БЛОГ
11:52, 13 березня 2023 р.

10 причин любити Одесу

БЛОГ
10 причин любити Одесу

Мене завжди дивувало, що не у всіх людей трапляється з Одесою "любов з першого погляду". І серед корінних жителів зустрічаються ті, хто мріє про переїзд. Проживши рік в іншому місті України, за тисячу кілометрів, я зрозуміла: Одеса - краще місце на Землі. Зі своїми недоліками, звичайно. Але хто ідеальний?

Одеса - це море. Туристів завжди дивує, як рідко місцеві ходять на море. Зараз купатися у ньому заборонено, проте раніше часто чула щось на кшталт "до вас люди з усієї країни приїжджають, аби побачити море, а тобі і їздити нікуди не треба, але ти все одно туди не ходиш". Коли знаходишся за кількасот кілометрів від Одеси, починаєш згадувати, яке велике значення для тебе мало море. Перші весняні теплі дні - йдеш дихати повітрям на море; не задався день - знайдеш заспокоєння у лагідному шелесті хвиль; треба зустрітися з подругою - береш каву у термос і вмощуєшся на причалі, адже море не видасть ваших секретів. А ще цей неймовірний аромат та потужна сила умиротворення. 

Одеса - це свобода. В Одесі живуть вільні люди. Їх не турбує, що подумають сусіди, випадкові перехожі чи родичі, яких ви ніколи не бачили. Потанцювати босоніж на Дерибасівській - будь ласка; вдягнутися не так, як усі - чому б і ні; не вийти заміж до 30 - кому яке діло? Повірте, так не всюди. 

Одеса - це гумор. Про це знають далеко за її межами. Люди тут люблять пожартувати: на Привозі, у маршрутці, в черзі. В Одесі навіть до Дня сміху відносяться із всією серйозністю - влаштовують гуморини, тематичні концерти, вистави та конкурси. Все ж таки правильно кажуть про Одесу - столиця гумору. 

10 причин любити Одесу, фото-1

Одеса - це культурне життя. Тут кожен знайде собі розвагу по душі. Безліч театрів, музеїв, концертів роблять одеську афішу заходів не менш насиченою, ніж столичну. В Одесі ніколи не виникає питань щодо того, як не нудно провести вихідні чи вечір. Чого не скажеш про деякі інші міста України. Крім того, тут постійно з'являється щось новеньке: відкрився незвичайний заклад, приїхав відомий музикант, розпочав роботу арт-простір тощо.

Одеса - це неймовірні овочі та фрукти. За цим я сумую чи не найбільше. Наші персики найсолодші, помідори - ароматні, виноград та кавуни, вирощені під променями палючого сонця, - насичені смаком. Минулого літа я мала можливість порівняти овочі і фрукти, куплені на заході України та на Одещині - вони відрізняються. На ринках інших міст саме картонна табличка "з Одеси" біля помідорів чи персиків визначала успіх продавця та формувала попит. Щоправда, ціни там значно вищі.

10 причин любити Одесу, фото-2

Одеса - це неповторна атмосфера. На вокзалі, Привозі чи на Книжці, у старому місті чи на Молдаванці, у маршрутці чи трамваї... Де б ти не знаходився, відчуття того, що ти в Одесі, супроводжує постійно. Тут все особливе. Не таке, як в інших містах. Звичайно, не завжди йдеться про позитивний контекст, але ж любов до Одеси безумовна.

Одеса - це свіжа риба. Не знаю, як зараз, але до війни прилавки на ринках "ломилися" від морських чи річкових жителів. Тут тобі і камбала, і кефаль, чорноморські бички, хамса, судак, солодкі карасики, рапани... Пам'ятаю, як в одному із закладів за 50 кілометрів від Одеси куштувала щойно виловлених саргана, ставриду та барабулю. Немає в Україні смачнішої риби. Напевно, котики теж так вважають, тому в Одесі їх так багато. 

10 причин любити Одесу, фото-3

Одеса - це багато сонця. Від того й люди тут усміхнені. Кількість сонячних днів на рік в Одесі дійсно більша, ніж в інших регіонах, та й дощі тут бувають нечасто. За моїми спостереженнями, чим західніше, тим раніше закінчується літо. Буває, дощі там ллють цілий місяць, за винятком кількох днів. В Одесі чудовий клімат. Так, влітку занадто гаряче. Але ж одесити звикли. Згадую поїздку в одну з найгарячіших країн світу з групою українців з різних регіонів. Коли інші скиглили і обливалися потом, мешканці півдня відчували себе знатно краще. 

Одеса - це смачно. Наш регіон - мікс національностей, і це, в свою чергу, відобразилося на місцевій кухні. Її сформували українці, євреї, болгари, молдавани, гагаузи тощо. Тому локальні страви такі цікаві і тому на Одещині користується популярністю гастротуризм. Не тільки в Одесі, а й в області є безліч автентичних закладів місцевої кухні. Їхньому процвітанню сприяє той факт, що в нашому регіоні, як ми вже з'ясували, вирощують смачні овочі та фрукти, ловлять свіжу рибу, виготовляють сири та вино. Локальні страви запам'ятовуються. Вони яскраві на смак.

Одеса - це люди. Напевно, доброзичливість і гостинність притаманні усім українцям. Крім того, одеситам властиві щедрість, легкість, енергійність і позитив. Таке відчуття, що тут всі живуть сьогоднішнім днем та насолоджуються життям. Одесити згуртуються, якщо треба захистити своє місто чи країну. Вони вміють сумлінно працювати та красиво відпочивати. Завжди допоможуть та підтримають.

Одеса - краще місце на землі. 

Читайте також: Неймовірна Одещина: сім унікальних традицій регіону, - ФОТО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...