• Головна
  • Зернова ініціатива: на Одещині закордонні посли розповіли про програму Grain from Ukraine, - ФОТО
18:00, 24 березня 2023 р.
Надійне джерело

Зернова ініціатива: на Одещині закордонні посли розповіли про програму Grain from Ukraine, - ФОТО

Зернова ініціатива: на Одещині закордонні посли розповіли про програму Grain from Ukraine, - ФОТО

Обсяги постачання у рамках "зернової ініціативи" мають зростати, заявила на брифінгу в Чорноморську 24 березня пані посол США в Україні Бріджит Брінк, а посол Іспанії в Україні Рікардо Лопес-Аранда Хагу зазначив, що його країна додасть до програми Grain from Urkraine 14,5 тисяч євро.

Про це повідомляє Суспільне

Пані посол США в Україні Бріджит Брінк зазначила, що хотілося б покращити ситуацію із темпами постачання зерна та збільшити кількість суден, які виходять із портів Одеської області:

"Ми повинні підтримувати та нарощувати цю ініціативу, ми повинні нарощувати темпи постачання. Наразі 100 кораблів у Босфорській протоці очікують проходження інспекції. Росія штучно накладає певні обмеження щодо того, як провести інспекцію та обробку суден до відправлення. Ми відправляємо два-три, без додаткових обмежень це могло б бути 45 суден, тому хотілось би покращити цю ситуацію".

Заступниця директора всесвітньої продовольчої програми в Україні заявила, що кожне судно, яке виходить в рамках "зернової ініціативи" є дуже важливим для забезпечення продовольчої безпеки у світі:

"Я пам’ятаю, що під час закриття портів, коли вони не працювали, ціни на зерно зросли приблизно на 40%. Я наведу приклад, що збільшення ціни на зерно на 1%, на жаль, призводить до того, що приблизно 10 мільйонів людей починає страждати від голоду".

За словами міністра інфраструктури України Олександра Кубракова, Росія буде продовжувати зменшувати ефективність зернового коридору:

"Ми вже давно розуміємо, що ми маємо справу з державою-терористом, яка використовує навіть такі гуманітарні питання, які важливі для сотень людей по всьому світу, беручи їх у заручники, для вирішення своїх економічних питань. Це важче і складне водночас питання. Але вирішення його може бути одне – це військове. ... Я дуже сподіваюсь, що перш за все "зернова ініціатива", це важливий крок, була знову продовжена на 120 днів, як було зафіксовано з ООН та Туреччиною".

Зернова ініціатива: на Одещині закордонні посли розповіли про програму Grain from Ukraine, - ФОТО, фото-7

На Одещині скоротилась кількість іноземних суден, що заходять в морські порти для завантаження зерном. Все через затримки інспектування транспорту з боку Росії, стверджують в Адміністрації морських портів України. У лютому вдалося проінспектувати у Стамбулі 71 судно. Це на 17 суден менше, ніж у січні.

Зерно з торішнього українського врожаю вивезуть, якщо не виникне проблем, до кінця березня, зазначив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський:

"Ми за цей рік, який пройшов, зібрали 70 мільйонів тонн всього зерна, нам залишилось приблизно вивезти станом на початок цього тижня ще 14-15 мільйонів тонн, також олії та інших продуктів переробки".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...