• Головна
  • Хто наступний: правоохоронці грунтовно взялися за "господарів" Одеси
10:01, 17 грудня 2022 р.
Надійне джерело

Хто наступний: правоохоронці грунтовно взялися за "господарів" Одеси

Хто наступний: правоохоронці грунтовно взялися за "господарів" Одеси

В Одесі правоохоронці грунтовно взялися за корумпованих бізнесменів та чиновників, які причетні до створення злочинної організації, яка підім'яла під себе практично всі економічні сфери життя міста. Фактично ці люди стали "господарами" Одеси. Вони, маючи владу, заробляли гроші, завдяки яким розширювали сфери впливу. Наразі продовжується слідство та встановлюється коло всіх причетних до ЗО та корупційної діяльності. Про підозру повідомили вже шести особам.

Про це повідомляє кореспондент 048.ua з посиланням на Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру. 

5 грудня НАБУ та САП затримали трьох осіб за підозрою у створенні злочинної організації та вчиненні корупційних злочинів в Одесі. Цими особами виявились: Борис Кауфман, його партнер по бізнесу Олександр Грановський і довірена особа Кауфмана Костянтин Єфремов.

Кауфман та Грановський

Борис Рафаїлович Кауфман - один з найвідоміших бізесменів Одеси. З 1996 до 2012 року бізнес-інтереси Бориса були зосереджені на алкоголі. У 2002, будучи президентом "Оверлайн" до якого входили ЗАТ "Перший лікеро-горілчаний завод" та ПАТ "Одеський завод шампанських вин", він зміцнив стосунки з майбутнім бізнес-партнером Олександром Грановський, з яким вони разом навчалися на юридичному факультеті ОНУ імені І. І. Мечникова.

Інтереси у Кауфмана та Грановсьокого перетинаються також і у сфері готельного бізнесу. Через Vertex Hotel Group вони керують готелями: "Брістоль", "Лондонська" в Одесі та "Президент-готель" у Києві.

У Кауфмана та Грановського є спільний інтерес і у будівельному бізнесі. Їм належить холдинг "Каштан-Девелопмент", який займається будівництвом житлових комплексів в Одесі. Також будівництвом займаються ще дві їх компанії: "Гранд-Інвест" і "Укрбудсервіс".

Дуету з одеської бізнес-сцени також фактично належить Одеський аеропорт. Лише 25% Міжнародного аеропорту "Одеса" належить місту. Інші 75% з 2011 року належать компанії, за якою, власне, і стоять Борис Кауфман разом з Олександром Грановським.

Також у бізнесменів є інтереси на тютюновому ринку України, адже їм належить тютюнова імперія "Тедіс", яка постачає на ринок більшість сигарет, що продаються в країні. І це тільки частина бізнесів, які належать двом партнерам.

Зв‘язок бізнесменів з чиновниками

Кожен з вищеперерахованих бізнесів в тій чи іншій мірі не обійшовся без корупційної складової. Але особливу увагу варто звернути на бізнес, який пов'язаний з будівництвом, адже 9 грудня пресслужба Національного антикорупційного бюро опублікувала інформацію, що НАБУ та САП повідомили про підозру трьом заступникам міського голови Геннадія Труханова. Їм також інкримінують участь у злочинній організації.

Йдеться про:

  • першого заступника міського голови Одеси Михайла Кучука (ч. 3 ст. 255, ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України);
  • в.о. заступника міського голови Одеси Олега Бриндака – керівника апарату виконавчого комітету Одеської міськради (ч.3 ст. 255, ч. 4 ст. 368 КК України);
  • заступницю міського голови Одеси Світлану Бердрегу (ч. 3 ст. 255, ч. 3 ст. 368 КК України).
Хто наступний: правоохоронці грунтовно взялися за "господарів" Одеси, фото-1

"За даними слідства, в.о. заступника міського голови Одеси – керівник апарату виконавчого комітету Одеської міськради та член земельної комісії отримував від організаторів ЗО щомісячно 15 тис. доларів США та інші кошти за вчинення ним дій в інтересах ЗО шляхом зловживання службовим становищем та владою. Як от забезпечення ухвалення земельною комісією рішень про відведення землі під будівництво наперед визначеним особам, а також про внесення змін до бюджету міста. Загалом з листопада 2021 по серпень 2022 підозрюваний одержав понад 2,4 млн грн неправомірної вигоди.

Інші співучасники ЗО - перший заступник та заступниця міського голови Одеси – за версією слідства, отримали з березня по липень 2022 року від її організаторів 900 та 300 тис грн відповідно. Перший заступник міського голови Одеси, зокрема, контролював діяльність підпорядкованих управлінь-головних розпорядників коштів та надавав їх керівникам вказівки про призупинення розрахунків за ремонт доріг у місті. Це створювало штучні умови для одержання ЗО неправомірної вигоди від підрядника за поновлення виплат. Підозрюваний також позитивно голосував у складі виконавчого комітету за рішення, якими встановлювалися тарифи на поводження із твердими побутовими відходами у місті Одесі та про зміни до бюджету, що відповідали інтересам злочинної організації", - йдеться у повідомленні НАБУ.

Варто зазначити, що у повідомленнях НАБУ чиновників міськради та бізнесменів не вказують як організаторів та учасників однієї чи різних злочинних організацій. Але і тих і тих звинувачують у створенні та участі в ЗО та у корупції на одному й тому ж самому поприщі.

За інформацією детективів НАБУ та прокурорів САП вищевказані бізнесмени та чиновники міськради взяли під контроль практично всі питання економічного життя міста, серед яких: взаємодія з забудовниками, закупівлі коштом місцевого бюджету, діяльність комунальних підприємств, інші аспекти взаємодії з бізнесом. А для того, щоб реалізація поставлених цілей була безперебійною, організатори ЗО налагодили процес системного підкупу чиновників та депутатів місцевої ради, про що свідчать докази здобуті НАБУ і САП під час розслідування.

Окремо зазначимо, що відносно Кауфмана, Грановського та Єфремова Вищий антикорупційний суд прийняв рішення про арешт зі змогою внести заставу 129, 124 і 19.8 млн відповідно. Згодом Кауфмана таки звільнили, окрім виплати застави він зобов'язаний:

  • прибувати за кожною вимогою до детектива, прокурора чи суду;
  • не відлучатися з м. Києва та м. Одеси без дозволу детектива, прокурора чи суду;
  • повідомляти детектива, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання чи роботи;
  • утримуватись від спілкування з іншими підозрюваними у справі та свідками;
  • здати на зберігання до відповідного територіального підрозділу Державної міграційної служби України паспорт для виїзду за кордон;
  • носити електронний браслет.

Також варто зазначити, що вищезгадані імена - далеко не всі учасники ЗО. Слідство встановлює інших причетних та збирає докази їхньої корупційної діяльності.

Не можна не згадати, що 6 жовтня 2021 року тодішня генпрокурор України Ірина Венедиктова підписала п'ять підозр у рамках розслідування кримінального провадження, серед яких був і мер Одеси Труханов.

"На моїй пам’яті, мало не вперше слідству вдалося кваліфіковано задокументувати протиправну діяльність таких різношерстих людей: від градоначальника та експрокурора області і до, здавалося б, звичайного бізнесмена, який вміло нарядив всіх цих героїв у різні одежинки і "крутив" ними, як хотів. Прямо як на виставі в театрі юного глядача", - зауважила тоді Венедиктова

Але хто буде наступним у цьому списку? Покаже лише час та результат роботи правоохоронців. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_048 #Україна
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...