеціалізований промисел оселедця);

З 15 квітня по 15 червня – в Кучурганському водосховищі; у придунайських озерах (оз. Ялпуг – Кугурлуй, оз. Кагул, оз. Картал, оз. Катлабух, оз. Саф’ян, оз. Китай та ін.) та оз. Сасик; у Стенцівсько – Жебріянських плавнях та у Хаджибейському лимані.

З 15 квітня по 29 травня – р. Дунай (заборона не поширюється на спеціалізований промисел оселедця).

У період нересту на незаборонених ділянках дозволяється любительське рибальство гачковими знаряддями вилову з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою з берега.

Додаткові потяги до Великодня

З 1 по 17 квітня, до Великодня, Укрзалізниця збільшує кількість потягів з Києва за популярними напрямками.

Так, з Києва до Одеси та зворотно поїзд №115/116 вирушить 2, 9, 15 та 17 квітня. Відправлення з Києва о 07:19, з Одеси о 10:23.

До Львова та зворотно поїзд №191/192 здійснить рейси 1, 2, 9, 15 та 17 квітня. Відправлення з Києва о 07:47, зі Львова об 11:40.

До Кривого Рогу та зворотно поїзд №175/176 вирушить 2, 9 та 15 квітня. Відправлення з Києва о 06:18, з Кривого Рогу о 11:57.

До Дніпра та зворотно поїзд №179/180 здійснить рейси 2, 9 та 15 квітня. Відправлення з Києва о 07:34, з Дніпра об 11:00.

До Ковеля та зворотно поїзд №197/198 вирушить 15 та 17 квітня. Відправлення з Києва о 06:27, з Ковеля об 11:45.

До Харкова та зворотно поїзд №163/164 здійснить рейс 2 квітня. Відправлення з Києва о 08:01, з Харкова об 11:27.

Також поїзд №167/168 сполучить Львів з Одесою та навпаки 1, 2, 9, 15, 17 квітня. Відправлення зі Львова о 08:50, з Одеси о 10:14.

Стартує безкоштовний автобус до ТЦ "Рів'єра"

З 1 квітня запускають безкоштовний автобусний рейс №2.

Автобус курсуватиме без вихідних, щогодини, між зупинкою «Диткомбінат» та «Riviera» з 9:30 ранку до 21:30 вечора.

Перелік зупинок: зуп. Диткомбінат, вул. ген. Бочарова (С.Палія), вул. ген. Бочарова (ТЦ «Атріум»), вул. Сахарова (Висоцького), вул. Сахарова («Таврія В»), ТРЦ «Riviera».

В Одесі запрацюють фонтани

Фонтани в Одесі із року в рік запускають 1 квітня. І 2023 - не виключення.

В суботу почнуть працювати такі фонтани:

- на Театральній площі,

- в сквері Пале-Рояль,

- у Міському саду,

- на Соборній площі,

- фонтан-пам'ятник загиблим правоохоронцям на Олександрівському проспекті.

Фонтани працюватимуть з 9.00 до 21.00.

Шкільні канікули

Деякі одеські школи, ліцеї та коледжі 3 квітня виходять з весняних канікул. Водночас навчальні заклади, які працюють за триместрами, у цей день тільки підуть на канікули, які закінчаться 9 квітня.

Табличка від ЮНЕСКО

4 квітня в Одесу приїде генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле. Під час свого візиту вона відкриє інформаційну табличку на знак включення історичного центру міста до списку всесвітньої спадщини.

Починається вступна кампанія для майбутніх першокласників

3 квітня в Одесі розпочинається прийом заяв на вступ до перших класів школи. Він триватиме до 31 травня.

До заяви батькам необхідно додати медичну довідку, копію свідоцтва про народження дитини та можуть додаватися документи, що підтверджують право першочергового вступу.

Подати документи можна як особисто, так і електронною поштою.

Новий тариф на воду

У квітні в Одесі та інших регіонах підвищать ціни на воду. Другий етап зростання цін планується у липні. В середньому витрати на воду для сім'ї з 3 осіб зростуть на 60 гривень за місяць.

Очікується, що найвищими тарифи на воду будуть у Кіровоградській області - 61,7 гривень за кубометр води, а найнижчими - у Львівській області - 27, 2 гривні за кубометр. Тариф для Одещини - 39,57 гривні.

Завершується набір до підрозділів "Гвардії наступу"

За майже два місяці отримано понад 16 тис заяв від бажаючих вступити до штурмових бригад «Гвардії наступу».

Набір завершується 1 квітня.

Бійці, які пройшли медкомісію, здали тестування і приєдналися до підрозділів, вже приступили до занять зі стрілецькою зброєю, опановують тактику. Також у деяких підрозділах почалися навчання зенітників та артилеристів.

Як повідомив спікер Нацгвардії України, якщо й надалі будуть надходити заявки, то, можливо, будуть формуватися резерви й інші підрозділи.

Електронні рецепти на ліки

З квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків почне здійснюватися за електронним рецептом. Електронний рецепт пошириться на всі готові лікарські засоби, що містяться в Державному реєстрі лікарських засобів та підлягають відпуску за рецептом лікаря. Виписати е-рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки або ж лікар-ФОП. Для цього закладу не потрібно мати договір з НСЗУ.

Такий е-рецепт можна буде отримати незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем, однак пацієнт має бути обов’язково зареєстрований в ЕСОЗ.

Читайте також:У квітні Землю накриє п'ять магнітних бурь

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини #що зміниться в одесі
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...